Havermout koekjes met cranberry & cacao nibs

Havermout koekjes met cranberry en cacao nibs

Als je, net als ik, geen tarwe mag eten of als je gewoon zin hebt in lekkere koekjes, dan is dit recept voor havermout koekjes met cranberry en cacao nibs echt waanzinnig. Voor mensen met een gluten allergie; pas op, want alleen speciale haver en havermout met vermelding zijn glutenvrij.

Je zult je verbazen dat koekjes zonder suiker toch zo lekker smaken en op deze manier kun je iedere dag van een koekjes genieten. Zelfs als je bezig bent met afvallen, is één van deze havermout koekjes per dag echt geen zondigen. Het allerlekkerst aan deze suikervrije havermout koekjes is de combinatie van pure chocolade met cacao nibs boven op. Cacao nibs zijn een superfood, gemaakt van gemalen cacao bonen. Ze zijn behoorlijk bitter, maar geven het koekje een echte crunch. In combinatie met het zoete van de cranberry en de havermout, is het echt lastig om het bij één koekje te houden 😉

Deze koekjes zijn trouwens ook goed lang houdbaar, in een afgesloten zakje of aluminium folie. Ik had ze speciaal gemaakt om mee te nemen op vakantie en ze waren na bijna een hele week nog steeds heerlijk! Nog eens extra mooi meegenomen natuurlijk :) Dus zoek je een gezond tussendoortje zonder suiker? Maak dan eens deze Havermout koekjes zonder suiker met cranberry en cacao nibs.

Wat heb je nodig?

Voor 8-10 koekjes

  • 100 gr havermout
  • 13 gr gesmolten kokosolie
  • 2 el agavesiroop/honing
  • 1 eetlepel kokos rasp
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 el gedroogde cranberry’s
  • 20 gr extra pure chocolade (92%)
  • 1 tl cacao nibs – haalde ik bij biologische supermarkte de Estafette in Amsterdam

En hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 190graden. Meng de havermout, kokosolie, honing, kokos rasp, bakpoeder en mespunt zout in een grote kom. Voeg 60ml heet water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Kneed de cranberry’s door het deeg.
  2. Rol van het deeg ongeveer 8-10 balletjes ter grootte van een golfbal. Druk ze plat op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in 15-20min goudbruin. Houd de oven goed in de gaten, zeker als je agavesiroop gebruikt. Dit brandt namelijk sneller aan. Laat de koekjes afkoelen.
  3. Smelt de donkere chocolade au bain-marie in een kom met daarin ook de cacao nibs. Trek met een lepel al zigzaggende streepjes over je koekjes en schep op ieder koekje nog een drup met cacao nibs erin. Laat de chocolade in ongeveer 1-2 uur hard worden.

Enjoy your vegan cookies!

Havermout koekjes cranberry & cacao nibs

Havermout koekjes cranberry & cacao nibs

Er zijn 8 reacties op Havermout koekjes met cranberry en cacao nibs

    • focusonfoodies
      19 maart 2013 at 17:55 (5 jaar ago)

      Ah dat is leuk om te horen! Ik ben er ook nog steeds weg van en maak ze bijna iedere week 😉

      Beantwoorden
  1. Kay
    23 september 2013 at 16:17 (4 jaar ago)

    Ik heb vandaag jouw recept geprobeerd maar het deeg was zo sticky en papperig dat ik er lastig vorm in kreeg….de smaak was wel goed!!! zou het kunnen liggen aan het feit dat ik alleen nog maar rolled oats had liggen en geen hele vlokken?

    Beantwoorden
  2. Carlijn
    12 januari 2014 at 20:59 (4 jaar ago)

    Ik heb het recept uitgeprobeerd. Echter kreeg ik geen ‘deeg’ structuur, maar meer een soort van granola en dat is het dus ook geworden. Geen idee wat er mis ging want ik had wel het recept gevolgd.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 januari 2014 at 21:01 (4 jaar ago)

      Hoi Carlijn,
      Wat jammer dat ze niet helemaal gelukt zijn. Heb je wel havermout gebruikt, en geen havervlokken? Met havervlokken wordt het mengsel niet plakkerig genoeg om er koekjes van te maken.

      Beantwoorden
  3. Sandra
    22 januari 2014 at 11:21 (4 jaar ago)

    Heb ze gisteren gemaakt. Zijn echt superlekker. Had alleen geen cacaonibs maar stukjes chocolade erin gedaan en ipv honing kokosbloesemsuiker. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  4. Val
    13 mei 2014 at 17:22 (4 jaar ago)

    Welk merk havervlokken gebrui je dan. Quaker?

    Beantwoorden
  5. petroesonthemove
    7 augustus 2015 at 16:24 (2 jaar ago)

    Bij mij ook geen vorm om deeg van te maken. Ik gebruik havermout van Halm. Heb er uiteindelijk wat vocht uit weg laten lopen en er een banaan doorheen gedaan en wat koksmeel.

    Beantwoorden

Geef een reactie