voorgerecht kerst glutenvrije zalmtartaar

Heerlijk simpel kerst voorgerecht: zalm tartaar

Ben je al aan het nadenken wat je met kerst op tafel wilt zetten? Ga je uitgebreid koken, neemt iedereen een gang mee of ga je voor gemakkelijk? Met deze zalm tartaar kun je alle kanten op. Je hebt het zo klaargemaakt, dus het kost je weinig voorbereiding en je kunt ook alles al voorbereiden lang voordat je gasten komen. Ontspannen van het kerstdiner genieten dus :-).

Deze zalm tartaar is een perfect voorgerecht voor kerst omdat het pure smaken bevat; ik denk niet dat er veel mensen zijn die het niet lekker zullen vinden. Maar smaken verschillen; je kunt natuurlijk ook tonijn gebruiken in plaats van zalm, mocht er bijvoorbeeld iemand zijn die zalm niet lekker vindt. Of een avocado toevoegen, puur voor de smaak. Of de kappertjes weglaten. Varieer er op los!

Kerst voorgerecht: glutenvrije zalm tartaar

Kerst voorgerecht: glutenvrije zalm tartaar

Kerst voorgerecht: glutenvrije zalm tartaar

Kerst voorgerecht: glutenvrije zalm tartaar

Maak de zalmtartaar eventueel aan het eind van de middag al klaar. Zorg ervoor dat je het citroensap hebt toegevoegd; dit zorgt ervoor dat de kleur niet tot nauwelijks verandt. Dek af met een stukje vershoudfolie of aluminiumfolie. Als de gasten aan tafel zitten hoef je alleen nog de borden op te maken en eventueel te garnalen te bakken. Dat scheelt een hoop ge-ren en ge-stress toch?

Wat heb je nodig?

Als voorgerecht voor 4 personen

  • 300 gram zalmfilet
  • 12 grote garnalen
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 lenteuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • 2 eetlepels glutenvrije Tamari, of gewone sojasaus
  • 2 theelepels dille
  • 1 zak rucola (75 gram)
  • optioneel: 1 avocado

En hoe maak je het?

  1. Snijd de zalm in kleine blokjes. Snipper de sjalotjes en snijd 1 teen knoflook fijn. Als je het lekker vindt om avocado te gebruiken, snijd je dat ook in kleine blokjes.
  2. Doe dit samen in een kom en doe daarbij de kappertjes, tamari, dille en het citroensap van een halve citroen. Proef even en voeg naar smaak wat peper toe.
  3. Pers de andere teen knoflook in wat olie in een koekenpan en bak hier op middelhoog vuur de garnalen in een paar minuten gaar en een beetje bruin.
  4. Pak een bakring/serveerring in de gewenste serveer grootte. Leg deze op een mooi bord. Doe met een lepel de zalmtartaar in de serveerring en druk een beetje aan. Haal dan de serveerring weg. Leg op de zalmtartaar en eromheen wat rucola en bovenop de tartaar (of ernaast als het niet past) 3 grote garnalen. Garneer nog met wat (verse) dille. Eet smakelijk!
Kerst voorgerecht: glutenvrije zalm tartaar

Kerst voorgerecht: glutenvrije zalm tartaar

Er zijn 13 reacties op Heerlijk simpel kerst voorgerecht: zalm tartaar

  1. pastapieandpirouettes
    6 december 2014 at 09:01 (2 jaar ago)

    Ik zat toevallig te denken aan een zalmbonbon of tartaar als voorgerecht met de kerst. Goede timing met dit gerecht!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 december 2014 at 11:48 (2 jaar ago)

      Haha dat is ook toevallig! Gaat deze tartaart bij jou op het menu? Dat zou leuk zijn zeg!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Janske
    6 december 2014 at 11:18 (2 jaar ago)

    Gebruik je gerookte zalmfilet of een moot?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 december 2014 at 11:49 (2 jaar ago)

      Hi Janske,
      Gewoon een moot zalm(filet), dus geen gerookte zalm :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Pleuntje
    6 december 2014 at 17:03 (2 jaar ago)

    Hi, laat je de moot zalm rauw of heb je deze gebakken? Het ziet er op het plaatje rauw uit.

    Groetjes,
    Pleuntje

    Beantwoorden
  4. Elke
    6 december 2014 at 21:41 (2 jaar ago)

    Ziet er erg lekker uit! Maar dit kan je waarschijnlijk niet doen met een stukje supermarkt zalm?

    Beantwoorden
  5. Melissa
    24 december 2014 at 14:07 (2 jaar ago)

    Dit wordt ons voorgerecht op eerste kerstdag en net je appel-perentaart gemaakt voor het dessert op dezelfde dag. Ben benieuwd!

    Beantwoorden
  6. Melissa
    24 december 2014 at 14:08 (2 jaar ago)

    Oh ja en je chocolate raw cookie dough balletjes voor bij de koffie :-). Ook net gemaakt en klaar voor morgen!

    Beantwoorden
  7. Melissa
    27 december 2014 at 15:49 (2 jaar ago)

    Alledrie de gerechten waren heerlijk en zijn goed in de smaak gevallen bij de (soms sceptisch over suikervrij) familie. Die houden we erin!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:18 (2 jaar ago)

      Hi Melissa,
      Ah wat leuk! Leuk ook dat ook de ‘niet-suikervrije’ familie er dan zo van genoten heeft, dat vind ik altijd nog het mooiste. Die verbaasde reacties ;-). Heel tof om te horen, leuk dat je het laat weten!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. charlotte veldman
    14 december 2016 at 10:34 (4 maanden ago)

    Hoi, wat is de diameter van de kookring die je gebruikt hebt?
    Groetjes Charlotte

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      14 december 2016 at 10:37 (4 maanden ago)

      Hi Charlotte,
      Oeh dat weet ik niet meer exact; ik heb een hele berg kookringen. Het is best een forse, ik denk zo’n 10cm.

      Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Heerlijk simpel kerst voorgerecht: zalm tartaar

Geef een reactie