glutenvrije pide met gehakt

Glutenvrije pide met gehakt

In september vorig jaar was ik in Turkije en zag daar overal heerlijke pides met gehakt. Helaas waren ze nergens glutenvrij te krijgen en ook in Nederland ben ik nog geen glutenvrije pide met gehakt tegengekomen. Toen ik daarbovenop ook nog het recept van Oh My Foodness voor pide met gehakt voorbij zag komen, besloot ik dat het tijd werd voor een eigen recept. Dus nu kun je thuis heerlijk een glutenvrije pide met gehakt maken en ze smaken helemaal zoals de échte turkse pides!

glutenvrije pide met gehakt

glutenvrije pide met gehakt

glutenvrije pide met gehakt

glutenvrije pide met gehakt

Zoals je op de foto’s ziet, heb ik de randjes niet genoeg naar binnen geduwd. Tip dus voor jullie om dat wel te doen. Qua smaak maakt het niet zoveel uit, maar je pides worden er wel mooier van ;-). Verder waren ze heerlijk en smaken ze echt zoals de turkse pides die ik me van het turkse winkeltje bij ons om de hoek in Amsterdam herinner. Ook de BF vond ze heerlijk en hij had niet eens door dat ze glutenvrij waren. Top!

Wat heb je nodig? 

Voor 4 pides

  • 1 ei, losgeklopt

Voor het deeg:

  • 300 gram glutenvrij meel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels gist
  • flinke snuf zout
  • 200 milliliter lauwwarm water

Voor het gehakt:

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • klein stukje rode peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • flinke hand verse peterselie, fijngehakt

En hoe maak je het?

  1. Doe het meel samen met de olijfolie, gist, zout en water in een keukenmachine en meng tot een deeg. Als het deeg te nat blijft, voeg je nog wat extra glutenvrij meel toe. Voelt het te droog? Voeg dan een klein beetje olijfolie toe.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, net als de rode peper. Doe de ui en knoflook met wat olijfolie in een pan en fruit aan. Voeg de tomatenpuree en het komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak kort mee.
  3. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.
  4. Haal het gehakt van het vuur en voeg de peterselie toe. Laat het gehaktmengsel volledig afkoelen.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  6. Kneed het pidedeeg nog even goed door en verdeel over 4 ballen. Rol de ballen uit tot een ovale, langwerpige vorm die zo dun mogelijk is.
  7. Bekleed het deeg met het gehaktmengsel en duw aan met een lepel. Laat de randen vrij. Deze moet je omklappen en een beetje platduwen, zodat ze niet open gaan bij het bakken. Smeer het deeg in met het losgeklopte ei.
  8. Bak in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin!
glutenvrije pide met gehakt

glutenvrije pide met gehakt

Er zijn 2 reacties op Glutenvrije pide met gehakt

  1. Gerry
    9 april 2016 at 11:01 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Ik zou je er toch graag op wijzen dat er al lang (mei vorig jaar) een recept voor Glutenvrije pide met gehakt, met ook nog eens exact dezelfde titel, online staat op mijn website: (link removed) Helemaal nieuw is je recept dus zeker niet.

    Intikken in Google was genoeg geweest om dat te ontdekken. Maakt me verder niet uit, maar ik had het wel gewaardeerd als je daar dan ook even naar verwezen had.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      9 april 2016 at 11:11 (3 jaar ago)

      Hoi Gerry,
      Leuk dat je ook een recept hebt voor pide. Zoals je kunt zien zijn de ingredienten die ik voor de pide gebruik, toch behoorlijk wat anders dan die jij gebruikt. De inspiratie voor dit recept komt, zoals gezegd, van mijn reis naar Istanbul en van het recept van Oh my Foodness (waar ik ook naar verwijs) en niet van jouw recept, dus ik zie dan geen reden om naar jouw recept te verwijzen. Al ziet dat er ook hartstikke lekker uit hoor, maar ik begrijp je reactie niet helemaal :-).

      Fijn weekend. Groet, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie