glutenvrije-plaatkoek-met-vijgen

Glutenvrije plaatkoek met vijgen zonder geraffineerde suiker

Om je vingers bij op te eten, deze glutenvrije plaatkoek met vijgen. Het is een perfect dessert voor een kerstmenu, omdat je niemand zult vinden die dit niet lekker vindt ;-). En kun je geen vijgen vinden? Gebruik dan simpelweg ander fruit, net zo lekker! Ook is het recept vrij van geraffineerde suiker en zuivel, dus ook als je mensen met voedsel allergieen over de vloer krijgt is dit een fijn nagerecht.

Eigenlijk is een plaatkoek niets meer dan een soort grote, platte cake. Ik vind ‘m makkelijker te maken dan een normale cake, omdat het deeg over een groter oppervlak wordt verspreid en het sneller gaart dan cake in een cakeblik. Daarnaast kun je, net als bij dit recept, lekker vers fruit gebruiken om de bovenkant (eigenlijk onderkant) mee te bedekken. Dat maakt de smaak veel specialer.

Toen mijn ouders een tijdje geleden bij ons kwamen eten, serveerde ik deze plaatkoek als nagerecht. Mijn moeder eet ook glutenvrij, dus ze vond het hartstikke leuk dat er zo’n lekker toetje was. En hij viel ontzettend goed in de smaak. Niet alleen bij mijn moeder overigens, ook de rest vond ‘m zalig. Echt een traktatie!

glutenvrije-nagerecht-zonder-geraffineerde-suiker

glutenvrije-nagerecht-zonder-geraffineerde-suiker

Glutenvrije plaatkoek zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije plaatkoek zonder geraffineerde suiker

Je maakt met dit recept genoeg voor 8 forse stukken, maar je kunt er ook wat meer stukken uithalen. Zeker als je de plaatkoek als nagerecht serveert (bij een heftig kerstmenu), hoeft het niet al te veel te zijn.

Wat heb je nodig?

  • 110 gram amandelmeel
  • 30 gram glutenvrij bakmeel (kan ook rijstmeel zijn bijv.)
  • 90 gram kokosolie
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 2-3 grote verse vijgen (of zo’n 250 gram ander vers fruit, bijv. frambozen of bosbessen)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel vanille extract
  • klein beetje citroensap

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Smelt de kokosolie
  2. Doe alle droge ingredienten in een kom (amandelmeel, gv meel, kokosbloesemsuiker, wijnsteenzuurbakpoeder en baking soda). Klop in een andere kom de eieren luchtig en schep deze dan voorzichtig door het meel.
  3. Voeg dan de kokosolie, vanille extract en het citroensap ook aan het mengsel toe.
  4. Smeer een vierkante bakvorm (ca. 20x20cm) in met wat kokosolie of olijfolie. Leg hier de vijgen (of ander fruit) op en giet er daarna het deegmengsel overheen.
  5. Bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin, maar let op: per oven kan de baktijd verschillen dus houd de plaatkoek goed in de gaten.
  6. Haal de plaatkoek uit de oven en bedek met bakpapier of een grotere snijplak en keer voorzichtig om. Je taart is nu klaar om te serveren!
Glutenvrije plaatkoek zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije plaatkoek zonder geraffineerde suiker

Er zijn 4 reacties op Glutenvrije plaatkoek met vijgen zonder geraffineerde suiker

  1. Nelleke
    30 november 2014 at 00:16 (3 jaar ago)

    Kun je ook gedroogde vijgen gebruiken? Verse kun je niet altijd krijgen nl

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 december 2014 at 21:52 (3 jaar ago)

      Hi Nelleke,
      Klopt, daarom geef ik als tip dat je eigenlijk fruit kunt gebruiken wat je lekker vindt. Ik zou zelf wel ‘zacht’ fruit gebruiken en geen gedroogde vijgen.

      Groetjes, lianne

      Beantwoorden
  2. Yaron
    15 februari 2015 at 12:00 (2 jaar ago)

    kan je ook de bakmeel weglaten en alleen amandelmeel doen?

    Beantwoorden
  3. Nienke
    19 september 2016 at 10:07 (10 maanden ago)

    Dank je wel voor het recept, voor mij werkt de basis erg goed!
    De volgende keer ga ik de vijgen halveren (nu in 4 schijfjes gedaan) omdat ik ze nu nauwelijks kon proeven en omdat de koek aan de bovenkant redelijk vochtig bleef.
    Verder had ik 20 gram kokosblsuiker gebruikt maar was het naar mijn smaak nog veel te zoet, dus de volgende keer voeg ik geen suiker meer toe.
    Bedankt voor het delen van je recept :-)

    Hartelijke groet,
    Nienke

    Beantwoorden

Geef een reactie