Suikervrije en Glutenvrije Taart met Vijgen

Glutenvrije Taart met Vijgen zonder geraffineerde suiker

Vorige week bracht mijn vader verse vijgen mee die hij had gekregen van een collega. Of het geen leuk idee was als ik daar eens wat lekkers mee zou maken, dat zouden zijn collega’s ook wel erg leuk vinden. Met vijgen kun je natuurlijk alle kanten op, maar uiteindelijk leek een taart met verse vijgen mij het allerlekkerst. En meteen ook maar een lekker formaat. Het lijkt namelijk wel of alle baksels de laatste tijd één voor één spoorloos verdwijnen; collega’s willen proeven, vrienden, familie. Dus deze Glutenvrije Taart met Vijgen zonder geraffineerde suiker is lekker groot en daarom ook ideaal voor verjaardagen of wanneer er bezoek komt.

Ik heb amandelmeel gebruikt, maar mocht je nu een noten allergie hebben dan kun je het amandelmeel ook vervangen door speltmeel. Speltmeel is overigens niet glutenvrij, dus als je een gluten allergie hebt kun je het beste dit recept gewoon aanhouden.

In mijn hoofd zouden de vijgen partjes trouwens mooi zichtbaar zijn aan de bovenkant van de taart, maar die zakken tijdens het bakken naar beneden. Je kunt proberen om de taart eerst even in de oven te zetten en na een minuut of 10 pas de vijgen bovenop te leggen. Ik weet niet of dit werkt en moet dit zelf nog even uitproberen, maar het zou een optie kunnen zijn.

Suikervrije en Glutenvrije Taart met Vijgen

Suikervrije en Glutenvrije Taart met Vijgen

Over de smaak. Ik kreeg te horen dat dit het allerlekkerste recept was dat ik ooit heb gemaakt. Mijn testpanel is erg kritisch en ik krijg altijd wel feedback: beetje te dit, beetje te dat. Maar deze vijgen taart was perfect. Nou, dat is ook wel eens leuk om te horen 😉 Uiteraard werd er een stukje taart meegenomen naar de collega van mijn vader om te proeven wat er van zijn verse vijgen geworden was. Na 2 hapjes werd het resterende stukje ingepakt en mee huiswaarts genomen, want dit móest de vrouw proeven! Haha, dat is toch leuk?

Probeer ‘m vooral eens uit, want het is echt een gegarandeerd succes! En ik hoor natuurlijk graag of de vijgen taart bij jou thuis ook zo in de smaak viel. Goed om te weten: bewaar de taart in de koelkast en hij blijft zeker een week goed (en lekker!)

Wat heb je nodig?

  • 220 gram amandelmeel
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
  • 120 gram kokosbloesemsuiker, gemalen in de keukenmachine
  • 180 gram kokosolie
  • 4 eieren
  • 2 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel vanille extract
  • snufje zout
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een hele citroen
  • 6 verse vijgen in het deeg
  • 2 verse vijgen voor decoratie

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Smelt de kokosolie in een (RVS) kom.
  2. Doe in een grote mengkom de droge ingredienten: amandelmeel, bakmeel, wijnsteenbakpoeder en zout.
  3. Doe de gemalen kokosbloesemsuiker bij de kokosolie en meng goed. Doe dit mengsel dan bij de droge ingrediënten.
  4. Klopt in een aparte kom de eieren op en schep deze voorzichtig door het andere mengsel. Doe er dan ook de vanille extract en sap van een halve citroen bij en rasp van een hele citroen.
  5. Giet nu het mengsel in de springvorm ingevet met olie of bekleed met bakpapier. Zet de taart nu 10 minuten in de oven.
  6. Snijd de vijgen in kwartjes en haal de taart uit de oven. Druk de partjes voorzichtig een beetje in het deeg en zet de taart weer terug in de oven.
  7. Bak ongeveer 30-35 minuten tot de taart mooi goudbruin is. Laat de taart uit de oven goed afkoelen en garneer daarna met de overige vijgen partjes.
  8. Je kunt nog een ‘drizzle’ (sausje) over de taart heen gieten. Meng daarvoor een paar eetlepels honing met het sap van een halve citroen. Proef even en pas naar smaak aan. Geniet van de taart!Suikervrije en Glutenvrije Taart met Vijgen
Suikervrije en Glutenvrije Taart met Vijgen

