glutenvrije scones recept

Glutenvrije scones

Scones zijn heerlijk voor bij een high tea of een uitgebreid zondags ontbijt. Glutenvrije scones kom je helaas niet zo vaak tegen op de kaart bij lunchrooms of restaurants. Zijn ze dan echt zo moeilijk om te maken? Nee zeker niet! Dus als je ze niet buiten de deur kunt eten, kun je ze in ieder geval lekker thuis maken. Je serveert ze met een beetje suikervrije jam of een flinke dot opgeklopte kokosroom. 

recept voor glutenvrije scones

glutenvrije scones

glutenvrije scones

glutenvrije scones

Je hebt één ‘ bijzonder ‘ ingrediënt nodig, namelijk aardappelvezels, bijvoorbeeld van Semper of Pofiber. Je kunt dit gewoon bij de natuurwinkel halen of online bestellen, maar je moet het dus wel in huis hebben. Handig ook voor andere recepten hoor, want een theelepeltje aardappelvezels bij je koekjesdeeg is ook goed voor de structuur. Niet één keer kopen en nooit meer gebruiken dus.

suikervrije jam

suikervrije jam

Vind je scones trouwens lekkerder met wat opgeklopte room? Zet dan een blik kokosroom een nachtje in de koelkast en klop dit op met een garde. Yum! Ik serveer ze lekker met wat jam zonder toegevoegde suikers. Mister Kitchen heeft hele lekkere jam met chia en Zonnatura heeft sinds kort Zonnefruit, gezoet met agavesiroop. Ook een lekkere keuze. In ieder geval zul je smullen van deze scones, want ze smaken echt zaaaaalig! Een klein beetje zoet en totaal niet droog, ik vind ze super!

P.s. Als je ze niet meteen opeet en even bewaard, moet je ze wel weer even kort in de oven afbakken. Ze worden wat zacht (nog steeds lekker!) na bewaren, en in de oven weer knapperig :-).

Wat heb je nodig?

  • 200 gram glutenvrij havermeel
  • 100 gram maizena
  • 50 gram aardappelzetmeel
  • 250 ml plantaardige melk
  • 1 groot ei
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • sap van een halve citroen

En hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Meng het havermeel, maizena en aardappel zetmeel in een keukenmachine met de melk, het ei, bakpoeder, ahornsiroop, vanille extract en citroensap. Laat tot een mooi deeg mengen of kneed het met je handen.
  2. De scones rijzen niet, dus je moet ze flink dik uitsteken, anders worden ze net zo dun als bij mij ;-). Rol het deeg uit tot de gewenste dikte (ik zou zeggen zo’n 5cm) en steek met een ronde vorm scones uit.
  3. Leg de scones op een bakplaat met bakpapier en bak in zo’n 25 minuten af.
  4. Laat ze een beetje afkoelen, snijd open en serveer met suikervrije jam of kokosroom. Eet smakelijk!
glutenvrije scones recept

Recept voor glutenvrije scones

Geef een reactie