Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Kookboek Review: (H)eerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Op de website van uitgeverij Kosmos las ik een tijd terug dat het nieuwe kookboek van Gwyneth Paltrow binnen een aantal maanden vertaald zou worden naar het Nederlands. Omdat ik her en der wel wat had opgevangen van de “extreme” eetstijl van Gwyneth, zoals het werd genoemd, was ik erg benieuwd naar haar boek. Niet alleen naar de recepten, maar vooral ook haar kijk op voeding en de rol van voeding in haar leven. In dit kookboek review geef ik jou een kijken in (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow.

Eerlijk gezegd was ik vooraf behoorlijk kritisch over dit boek. Met name de verhalen die ik gehoord had, hadden bij mij een beeld geschept van iemand die extreem met ieder calorietje bezig is. Daarom was ik des te verbaasd dat dit helemaal niet het geval bleek te zijn. Voor Gwyneth staat vooral het basisprincipe centraal van zoveel mogelijk biologische en onbewerkte voeding . Dat houdt voor haar in dat suiker vermeden moet worden en je met name kiest voor goede koolhydraten, eiwitten, granen en groenten. Ontzettend leuk, want deze manier van eten komt helemaal overeen met mijn voeding.

Met veel plezier heb ik dus door dit prachtige kookboek gestruind. Het is trouwens een behoorlijk flink boek; het telt 300 pagina’s! Gwyneth opent met een intro, waarin ze haar ervaringen beschrijft waardoor voeding voor haar een andere rol is gaan spelen. Naast de basis producten die je volgens haar altijd in de voorraadkast of koelkast moet hebben liggen, staat (h)eerlijk vooral bomvol met heerlijke, pure recepten. Gwyneth gebruikt voornamelijk xylitol en ahornsiroop als gezondere suiker vervangers. Nu ben ik totaal niet bekend met xylitol en ben ik in Nederland nog geen ahornsiroop tegengekomen die van zulke kwaliteit is dat het een gezonde suiker vervanger is. Daarom blijf ik liever kokosbloesemsuiker gebruiken, al zou ik graag eens wat experimenteren met xylitol. De komende tijd ga ik daarnaar op zoek; uiteraard houd ik jullie op de hoogte van dat avontuur.

Nog een bijkomend voordeel van dit kookboek, is dat Gwyneth bijna geheel glutenvrij kookt en eet. De granen die zij gebruikt, zoals boekweit en quinoa, zijn glutenvrij en in haar zoete recepten wordt glutenvrij meel gebruikt. Extra leuk dus voor mensen met coeliakie of een tarwe allergie, die naast glutenvrije recepten ook op zoek zijn naar wat gezondere inspiratie.

Een greep uit de recepten:

  • Glutenvrije Banaan-Dadel muffins
  • Snoeprepen
  • Verse gemberthee
  • Geroerbakte zilvervliesrijst met nori en zwart sesamzaad
  • Koude avocado-komkommersoep
Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Heerlijk eten met Gwyneth Paltrow

Al met al een prachtig kookboek met veel suikervrije en glutenvrije en vooral pure kook inspiratie, wat in de keuken van iedere (gezonde) foodie niet mag ontbreken!

(H)eerlijk

Uitgeverij Kosmos

Prijs: € 24,95, online verkrijgbaar bij o.a. Bol.com

Er zijn 14 reacties op Kookboek Review: (H)eerlijk eten met Gwyneth Paltrow

  1. petravis
    3 oktober 2013 at 08:13 (4 jaar ago)

    Xylitol???? Ook dubieus….

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      3 oktober 2013 at 09:25 (4 jaar ago)

      Met je eens Petra, daarom zou ik me er de komende tijd graag in verdiepen. Het klinkt vooral chemisch, terwijl dat volgens mij niet het geval is. Moeite waard om even goed naar te kijken.

      Beantwoorden
  2. rarekoekebakker
    3 oktober 2013 at 08:15 (4 jaar ago)

    Zoals je het beschrijft, klinkt heel aantrekkelijk en positief. Toch geef je maar 3 sterren. Waarom?
    Ik zou daardoor haast denken dat het boek niet zo bijzonder is.

    Groet, Manjo.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      3 oktober 2013 at 09:19 (4 jaar ago)

      Hi Manjo,
      Het beoordelingssysteem met de sterren werkt doordat lezers de blogpost een cijfer geven (ster) van 1 tot 5. Iemand heeft er dus 3 sterren aangegeven, dat is niet mijn persoonlijke oordeel :-) Ik ben er erg positief over!