Er zijn 26 reacties op Glutenvrije Taart met Vijgen zonder geraffineerde suiker

  1. petravis
    4 juli 2013 at 11:10 (4 jaar ago)

    Dat ziet er wel griezelig lekker uit……………………….:)

    Beantwoorden
  2. Marielle
    4 juli 2013 at 11:16 (4 jaar ago)

    Ziet er heerlijk uit, maar de vijgen in de winkel zijn me helaas te duur, zou ik het ook met verse abrikozen kunnen maken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      4 juli 2013 at 22:09 (4 jaar ago)

      Absoluut Marielle, de smaak zal dan iets anders zijn, maar ook heerlijk :)!

      Beantwoorden
  3. Christine
    9 juli 2013 at 13:08 (4 jaar ago)

    Ik ben nog niet zo’n ervaren bakker, maar deze taart was meteen een succes! Niet al te moeilijk dus ;-). Had hem gemaakt met abrikozen in plaats van vijgen overigens. Fijn recept, thanks!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 juli 2013 at 20:38 (4 jaar ago)

      Leuk om te horen Christine, fijn dat het bij jou ook zo’n succes was.. Als ‘ie nog niet op is: eet smakelijk!

      Beantwoorden
      • Christine
        11 juli 2013 at 10:16 (4 jaar ago)

        Oh ja, dat was helaas een groot nadeel van dit recept… De taart was al eerder op dan alle andere taarten met suiker die er waren tijdens ons familieweekend, waardoor ik zelf helaas maar 1 stukje had om van te genieten haha.

        Beantwoorden
  4. Saskia
    10 juli 2013 at 09:38 (4 jaar ago)

    Kan het ook met dadels?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 juli 2013 at 20:40 (4 jaar ago)

      Natuurlijk Saskia, met dadels zal het ook een lekkere taart zijn!

      Beantwoorden
  5. Em
    11 september 2013 at 14:33 (4 jaar ago)

    Staat nu in de oven, ben benieuwd:-)

    Beantwoorden
  6. Mar
    13 september 2013 at 21:02 (4 jaar ago)

    Zou je in plaats van amandelmeel ook boekweitmeel kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 november 2013 at 20:56 (4 jaar ago)

      Dat kan, maar ik raad het niet aan. Boekweitmeel is vrij bitter van smaak en dat is in gebak niet altijd een succes.

      Beantwoorden
  7. flora
    12 oktober 2013 at 18:29 (4 jaar ago)

    wat gebeurt er met de citroenrasp?

    Beantwoorden
  8. Agnes
    19 februari 2014 at 15:52 (3 jaar ago)

    Hoi,

    Kun je de taart ook invriezen?

    Groetjes, Agnes

    Beantwoorden
  9. Marlou
    12 augustus 2014 at 19:06 (3 jaar ago)

    Kan ik voor tarwevrij ook het zelfrijzend bakmeel weglaten en/ of vervangen door wat anders. Lijkt mij erg lekker en heb nu de boom vol hangen met verse vijgen.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 augustus 2014 at 19:09 (3 jaar ago)

      Hi Marlou,
      Voor tarwevrij zou ik het zelfrijzend bakmeel vervangen door speltmeel en even 1 theelepel baking soda toevoegen (zonder kan vast ook). Wat heerlijk dat je een boom vol vijgen hebt! Ik heb dit jaar helaas amper verse vijgen op, kun je er niet een paar opsturen ;-)? Succes, geniet van de taart!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Marlou
        12 augustus 2014 at 21:29 (3 jaar ago)

