glutenvrije taai taai

Glutenvrije Taai Taai

Dit jaar ben ik op een missie om voor Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw zoveel mogelijk glutenvrije, zuivelvrije en/of suikervrije recepten te bedenken. Vorig jaar lukte dit niet zo goed door enorm gebrek aan tijd, maar dit jaar ben ik express in september al begonnen met experimenteren. Want er is niets ergers, vind ik, dan werkelijk al het lekkers te moeten missen wat in deze maanden wordt voorgezet. Trakteren collega’s op pepernoten? Oh nee, mag ik niet. Marsepein? Oh nee, mag ik niet. Oliebollen? Helaas! Tot nu dan, want dit jaar ga ik ervoor zorgen dat iedereen dat toch kan eten. Mijn missie :-). En vandaag op het menu(tromgeroffel): Glutenvrije Taai Taai.

De smaak van deze glutenvrije taai taai is moeilijk onder woorden te brengen. Fantastisch, heerlijk, of ongelofelijk lekker doen de taai taai eigenlijk geen recht. Want dit is beter dan de normale taai taai, vind ik dan. Beetje smeuïg, beetje plakkerig en vooral heel erg de smaak van Sinterklaas en vroeger. Zo fijn hoe je soms in de keuken een glutenvrij alternatief voor iets probeert te verzinnen, waarbij je hoopt dat het dan enigszins lijkt op het origineel. Geloof me, dit is beter.

glutenvrije taai taai

glutenvrije taai taai

glutenvrije taai taai

glutenvrije taai taai

Hoewel ik normaal geen honing gebruik in mijn recepten, heb ik dat wel gebruikt voor dit glutenvrije taai taai. De honing is nodig om ervoor te zorgen dat de  taai taai plakkerig wordt en de originele structuur krijgt. Dit lukt helaas niet met kokosbloesemsuiker. Hoef je niet glutenvrij te eten? Vervang het boekweitmeel dan door speltmeel. En als je deze taai taai veganistisch wilt maken, laat dan de laatste stap van dit recept (bestrijken met ei) weg.

Zijn jullie net zo blij met deze taai taai als ik?

glutenvrije taai taai

glutenvrije taai taai

Wat heb je nodig?

  • 250 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 250 gram honing
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • snuf zwarte peper
  • 1 eigeel (om de taai taai te bestrijken)

En hoe maak je het?

  1. Weeg de ingredienten af. Doe eerst de droge ingredienten bij elkaar (boekweitmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, anijszaad, bakpoeder, baking soda, zout en peper). Meng hier de honing doorheen en mix met een keukenmachine of handmixer tot een egaal deeg.
  2. Het deeg moet flink plakkerig zijn, zo plakkerig dat het aan je vingers blijft plakken en je er in eerste instantie geen bolletjes of iets dergelijks van kunt rollen. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe. Proef even en voeg naar smaak nog wat extra speculaaskruiden of anijszaad toe.
  3. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast
  4. Verwarm dan de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg het deeg in een vorm die jij leuk vindt op het bakpapier.
  5. Scheid het eiwit van het eigeel en bestrijk de bovenkant van het deeg met eigeel. Bak het taai taai in over 12-20 minuten mooi goudbruin (baktijd kan erg verschillen per oven).
glutenvrije taai taai

glutenvrije taai taai

Er zijn 35 reacties op Glutenvrije Taai Taai

  1. Hanna
    3 november 2014 at 12:21 (3 jaar ago)

    Helaas is jouw tip om het Vegan te maken niet juist door alleen het ei niet toe te passen.
    Je verwerkt er nl ook honing in!!!!!!!!
    Het is dus geen veganrecept helaas.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      3 november 2014 at 13:29 (3 jaar ago)

      Hi Hanna,
      Ah je hebt helemaal gelijk, niet aan gedacht dat honing niet vegan is. Balen, ik ga het vanavond gelijk even aanpassen!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Joy
        3 november 2014 at 21:08 (3 jaar ago)

        Zou ahornsiroop of agave siroop in de plaats kunnen? Dan kan het wel veganistisch zijn

        Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 november 2014 at 20:31 (3 jaar ago)

      Hi Chantal,
      Zoals Mirjam al aangaf: er zit gemalen anijszaad in de taai taai :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Mirjam
    3 november 2014 at 18:06 (3 jaar ago)

    Deze taai taai wil ik maken! Top!
    Anijs zit erin als gemalen anijszaad Chantal.

