Heldere paddenstoelensoep

Heldere paddenstoelensoep met shiitake en kastanje champignons

Een paddestoelensoep vind ik altijd zo mooi om te serveren. Het past naar mijn mening ook perfect bij de herfst en zelfs de winter, omdat paddenstoelen iets rustieks uitstralen. De smaken zijn puur en daarnaast heb je deze heldere paddenstoelensoep zo op tafel staan. Ook mooi om gasten voor te schotelen als voorgerecht bij een (kerst)diner!

Deze paddenstoelensoep is extra rijk gevuld en door de tijm even mee te bakken met de champignons, krijgt de soep een heerlijke smaak. Bij het maken van de soep dien je de champignons en kastanjechampignons sowieso in plakjes te snijden. Zijn de oesterzwammen en shiitakes nu enorm groot, dan kun je deze ook nog iets kleiner snijden. Maar een beetje variatie in de grootte van de paddenstoelen geeft je soep juist wat extra’s!

heldere paddenstoelensoep

heldere paddenstoelensoep

heldere paddenstoelensoep

heldere paddenstoelensoep

Het lekkerst smaak de soep als je ‘m een aantal uren laat trekken. Dan krijgen de paddenstoelen extra veel smaak. Maak de soep dus bijvoorbeeld ’s ochtends al, scheelt ook weer in de planning voor de avond :-).

Wat heb je nodig?

  • 2 liter bouillon (bijv. groentenbouillon)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 250 gram champignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 100 gram shiitakes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes of 1 ui
  • 2 lenteuitjes
  • peper en zout

En hoe maak je het?

  1. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Snijd de champignons en kastanjechampignons klein (in plakjes). Snijd de lenteui in ringetjes.
  2. Fruit de sjalot en knoflook met wat olijfolie even aan in een koekenpan en doe hier dan eerst de kastanjechampignons en champignons bij, samen met een paar takjes tijm. Bak mooi bruin, de champignons zullen flink slinken. Doe hier na een minuut of 5 ook de edelzwammen en shiitakes bij.
  3. Maak in een grote pan 2 liter bouillon klaar.
  4. Doe dan alle paddenstoelen bij de bouillon, proef en breng eventueel nog wat op smaak met zout en/of peper. Serveer in een mooie kom en garneer met wat tijm en lenteuitjes. Eet smakelijk!
Heldere paddenstoelensoep

Heldere paddenstoelensoep

Er zijn 9 reacties op Heldere paddenstoelensoep met shiitake en kastanje champignons

  1. alicia
    13 december 2014 at 23:37 (2 jaar ago)

    Voor hoeveel personen is dit gerecht ongeveer. Ik wil het graag gebruiken als voorgerecht. Groeten Alicia

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      14 december 2014 at 15:25 (2 jaar ago)

      Hi Alicia,
      Wat leuk! Het is genoeg soep voor minimaal 6 personen, beetje afhankelijk van de portie die je serveert :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Femke
    26 december 2014 at 09:10 (2 jaar ago)

    Het is een mooi gezicht, die paddestoelen in die kom…een culinaire boswandeling. Laat ik de bouillon met de paddenstoelen nou twee uur trekken, lees ik in de inleiding (maar niet in de beschrijving van het recept)? Blijft er dan wel iets van de paddenstoelen over?

    Beantwoorden
  3. Focus On Foodies
    26 december 2014 at 10:22 (2 jaar ago)

    Hi Femke,
    Je kunt ‘m zo lang laten trekken als je wilt. Ik vind de soep zelf het lekkerst als het een paar uur getrokken heeft, maar dat hoeft niet, vandaar dat dit niet in het recept staat. En ja hoor, de paddenstoelen blijven nog steeds mooi dan :-). Fijne tweede kerstdag.

    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
  4. Leontien
    22 december 2015 at 09:44 (1 jaar ago)

    Hi Lianne, Kan ik deze soep ook al de middag of avond van te voren maken en dan bij de kerstlunch serveren? Het ziet er heerlijk uit! Groet, Leontien

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      23 december 2015 at 14:02 (1 jaar ago)

      Zeker weten, dat kan prima Leontien. Eet smakelijk vast en fijne dagen :-).
      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  5. Iris
    23 december 2016 at 11:46 (4 maanden ago)

    Hey! Ik ga de soep maken als voorgerecht en ik moet heb vervoeren,
    Mij. Plan was om hem nu vast te maken en in te vriezn, kan dat?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      23 december 2016 at 13:59 (4 maanden ago)

      Hi Iris,
      In principe kun je het invriezen, al zou het kunnen dat de paddestoelen iets van hun smaak verliezen. Misschien kun je de paddestoelen al vooraf snijden en de bouillon invriezen, maar ter plekke de soep maken? In ieder geval: eet smakelijk en fijne dagen!

      Beantwoorden

Geef een reactie