        Dank je voor je antwoord, ga hem deze week nog maken. Vijgen worden opgestuurd

        Beantwoorden
  10. carolinepriem
    25 augustus 2014 at 16:28 (3 jaar ago)

    Het hele jaar uitgekeken naar de rijpe vijgen van onze boom. Iets mindere oogst dan vorig jaar inderdaad, maar de eerste taart staat in de oven. Mmmmmm dat wordt smullen!!:))

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 augustus 2014 at 16:31 (3 jaar ago)

      Oh wat heerlijk Caroline dat jullie een vijgenboom hebben! Ik heb gister ook weer voor het eerst dit jaar rijpe vijgen gegeten, ongelofelijk hoe lekker die toch zijn :-).
      Geniet van de taart!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  11. Toky
    25 augustus 2015 at 19:25 (2 jaar ago)

    Hoewel een inmiddels al weer ruim 2015 is heb ik vandaag deze taart ook gemaakt. ik heb de tip opgevolgd en na 10 min de vijgen erop gelegd. resultaat is dat de vijgen erop blijven liggen en het nu meer een amandelcake met vijgentopping is. Dus een volgende keer zal ik de vijgen er na 5 min al op leggen zodat ze toch iets meer ‘een relatie aangaan’ met het deeg aangaan.

    Beantwoorden
  12. Marike
    24 september 2015 at 07:55 (2 jaar ago)

    De kokosolie met de eieren en vanille tot schuim kloppen met staafmixer. Zo krijg je en mooie structuur. Eetgoedvoeljegoed

    Beantwoorden
  13. Marike
    24 september 2015 at 08:01 (2 jaar ago)

    Heerlijke taart, verslavend! Dat had ik eerst moeten zeggen.

    Beantwoorden
  14. Kirs
    1 oktober 2015 at 10:26 (2 jaar ago)

    Deze taart heb ik afgelopen weekend gemaakt en viel heel erg in de smaak!
    Ik heb de vijgen er meteen opgelegd (zelf een klein beetje ingedrukt) en bij mij bleven ze er mooi bovenop liggen, ik had het eimengsel wel flink stevig opgeklopt.

    Prachtige en heerlijke taart. Dankjewel voor het recept. Zeker voor herhaling vatbaar :)

    Beantwoorden
  15. annaschroferAnna
    1 oktober 2015 at 11:36 (2 jaar ago)

    Deze taart is zo lekker! Mijn collega’s waren er helemaal ondersteboven van. Zelf heb ik wat lavendel en tijm toegevoegd aan het beslag en na het bakken gegarneerd met de overgebleven lavendel, tijm en wat geroosterde pijnboompitten. Dit gaf de taart een fijne extra smaak. Inderdaad een verslavend lekker taartje!!

    Beantwoorden
  16. isablurbs
    7 oktober 2015 at 11:57 (2 jaar ago)

    Ik had de reacties eerst moeten lezen, voor ik aan de slag ging :) Wat een goeie tips allemaal!
    Ook ik heb de vijgen op het deeg gelegd nadat de taartbodem al 10 min in de oven zat, dat zou ik de volgende keer niet meer doen. Zoals Toky zegt lijkt het nu meer op een “cake” met daarop vijgen. Het feit dat het vruchtvlees en sap van de vijgen net zich met je deeg vermengt, lijkt me net heerlijk.

    Ook heb ik 100gr amandel en 120gr sepltmeel gebruikt (had niet genoeg amandel in huis) waardoor hij beetje te zwaar is geworden.

    Eitjes had ik ook bijna tot schuim geklopt maar de eieren kloppen met de vanille en kokosolie lijkt me een heel goeie tip van Marike.

    Ik probeer hem zeker nog es (met de aanpassingen).

    Bedankt, Lianne om te delen!

    Beantwoorden
  17. Hennie
    10 februari 2016 at 14:41 (1 jaar ago)

    Welke maat van spring vorm heb ik nodig voor deze taart.

    Beantwoorden

Geef een reactie