    Beantwoorden
    • Mirjam
      4 november 2014 at 11:43 (3 jaar ago)

      Nou ik heb m gebakken hoor! Heerlijk!
      Idd veel honing en door de temperatuur gaat er veel verloren. Maar volgens mij blijven er toch nog wel veel mineralen erin dus echt ongezond is het niet maar wel lekker. Zit een beetje tussen taai taai en kruidkoek in. Ik heb er jus d’orange bij gedaan en een nacht laten staan om de fytinezuur te verwijderen. Vanochtend nog wat jus erbij en de bakpoeders erdoor. Heerlijk gerezen en boordevol smaak!

      Beantwoorden
      • Annelies
        11 november 2014 at 20:09 (3 jaar ago)

        Hoi Mirjam hoeveel Jus heb je gebruikt? En heb je zelf sinaasappels geperst ervoor?
        Lijkt me lekker. Dank

        Beantwoorden
        • Mirjam
          23 september 2015 at 13:24 (2 jaar ago)

          Sorry Annelies, ik zie je vraag nu pas omdat ik hem weer een x wilde maken☺️. Ik denk een paar el. Weet het eerlijk gezegd niet meer. Een beetje op gevoel zodat het niet te nat wordt. Misschien iets minder honing en daarvoor jus d’orange in de plaats. Gewoon uit een fles, zonder concentraat.

      • Focus On Foodies
        13 november 2014 at 10:31 (3 jaar ago)

        Hi Mirjam,
        Super leuk dat het zo lekker was en een goede tip, de sinaasappelsap! En af en toe moet je jezelf natuurlijk ook wat lekkers gunnen he ;-)!

        Groetjes,
        Lianne

        Beantwoorden
  3. Sylvia wilbrink
    3 november 2014 at 18:50 (3 jaar ago)

    Wauw, ga het morgen proberen te maken. Heb geen anijs in huis. Koop ik dit in de supermarkt of bij de bio winkel?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 november 2014 at 20:31 (3 jaar ago)

      Hi Sylvia,
      Ik denk dat dit per winkel verschilt, maar bij een grotere supermarkt zullen ze het zeker hebben, of bij de turkse winkel of toko!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Peyta
    4 november 2014 at 07:13 (3 jaar ago)

    Klinkt wel lekker, maar vreselijk veel honing erin!!! Dat maakt het wel weer wat ongezond(er), hoewel natuurlijk nog steeds veel beter dan de taaitaai uit de winkel.

    Beantwoorden
  5. Focus on Foodies
    4 november 2014 at 09:53 (3 jaar ago)

    Hi Peyta,
    Klopt, er zit echt veel honing in. Helaas is dat voor de textuur en smaak niet weg te laten. Ik wilde graag een glutenvrije versie maken en suikervrij lukt bij dit recept gewoon niet :-(.

    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
  6. Astrid
    5 november 2014 at 22:51 (3 jaar ago)

    Staat in de oven en ruikt heerlijk!

    Beantwoorden
  7. Astrid
    5 november 2014 at 23:02 (3 jaar ago)

    Hij smaakt ook heerlijk. Ik had er wel te veel water in gedaan, waardoor ik geen mooie vorm kon maken, maar hij is lekker en luchtig. Wel veel honing, wat niet echt goed voor mij is. Gebruik jij speciale honing? Heb ooit gehoord dat koudgeslagen honing beter zou zijn? Of met agavesiroop? Maar zou je dan net zoveel moeten gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 november 2014 at 10:33 (3 jaar ago)

      Hi Astrid,
      Ik gebruik inderdaad altijd koudgeslagen honing, al maakt het niet meer zo heel veel uit als je de honing, net als in dit recept, verwarmd. Maar normaal gesproken is dat wel een beter alternatief om in huis te hebben. De smaak van agavesiroop is wel weer wat anders, maar je zou het zeker kunnen gebruiken!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. Hanneke
    8 november 2014 at 13:35 (3 jaar ago)

    Leuk recept!!!
    Helaas mag ik geen amandelmeel en baking soda. Weten jullie waarmee ik het kan vervangen?
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      8 november 2014 at 20:51 (3 jaar ago)

      Hi Hanneke,
      mag je wel gluten? Anders zou je speltmeel kunnen gebruiken. Je kunt proberen de baking soda gewoon weg te laten :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Hanneke
        8 november 2014 at 21:46 (3 jaar ago)

        Hoi Lianne,
        Nee helaas geen gluten, noten en nog een heel aantal dingen maar qua melen mag ik wel: amaranth, boekweitmeel, gierst, maïsmeel, rijstmeel, kastanjemeel, tapioca en teff. Is hier een lekker taaitaai recept mee te maken?
        En zal ik baking soda weglaten of vervangen door wijnsteenzuurbakpoeder?

