glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suikers

Echt heel trots ben ik op deze Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suikers. Al heel lang ben ik aan het stoeien met het juiste recept voor een glutenvrije cake, want het blijkt nogal een uitdaging. Te droog, te klef, niet gaar, te weinig smaak etcetera. Op basis van al die eerdere cakes die ik geprobeerd heb te bakken, heb ik nu een recept samengesteld wat écht lekker is. Een krokant korstje, niet te droog, niet te zoet en het belangrijkste: hij smaakt en ziet eruit als een gewone cake!

Daarnaast is het ook nog eens een vrij simpel recept, want ik houd niet van ingewikkeld. Er zitten wel wat meer ingredienten in dan je wellicht van me gewend bent, maar met deze meelsoorten krijg je gewoon een goed resultaat.

Het is een behoorlijk grote cake, want gelukkig rijst de cake goed. Je haalt er, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je de plakken snijdt, zo’n 8-10 plakken uit. Verpak ze in wat folie of vries ze in en je kunt er zo een aantal dagen van genieten. En ik weet zeker dat het ook heerlijk is om wat gehakte noten door het deeg te doen, als je daarvan houdt. Varieer er lekker op los en houd dit recept aan (eventueel zonder speculaaskruiden en anijszaad) als basis recept voor een glutenvrije cake.

glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

Wat heb je nodig?

  • 250 gram rijstmeel
  • 140 gram boekweitmeel
  • 75 gram kleefrijstmeel (ketanmeel, bij de toko te koop)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram ontpitte medjoul dadels
  • 150 gram kokosolie
  • 2 eieren
  • 300 ml plantaardige melk (amandelmelk bijv.)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1,5 eetlepel wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden

  1. Klop in een aparte kom de eieren goed luchtig met behulp van een keukenmachine of handmixer.
  2. Ontpit de dadels en maal deze fijn in, bijvoorbeeld in een keukenmachine.
  3. Doe alle droge ingredienten in een kom (rijstmeel, boekweitmeel, ketanmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en anijszaad).
  4. Smelt de kokosolie.
  5. Doe dan de kokosolie, amandelmelk, dadelpuree en vanille extract bij de droge ingredienten en mix door. Voeg voorzichtig ook de geklopte eieren toe; deze kun je het best rustig door het mengsel heenscheppen. Mix het mengsel een aantal minuten goed door.
  6. Vet een bakvorm in met wat (kokos)olie en giet hier het cakemengsel in. Bak in de oven mooi goudbruin, in zo’n 60-80 minuten. Ik heb er na 45 minuten wat aluminiumfolie overheen gedaan, zodat de cake niet te bruin werd, maar nog wel goed kon garen.
  7. Check met een houten prikker of de cake gaar is van binnen: deze moet er droog uitkomen. Laat in de vorm afkoelen en haal er dan uit. Geniet ervan!
glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker

Er zijn 16 reacties op Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suikers

  1. Merian
    1 december 2014 at 08:26 (3 jaar ago)

    Ziet er lekker uit. In je recept heb je t over eieren maar dit staat niet bij de benodigdheden. Hoeveel eieren heb ik dan nodig?

    Beantwoorden
  2. Melissa
    1 december 2014 at 08:41 (3 jaar ago)

    Hoeveel eieren gebruik je?

    Beantwoorden
  3. Laura
    1 december 2014 at 18:56 (3 jaar ago)

    Denk je dat dit ook werkt met een ei vervanger?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 december 2014 at 21:42 (3 jaar ago)

      Hi Laura, ik durf dat niet te zeggen, maar ik zou het gewoon proberen!
      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
      • Laura
        1 december 2014 at 23:04 (3 jaar ago)

        Dan moet ik dat maar een keer doen, vervelend zeg dat ik dat uit ga proberen 😉 zit ik straks met zo’n mega grote lekkere cake.

        Beantwoorden
  4. Charissa
    3 december 2014 at 11:11 (3 jaar ago)

    kan ik de dadels ook weglaten?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 december 2014 at 15:53 (3 jaar ago)

      Hi Charissa,

      Kan, maar de dadels zorgen voor veel zoetheid. Je zult dan waarschijnlijk wel extra kokosbloesemsuiker of honing moeten toevoegen voor de smaak.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. marianne
    3 december 2014 at 16:08 (3 jaar ago)

    Heb je ook een vervanger voor ketanmeel?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 december 2014 at 22:01 (3 jaar ago)

      Hi Marianne,
      Je kunt gewoon meer van de andere melen gebruiken, maar ketanmeel zorgt juist voor wat meer textuur, zodat de cake minder brokkelig wordt.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Angela Willemse
    3 december 2014 at 18:34 (3 jaar ago)

    Fijn receptje, alleen: wat is kleefrijstmeel? Ik heb een zelfde soort recept online staan, maar die maak ik met rijstmeel. Kleefrijstmeel echt nog nooit van gehoord. En is dat dan beter dan rijstmeel en waarom?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 december 2014 at 22:00 (3 jaar ago)

      Hi Angela,
      Beter, niet per se. Het geeft een wat andere textuur mee aan baksels, net zoals allerlei typen rijst anders smaken; de een plakkeriger dan de ander. Voor glutenvrij bakken zorgt het ervoor dat het deeg wat minder brokkelig wordt en deze cake lekkerder :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Linda Morren
    13 december 2014 at 13:52 (3 jaar ago)

    Hi Angela…

    Wat ziet deze cake er heerlijk uit. alleen mogen we geen rijst. wat kan ik ipv daarvoor gebruiken?

    Groet, Lin

    Beantwoorden
    • wendy
      7 februari 2015 at 14:27 (3 jaar ago)

      Boekweitmeel natuurlijk, gezond en glutenvrij. Ik heb een soortgelijke cake gebakken met half rijstmeel en half boekweitmeel; zorg gewoon dat het beslag een beetje nattig blijft door meer vocht toe te voegen…:-)

      Beantwoorden
  8. Marieke van Gelder
    23 februari 2015 at 16:05 (3 jaar ago)

    ziet er lekker uit maar al zitten er geen geraffineerde suikers in, bestaat kokosbloesemsuiker voor 90% uit suikers. Deze mag ik dus ook niet hebben.Kan ik dit vervangen met bv Stevia?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 19:46 (3 jaar ago)

      Hi Marieke,
      Jazeker, je kunt ook gewoon stevia gebruiken als suikervervanger. Sommige stevia heeft echter wel een wat bittere nasmaak, dus wellicht dat de cake iets anders smaakt. Ik zou voor het bakken het beslag even proeven en naar smaak nog wat extra kaneel of speculaaskruiden toevoegen.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • marieke
        1 maart 2015 at 22:44 (3 jaar ago)

        Dank je voor de tip. Ga het zeker proberen.

        Beantwoorden

Geef een reactie