tiramisu glutenvrij suikervrij

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Voordat we verder gaan: deze glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker is beslist niet gezond te noemen. Wellicht een tikje minder slecht dan de versie met gewone witte suiker. Maar het is misschien wel het lekkerste dessert wat ik tot nu toe maakte en deze glutenvrije versie is heel makkelijk te maken, voor diegenen die gewoon geen gluten mogen of willen. Ik maakte het toen mijn ouders laatst hier kwamen eten en het was een doorslaand succes. Het recept is genoeg voor 8 porties, maakt dat het alweer iets gezonder ;-)?

glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Je bent wel iets langer bezig dan je normaal gesproken gewend bent met mijn recept en dat komt met name doordat je de cake biscuit (de lange vingers) zelf maakt. Als je glutenvrije lange vingers kunt vinden, kun je die natuurlijk ook gebruiken, maar vaak bevatten deze wel geraffineerde suiker. En daarom maak ik liever het cake biscuit zelf. Het recept is overigens van mijn collega Jennifer, van Jennifit.nl, bij wie ik dit een aantal weken geleden geproefd heb. Het recept heb ik iets aangepast, zodat er iets minder eieren in zitten.

Het is echt wel een zoet dessert, dus je kunt zelf ook een beetje experimenteren door wat minder kokosbloesemsuiker te gebruiken. Alleen maar beter. Maar als je dit recept volgt, heb je een dessert wat gegarandeerd in de smaak valt. Ik vind dit nu al een knaller voor kerst, ook al is het hoogzomer ;-). Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden en hopelijk genieten jullie er net zo van als wij :-)!

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Wat heb je nodig?

Voor 8 porties

Voor het cakebiscuit

  • 135 gram amandelmeel
  • 3 eieren (2 gesplitst, 1 heel)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 25 gram kokosolie
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snuf zout

Voor de roomlaag

  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 200 ml espresso
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 80 gram pure chocolade (bijv. 92% vivani)
  • 3 eieren

En hoe maak je het?

  1. Splits 2 van de 3 eieren en klop de twee eiwitten op en bewaar deze in de koelkast.
  2. Meng dan het amandelmeel met gesmolten kokosolie, kokosbloesemsuiker, wijnsteenbakpoeder, zout en 1 heel ei. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit toe. Het biscuitmengsel is behoorlijk nat en hoef je niet te kunnen kneden.
  3. Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een lepel het mengsel op de bakplaat in een rechthoek van ongeveer 2 cm dik (tip: serveer je de tiramisu in een oven- of serveelschaal? Houd dan de breedte van deze schaal aan als breedte voor het cakebiscuit) Bak 15 minuten op 200 graden en laat afkoelen.
  4. Ga nu verder met de roomlaag. Gebruik het eigeel van 3 eieren (bewaar het eiwit eventueel in de vriezer) en meng dit met 2/3e van de kokosbloesemsuiker tot een creme.
  5. Smelt de chocolade au-bain-marie
  6. Klop de slagroom op en meng dit met de mascarpone en de rest van de kokosbloesemsuiker. Voeg het eimengsel toe en de gesmolten chocolade. Laat dit goed mengen.
  7. Snijd het cakebiscuit horizontaal door de helft en maak er dan reepjes van (lange vingers). Leg een laagje cakebiscuit in een serveer- of ovenschaal en bedruip met espresso. Voeg dan een roomlaag toe.
  8. Bedek de eerste roomlaag weer met een laag biscuit en besprenkel weer met espresso en verdeel de overgebleven room over het biscuit. Zet afgedekt in de koelkast (+/- 2 uur). Vlak voor serveren zeef je nog wat rauw cacaopoeder of kaneel over de tiramisu. Enjoy!

 

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

Er zijn 6 reacties op Glutenvrije tiramisu met kokosbloesemsuiker

  1. NJ-Cook4You
    3 september 2015 at 17:00 (4 jaar ago)

    Goed recept! deze ga ik zeker onthouden! badankt voor het delen.

    Greets

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 september 2015 at 22:22 (4 jaar ago)

      Haha, dankje! Ben benieuwd of het bij jou ook zo’n succes is!!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Caroline
    31 juli 2016 at 10:43 (3 jaar ago)

    Gebruik je speciale eieren? Ik houd niet zo van rauwe eieren ivm salmonella. Hoe denk jij daarover?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 augustus 2016 at 14:52 (3 jaar ago)

      Hoi Caroline,
      Ik gebruik altijd verse scharrel- of biologische eieren, maar om eerlijk te zijn maak ik me niet zo heel druk om salmonella. Vroeger snoepte ik ook vaak (een beetje) van het appeltaartdeeg als ik met mijn moeder bakte en ik ben echt nog nooit ziek geworden. Maar het is natuurlijk aan jezelf of je het wel of niet wilt eten :-).

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  3. Caroline
    2 augustus 2016 at 23:58 (3 jaar ago)

    Dank voor je reactie, ik ga hem zeker maken. Ziet er zo lekker uit!

    Beantwoorden

Geef een reactie