Pindakaas balletjes met havermout en dadelPindakaas balletjes met havermout en dadel

Healthy pindakaas balletjes met havermout

Deze healthy pindakaas balletjes met havermout kan ik de hele dag door wel eten. Ze zitten vol eiwitten en zijn gezoet met dadels en daardoor vrij van geraffineerde suikers. Het vet uit de pindakaas en de pinda’s zorgt ervoor dat de fruitsuikers in de dadels geleidelijker worden opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken. Vooral voor sporters, die wel wat meer eiwitten kunnen gebruiken om hun spieren te laten herstellen, zijn deze pindakaas balletjes met havermout een super fijne snack.

Pindakaas balletjes met havermout en dadel

Pindakaas balletjes met havermout en dadel

Pindakaas balletjes met havermout en dadel

Pindakaas balletjes met havermout en dadel

Let weer op wat voor pindakaas je gebruikt; het liefst de biologische notenpasta zonder toevoegingen van de natuurwinkel. Maar de gewone van Calvé kan ook; deze bevat ook geen toegevoegde suiker. Als je zeer sterk op je bloedsuikerspiegel moet letten in verband met diabetes kun je de dadels ook vervangen door steviapoeder. Experimenteer dan wat meer met de verhouding, omdat het ‘deeg’ de structuur van de dadels mist.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 20 balletjes

  • 150 gram ontpitte medjoul dadels
  • 100 gram havervlokken (glutenvrij)
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 40 gram ongezouten pinda’s
  • 50 ml water

En hoe maak je het?

  1. Doe de ontpitte dadels, havermout, pinda’s, pindakaas en water in de keukenmachine (foodprocessor) en laat een paar minuten draaien.
  2. Het mengsel moet goed plakken, maar niet te vochtig zijn. Als dat wel het geval is voeg je nog wat havervlokken toe en zet je de keukenmachine opnieuw aan.
  3. Draai balletjes van het mengsel, ter grootte van een stuiterbal. Bewaar ze in een luchtdicht bakje in de koelkast. Ze zijn ideaal als snelle snack of tussendoortje en na het sporten, omdat er best wat eiwitten zitten.
Pindakaas balletjes met havermout en dadel

Pindakaas balletjes met havermout en dadel

Er zijn 12 reacties op Healthy pindakaas balletjes met havermout

  1. iris
    16 mei 2015 at 09:23 (4 jaar ago)

    Net gemaakt, de pinda’s vervangen door zonnebloempitten. Echt heel lekker alleen erg plakkerig! Ze staan nu in de koelkast misschien daarna minder plakkerig!

    Beantwoorden
    • Riana
      16 mei 2015 at 15:14 (4 jaar ago)

      Bij mij ook mega plakkerig. Meer haver hielp niet. Dus heb ze zojuist door geraspte chocolade gerold. En daardoor plakken ze niet meer aan het bordje. En nog lekkerder. :)

      Beantwoorden
      • iris
        17 mei 2015 at 09:40 (4 jaar ago)

        Na een paar uurtjes koelkast ook veel minder plakkerig!

        Beantwoorden
  2. Riana
    16 mei 2015 at 11:02 (4 jaar ago)

    Lekker recept!!
    Goed idee van de zonnebloempitten. Was al aan het denken aan een vervanger. Thx! :)

    Beantwoorden
  3. Karin
    16 mei 2015 at 19:16 (4 jaar ago)

    Lekker!

    Beantwoorden
  4. Sandra
    17 augustus 2015 at 10:02 (3 jaar ago)

    Kun je deze balletjes ook invriezen zodat ik er altijd wat op voorraad heb??

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      18 augustus 2015 at 11:42 (3 jaar ago)

      Hi Sandra,
      Jazeker! Extra lekker voor momentjes dat je wél trek hebt in iets lekkers, maar geen zin hebt om in de keuken te staan 😉

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. riny
    9 oktober 2015 at 11:27 (3 jaar ago)

    graag een vervanger voor de dadels

    Beantwoorden
  6. D
    16 december 2015 at 08:07 (3 jaar ago)

    Graag een vervanger voor dadels,want ik ben daar allergisch voor ?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 december 2015 at 10:12 (3 jaar ago)

      Je kunt bijvoorbeeld honing gebruiken, of gedroogde vijgen.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Ginaa
    23 januari 2016 at 23:03 (3 jaar ago)

    Hi,

    Als je de dadels vervanjt door honing, wat is dan ongeveer de hoeveelheid??
    Ik eet geen dadels en helaas ook geen stevia.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 januari 2016 at 22:23 (3 jaar ago)

      Hoi Gina,
      Lastig te zeggen. Ik zou beginnen met één eetlepel en dan even kijken naar de structuur en smaak.. dan op gevoel wat extra toevoegen om de juiste structuur te krijgen.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie