glutenvrije en suikervrije apple crumble

Suikervrij kerst dessert: glutenvrije apple crumble

Apple crumble vind ik een heerlijke afsluiter van de avond. De rijke en warme smaak van appel gecombineerd met kaneel heeft iets huiselijks. Naast dat het perfect comfort food is voor een koude herfst- of winterdag, is het ook een prachtig kerst dessert. Deze glutenvrije apple crumble maak je namelijk makkelijk, snel en het is een mooi suikervrij kerst dessert voor een fijn kerstdiner.

glutenvrije en suikervrije apple crumble

glutenvrije en suikervrije apple crumble

apple crumble: glutenvrij en suikervrij

apple crumble: glutenvrij en suikervrij

Grote kans dat deze apple crumble deze kerst ook bij ons op tafel staat als nagerecht. We hebben besloten dit jaar niet al te moeilijk te doen. Net als vorige jaren, maakt iedereen een ‘stukje’ kerstmenu. Ik maak het tussengerecht en zoals ieder jaar ook het dessert. Waarschijnlijk maken mijn zus en zwager het voorgerecht en mijn moeder neemt het hoofdgerecht voor haar rekening. Zo kunnen we allemaal genieten en staat er niet één iemand de hele avond in de keuken; dat vinden we namelijk ook zo ongezellig!

Wat vind jij? Moet een nagerecht met kerst juist zo ingewikkeld mogelijk? Of ben je, net als ik, toch wel een beetje van de simpele (en lekkere) desserts?

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 200 gram havermeel (of een andere glutenvrije meelsoort, bijv. amandelmeel)
  • 100 gram kokosolie (gesmolten)
  • 4 zoete appels
  • 30 gram rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • snuf zout

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Voeg de rozijnen toe, het citroensap en kaneel en gember en hussel door elkaar.
  2. Maak een deeg van het havermeel, kokosolie en zout.
  3. Verdeel het appelmengsel over 4 kleinere bakjes (ovenbestendig) of een kleine springvorm. Verkruimel daar het deeg overheen. Gebruik eventueel wat eigeel om het deeg mee te bestrijken.
  4. Bak ongeveer 25-35 minuten tot het deeg gaar is. Enjoy!
glutenvrije en suikervrije apple crumble

glutenvrije en suikervrije apple crumble

Er zijn 3 reacties op Suikervrij kerst dessert: glutenvrije apple crumble

  1. Marlotte
    7 december 2015 at 08:32 (4 jaar ago)

    Oh, ik vind dit zó lekker! Laatst heb ik ze ook gemaakt met kweeperen, echt verrukkelijk! Leuk idee voor een kerst dessert!

    Beantwoorden
  2. Patricia
    7 december 2015 at 12:02 (4 jaar ago)

    absoluut simpel!
    wij hebben een paar jaar geleden ook de “ieder maakt een gang” ingesteld. Dat werd uiteindelijk toch nog langer in de keuken dan de bedoeling. of, minder lang gezellig op de bank s middags aangezien er met kleine neefjes en nichtjes op tijd gegeten moet worden (fijn; koffie, taart en hapje net achter de kiezen en je zit alweer aan het kerstmenu!). vorig jaar dus gegourmet (hell!!). dit jaar doen we het echt gemak.
    gewoon geen diner.
    we maken gewoon wat extra hapjes. Eten we gewoon gezellig in de bank. Kindjes kunnen blijven spelen; hoeven niet aan tafel te zitten. Geen moeilijke kersttafel. etc! (kerstavond nog wel ff gourmetten bij schoonfamilie…)

    Beantwoorden
  3. Carlijn
    21 december 2015 at 17:49 (3 jaar ago)

    Heb het net gemaakt, heel lekker! Ik heb amandelmeel gebruikt en vind de crumble wel erg droog, misschien toch wat meer kokosolie erbij volgende keer..?

    Beantwoorden

Geef een reactie