      Beantwoorden
      • rarekoekebakker
        3 oktober 2013 at 09:35 (4 jaar ago)

        Ai. Nooit geweten dat het een lezersoordeel is. Die indruk wekt het niet (of ik lees echt heel slordig).
        Het boek ken ik niet, jouw blog erover is prima en nodig mij uit het boek te lezen. Ik ga 5 sterren geven.

        Beantwoorden
        • rarekoekebakker
          3 oktober 2013 at 09:37 (4 jaar ago)

          (een correctiemogelijkheid op mijn eigen reacties zou ook fijn zijn. Ik gruwel altijd van zelfgemaakte spelfouten.;) )

  3. Valesca
    4 oktober 2013 at 20:33 (4 jaar ago)

    Ah wat fijn dat je hier een review van heb gedaan! Was er al een tijdje benieuwd naar. Hoe zit het met de voedingsmiddelen die gebruikt worden? Zijn deze makkelijk in Nederland verkrijgbaar? x

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 oktober 2013 at 13:13 (4 jaar ago)

      Hi Valesca,
      Fijn dat je wat met deze review kunt! Alle voedingsmiddelen zijn hier ook te verkrijgen. Ze maakt veel gebruik van veel voorkomende groenten, zoals aubergine, courgette, wortels etc en daarnaast vissoorten die je hier ook hebt. Het enige wat ik zelf nog niet heb gezien in NL is xylitol, zoals je kon lezen in mn review. Maar dat vervang ik door kokosbloesemsuiker, zolang ik niet goed weet wat xylitol is en wat het voor je lichaam doet. Maar het is dus een kookboek wat absoluut goed toe te gebruiken is met de producten hier :-)

      Mocht je het ook aanschaffen, dan wens ik je superveel kookplezier!

      Beantwoorden
      • jehanne
        20 november 2013 at 23:03 (3 jaar ago)

        Ik gebruik zelf (nog?) geen xylitol, maar wilde wel even tippen dat ik sommige produkten op iherb bestel,http://www.iherb.com/xylitol-powder, heb even xylitol opgezocht…iherb is relatief goedkoop vaak, en als je weinig gewicht besteld, heb je maar 2.50 verzendkosten ongeveer!

        Beantwoorden
  4. Anneleentje
    27 oktober 2013 at 18:00 (3 jaar ago)

    Toevallig heb ik laatst een recept ontdekt uit haar eerste boek, en al een paar keer gemaakt: rijst met boerenkool. Echt heel erg lekker. Dit boek lijkt me ook heel fijn!

    Beantwoorden
  5. Jolanda
    26 november 2013 at 15:28 (3 jaar ago)

    Apart dat ze, als “gezondheidsfreak” zo veel werkt met xylitol. Als je gaat kijken in het boek van mevrouw Bouillon (over e-nummers), zie je dat xylitol net als andere zoetstoffen als een soort vergif wordt beschouwd en bestempeld wordt als o.a. kankerverwekkend.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      26 november 2013 at 20:29 (3 jaar ago)

      Vind ik ook vreemd inderdaad, Jolanda. Er is zoveel tegenstrijdige informatie te vinden over xylitol, dat ik me er zelf voorlopig liever niet aan waag.

      Beantwoorden
  6. saskia
    25 januari 2014 at 16:19 (3 jaar ago)

    als Gwyneth zo extreem is, dan zal ze de xylitol wel in een natuur-voedings-winkel kopen. het komt van nature voor in veel soorten groenten en fruit en berkenhout. het wordt synthetisch of van (GMO) maiskolven resten gemaakt. Inname van meer dan 30 tot 60 gram polyolen per dag (34 tot 67 kauwgompjes) kan maag- en darmklachten opleveren. ik weet niet of dit bij de natuurlijke variatie ook is. het heeft een anti-bacteriele werking, het voorkomt zelfs gaatjes in je tanden. ik zou de natuurlijke versie kiezen.(haha woord spelinkje). het bevat 40 procent minder calorieën dan gewone suiker.
    als je even googled kom je een heel eind.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 januari 2014 at 20:18 (3 jaar ago)

      Bedankt voor je informatie Saskia, wie weet hebben andere lezers daar ook nog wat aan!

      Beantwoorden

Geef een reactie