glutenvrije pita met falafel

Glutenvrije pita met falafel, avocado en bietenhumus

Festivals zijn te gek, maar zeker op non-foodfestivals is er niet altijd eten te krijgen wat én lekker, én gezond is. De laatste jaren is het aanbod gezond eten op festivals iets toegenomen, maar nog steeds vind ik het niet erg bijzonder. Daarom vroeg ik op Twitter wat jullie nu écht gezond festivalfood vonden. Ik kreeg heel veel toffe reacties en vegetarische opties als falafel, bogenburgers en springrolls bleken heel populair. Maar het liefst wilden jullie iets met falafel en dat leek mij ook een super goed idee! Hoe leuk zou het zijn als je deze glutenvrije pita’s met falafel, avocado en bietenhumus op een festival zou kunnen krijgen? Het mooiste is dat dit recept voor (bijna) iedereen toegankelijk is, want het is glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij én vegan.

glutenvrije pita met falafel en avocado

glutenvrije pita met falafel en avocado

glutenvrije pita met falafel

glutenvrije pita met falafel

De glutenvrije pita broodjes heb ik klaargemaakt in de stoomoven en daardoor zijn ze ontzettend goed gelukt; knapperig van buiten en mooi zacht van binnen. Vaak wordt gedacht dat je met een stoomoven alleen groenten of vis kunt stomen, maar gelukkig kun je er veel meer mee klaar maken. Met de functie ‘combi stomen’ kun je bijvoorbeeld een vochtigheidspercentage instellen, naast het standaard aantal warmtegraden. Vooraf kun je je deeg laten rijzen, door dit op lage temperatuur met een hoog vochtigheidspercentage 30-40 minuten in de oven te zetten. Daarna bak je het brood af op hoge temperatuur met een lager vochtigheidspercentage (20-30%), wat je brood ontzettend lekker maakt.

Ook glutenvrij brood wordt daardoor extra lekker; helemaal niet droog en met een krokant korstje. Als je net zo’n perfectionist bent als ik met bakken, is een (combi)stoomoven van bijvoorbeeld AEG echt een aanrader!

Zou je mijn glutenvrije pita broodje met falafel, avocado en bietenhumus willen proeven, als je me op een festival zou tegenkomen? Ik ben super benieuwd! Ik heb dit recept namelijk bedacht voor de AEG Taking Taste Further bloggers contest. Samen met nog 3 andere foodbloggers strijd ik om wie het lekkerste stoomoven recept heeft gemaakt, met ‘festivalfood’ als thema. De twee bloggers met het populairste recept doen aankomende zaterdag mee aan de AEG MysteryBox Challenge op Taste of Amsterdam. Help je mij winnen door te stemmen op mijn recept voor glutenvrije pita’s? Dat zou ik heel tof vinden!

–> Bedankt voor het stemmen! Dankzij jullie is mijn pita het winnende recept geworden, zo gaaf. Dankjewel! <–

Omdat mijn pita het winnende recept was, mocht ik meedoen aan de AEG Mysterybox Challenge op Taste of Amsterdam. Een gerecht met onbekende ingrediënten maken in 45 minuten? Dat was super spannend! Benieuwd naar de video? Bekijk ‘m hieronder:


En ben jij ook fan van de stoomoven of zoek je meer inspiratie? Kijk dan eens op http://takingtastefurther.nl/ voor nog meer smakelijke recepten en leuke ideeën uit de (combi)stoomoven.

glutenvrije pita met falafel en bietenhummus

glutenvrije pita met falafel en bietenhummus

Wat heb je nodig?

Voor 6 pita’s

  • 260 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 3 gram gist
  • 160 ml lauwwarm water
  • 10 ml olijfolie (flinke scheut)
  • halve theelepel zout

En hoe maak je de pita’s?

  1. Doe het gist bij het lauwwarme water, meng even goed door en laat een paar minuten staan.
    Voeg het zout toe aan het bakmeel en voeg dan de olijfolie en het water aan het meel toe. Meng dit met de hand of een keukenmachine tot een mooi deeg.
  2. Kies ‘combi stomen’ op de stoomoven. Stel de temperatuur van de stoomoven en de vochtigheid op 100% en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen.
  3. Maak 6 gelijke bolletjes van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de bolletjes deeg, met genoeg afstand van elkaar, over de bakplaat. Rol ze nu met een deegroller uit tot mooie rondjes van zo’n 1-2 cm dik.
  4. Stel de stoomoven nu voor op 220 graden en de vochtigheid op 30% (combi stomen). Bak de pitabroodjes in 8-10 minuten af en laat de broodjes een minuut of 10 afkoelen.

Nodig voor de vulling

En hoe maak je het?

  1. Maak volgens dit recept de glutenvrije falafel klaar.
  2. Snijd de komkommer in dunne reepjes en doe hetzelfde met de avocado.
  3. Snijd het pitabroodje open en besmeer dit met de bietenhummus. Snijd de limoen door midden en besprenkel de binnenkant van je pita met wat limoensap.
  4. Vul het pitabroodje met reepjes avocado, komkommer, falafel en maak af met een beetje rucola. Enjoy!
glutenvrije pita met falafel en bietenhummus

glutenvrije pita met falafel en bietenhummus

In samenwerking met AEG.

Er zijn 6 reacties op Glutenvrije pita met falafel, avocado en bietenhumus

  1. Lora
    31 mei 2016 at 10:30 (2 jaar ago)

    Klinkt echt super goed. Alleen zou ik de broodjes recept van gewone oven willen zien. Want heb geen stoomoven en ben ook niet van plan deze te aanschaffen in de korte tijd. Willen wel deze week iets van een lekker pita.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 juni 2016 at 09:14 (2 jaar ago)

      Hoi Lora,
      Zie mijn reactie aan Hazel! Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  2. Hazel
    31 mei 2016 at 14:09 (2 jaar ago)

    ohhh.. ik ben benieuwd Lianne! Mijn stem heb je, dit lijkt me heerlijk! Zelf heb ik laatste de glutenvrije pita’s van een merk bij de Albert Heijn geprobeerd. Die waren ons alleen echt wel iets te droog van smaak en om dat nou met saus te compenseren is zo zonde! Ik heb geen stoomoven, maar met een schaaltje heet water in een normale convectieoven, lukt het vast ook wel 😉

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 juni 2016 at 09:13 (2 jaar ago)

      Dankjewel Hazel, heel tof! Mede dankzij jou lekker de mysterybox challenge gekookt op de Taste!
      Ja zonde he dat het vaak zo droog is, maakt je hele gerecht een stuk minder lekker. Is het met een schaaltje water ook gelukt? Anders kun je het recept volgen zonder de vochtigheidsgraad van een stoomoven; de korst zal iets minder knapperig worden, maar de pita lukt zeker :-).

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  3. Rakkie
    31 mei 2016 at 21:50 (2 jaar ago)

    Klinkt zeer goed.maar zou ook heel graag recept willen voor de gewone oven.

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije pita met falafel, avocado en bietenhumus

  1. Rode bietenhummus - Focus on Foodies
    24 mei 2017 at 06:00 (1 jaar ago)

    […] komkommer op en wat alfalfa kiemen. Jammie! Je kunt het ook gebruiken in andere gerechten. Deze pita met falafel, avocado en bietenhummus is bijvoorbeeld super lekker. Heel makkelijk en vol goede […]

    Beantwoorden

Geef een reactie