Gelukkig moet je zo af en toe wel iets lekkers eten. Een aantal weken geleden kwamen op Twitter de eerste pepernoten tweets alweer voorbij en en die kan ik natuurlijk niet missen dit jaar! Ik maak gewoon lekker zelf pepernoten. Suikervrij en glutenvrij als het even kan. Dit recept is van Ellen, iemand die mij (en ik haar) volgt op zowel Twitter als Instagram. Ik heb het recept iets aangepast: minder suiker en wat meer amandelmeel en vond deze glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers geweldig lekker!
Recept
Met dit recept weet je dat de winter in aantocht is.
Gang | Tussendoor |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | Flinke schaal |
Voorbereidingstijd | 15 min |
---|---|
Bereidingstijd | 20 min |
Totaal | 35 min |
Overigens betekent dit recept voor pepernoten dat het herfst/winter seizoen definitief is begonnen. Ik hoor van veel mensen dat ze er ook wel weer aan toe waren, dat frissere herfstweer en het geoorloofd binnen zitten. Een goede film of serie met een flinke mok thee en natuurlijk een lekker schaaltje pepernoten maakt het gure weer buiten net een tikje minder erg. Althans, dat vind ik zelf.
Natuurlijk ben ik al volop bezig met de voorbereidingen voor december, want het wordt ook mijn eerste jaar zonder pepernoten, gevuld speculaas en meer dingen bomvol geraffineerde suikers. Het zal even wennen zijn. Maar, als je deze pepernoten eenmaal hebt gemaakt en geproefd zul je het vast met me eens zijn dat glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers minstens net zo lekker zijn als de gewone. Hoef je nu niet glutenvrij te eten, maar wil je toch gezonde pepernoten maken? Vervang dan het zelfrijzend glutenvrije bakmeel door 275 gram speltmeel. Dit is niet glutenvrij, wel tarwevrij.