        Groetjes Hanneke

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          13 november 2014 at 10:36 (3 jaar ago)

          Hi Hanneke,

          Kun je wel kastanjemeel eten als je een noten allergie hebt? Je kunt in ieder geval boekweitmeel gebruiken, rijstmeel en tapiocameel. Van die drie zou ik dan in dezelfde hoeveelheid een mix maken. Moet zeker lekker zijn.

          Ik zou zeker wijnsteenzuurbakpoeder gebruiken, een theelepeltje extra.

          Groetjes,
          Lianne

        • Hanneke
          13 november 2014 at 11:06 (3 jaar ago)

          Ja, ik mag wel kastanjemeel, heel lang verhaal;-)
          Oke, dan ga ik dat proberen! ik ben benieuwd!

          Bedankt voor alle antwoorden!
          Groetjes Hanneke

  9. Linda
    12 november 2014 at 22:13 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Ik heb het recept nu 2 keer gemaakt en de smaak is echt super!
    Alleen is het wel aan de droge kant. De 2e keer heb ik er meer water bij gedaan, maar geen effect. Heb je een tip? Kan boter of soja-melk werken? Dat het glutenvrij is, is het belangrijkste.
    Groeten Linda

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 november 2014 at 10:38 (3 jaar ago)

      Hi Linda,
      Als glutenvrij het belangrijkst is, zou ik een beetje extra honing toevoegen en een klein beetje boter of kokosolie (wel gesmolten). Dan zou het zeker wat minder droog moeten worden. Laat je me even weten of het is gelukt als je het probeert? Succes!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Linda
        16 november 2014 at 15:29 (3 jaar ago)

        Hoi Lianne,
        Met een klein beetje meer honing en wat gesmolten kokosolie was de taai-taai veel minder droog! Heb de baktjd ook iets verkort naar max 14 minuten.
        Bedankt voor de tips!
        Groen Linda

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          17 november 2014 at 22:18 (3 jaar ago)

          Hi Linda,
          Ah super fijn dat het nu is gelukt!!!!

          Groetjes,
          Lianne

  10. Serap
    30 november 2014 at 15:29 (3 jaar ago)

    Ik heb deze recept uitgeprobeerd en ik vind ze werkelijk lekkerder dan de echte!!! Ik heb niet 1 grote stuk maar 20 kleine platte langwerpige gemaakt. Heerlijk zijn ze!

    Heel erg bedankt voor dit recept 😉

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 december 2014 at 21:47 (3 jaar ago)

      Hi Serap,
      Wat leuk dat je het even laat weten, geniet ervan ;-)!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  11. Lineke
    4 december 2014 at 09:55 (3 jaar ago)

    Gisteren eindelijk gemaakt en het is echt heel lekker. Een beetje droog nog en ik vond het zelf erg zoet door de hoeveelheid honing, dus volgende keer iets minder en dan wat kokosolie erbij. Kleine taai taai maak ik ook volgende keer, dat is nog wat leuker om te eten. Ook door de kinderen goedgekeurd!
    Ik moet wel zeggen dat ik de smaak van het boekweitmeel er nog een beetje doorheen proef, dat is wel jammer maar mag de pret niet drukken :)

    Beantwoorden
  12. Mirjam
    26 november 2015 at 11:04 (2 jaar ago)

    Ik heb een zakje bio taai taai kruiden waar al anijs door zit. Hoeveel zal ik hier van gebruiken? Ik wil het recept vandaag gaan maken… Spannend!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      26 november 2015 at 11:20 (2 jaar ago)

      Hoi Mirjam,
      Wat leuk dat je vanmiddag aan de slag gaat! Ik zou gewoon beginnen met de anderhalve eetlepel uit het recept en dan even het deeg proeven. Voeg dan naar smaak nog wat extra taai taai kruiden toe. Zo ga je in ieder geval niet té enthousiast van start ;-)!

      Geniet er vast van, groetjes!

      Beantwoorden
  13. inge
    11 november 2016 at 11:08 (1 jaar ago)

    In plaats van honing kun je ook dadelstroop gebruiken, eventueel met wat rijststroop! :-)

    Beantwoorden
  14. Paulien
    21 november 2016 at 10:27 (12 maanden ago)

    En in plaats van amandelmeel kun je heel goed chufameel (is tijgernoten- of aardamandelmeel) gebruiken. Is nog niet zo bekend, maar is een heel goede en gezonde vervanger voor meel in het algemeen. En het is zoetig, waardoor je minder suiker o.i.d. nodig hebt!

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije Taai Taai

Geef een reactie