plaattaart-met-pompoen-en-geitenkaas

Glutenvrije plaattaart met pompoen en geitenkaas

Ah herfst! De prachtige kleuren die je tijdens de herfst buiten ziet, zie ik ook terug in dit recept voor glutenvrije plaattaart met pompoen en geitenkaas. Oranje, bruin en zelfs paars. Pompoen is voor mij zo’n typisch ingredient wat hier tijdens de herfst ineens op tafel verschijnt. Het combineert heerlijk met zoveel andere smaken en het is écht een seizoensproduct. 

Deze plaattaart met pompoen, geitenkaas en ui zit boordevol smaak. Het is zo ontzettend makkelijk te maken en toch ziet het er best kunstig uit; prima als je eters krijgt bijvoorbeeld! Je kunt het als hoofdgerecht serveren, maar het is ook erg lekker als tussendoortje op een regenachtige zondagmiddag. Voor deze plaattaart heb je ongeveer een halve pompoen nodig (afhankelijk van hoe groot je pompoen is). Je kunt er dus nog een lekker ander gerecht mee klaarmaken, bijvoorbeeld deze heerlijke pompoensoep, pompoenfrietjes of broodpudding met pompoen. Inspiratie genoeg dus voor dit pompoenseizoen ;-)!

glutenvrije-plaattaart-met-pompoen-en-geitenkaas

Glutenvrije plaattaart met pompoen en geitenkaas

glutenvrije-plaattaart-met-pompoen-en-geitenkaas

Glutenvrije plaattaart met pompoen en geitenkaas

De plaattaart heb ik gemaakt met glutenvrij bladerdeeg, wat je tegenwoordig bij veel supermarkten kunt kopen. Het is sowieso verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Ik moet bekennen dat ik nog nooit zelf bladerdeeg heb gemaakt, omdat het me behoorlijk veel werk lijkt en daarnaast ingewikkeld. Heb jij weleens zelf bladerdeeg gemaakt? Hoe ging dat in zijn werk? Ik ben benieuwd!

Wat heb je nodig?
Voor 2-3 personen

  • 6 plakjes glutenvrij bladerdeeg
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt (of lactosevrije yoghurt)
  • halve pompoen ( ca. 600 gram)
  • 1 rode ui
  • 100 gram geitenkaas
  • 50 gram walnoten
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ei

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 220 graden

  1. Snijd de pompoen in kleine blokjes; je kunt de schil gewoon laten zitten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoen hierover. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en het paprikapoeder. Rooster de pompoen 20 minuten in de oven.
  2. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien. Bak een nieuw bakpapier en leg hier de plakjes bladerdeeg op in twee rijen van 3 plakjes. Druk de bladerdeegplakjes met de randjes op elkaar. Prik gaatjes in het bladerdeeg met een vork.
  3. Smeer het bladerdeeg in met de yoghurt. Laat de randjes vrij, deze gaan we zo omvouwen. Verdeel dan de helft van de tijm en rozemarijn over de yoghurt. Vouw dan de randjes van het bladerdeeg om.
  4. Snijd de ui in halve ringen en hak de walnoten (grof). Als de pompoen uit de oven mag, ga je de plaattaart opmaken. Verdeel de pompoen over het bladerdeeg. Hierna de uienringen en daarna brokkel je de geitenkaas eroverheen. Garneer met de rest van tijm en rozemarijn en breng op smaak met peper en zout.
  5. Kluts het ei en smeer de randjes van het bladerdeeg in met ei.
  6. Bak in de oven mooi goudbruin in ongeveer 24-30 minuten (houd het vanaf 20 minuten goed in de gaten, de baktijd kan per oven erg verschillen)
glutenvrije-plaattaart-met-pompoen-en-geitenkaas

glutenvrije-plaattaart-met-pompoen-en-geitenkaas

Geef een reactie