kruidkoek met honing

Kruidkoek met honing

Door Carola – Af en toe heb je van die perioden dat je verzot bent op kruidkoek. Maar diegene uit de supermarkt zijn niet zo gezond, ze zitten boordevol geraffineerde suiker. Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en dit recept voor kruidkoek met honing bedacht. Het is een gezondere variant dan de kruidkoek uit de supermarkt, maar bevat wél alsnog relatief veel ongeraffineerde suiker. Daarom geldt ook hier: eet niet meteen de hele kruidkoek op, omdat het een gezondere variant is ;-)!

 kruidkoek met honing - deeg

kruidkoek met honing – deeg

Kruidkoek met honing

Kruidkoek met honing

Als je echt een zoetekauw bent, kun je er nog wat extra honing doorheen doen. Ik heb ervoor gekozen om er zo min mogelijk zoetmiddel in te verwerken. Ik heb deze keer een vrij simpele versie gemaakt, maar je kunt ook lekker variëren door rozijnen en noten door het beslag te mengen.

Probeer bijvoorbeeld eens een topping met zonnebloempitten of pecannoten. Die smaken passen er heerlijk bij! Ook sesamzaadjes of maanzaadjes zijn een lekkere aanvulling.

Je kunt natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken, zodat de kruidkoek zuivelvrij is :-)!

Wat heb je nodig?

  • 200 gr havermout (fijngemalen)
  • 200 gr speltmeel
  • 325 ml melk (ik gebruikte lactosevrije melk, maar havermelk of amandelmelk kan ook)
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop
  • 3 eetlepels koekkruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snuf zout

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden

  1. Maal de havermout fijn in de keukenmachine tot meel.
  2. Pak een kom en doe daar alle overige ingrediënten in. Meng dit goed door elkaar.
  3. Voeg vervolgens het havermeel toe en meng het wederom goed door elkaar.
  4. Vet een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier (komt de cake gemakkelijker uit het blik). Schep het mengsel in het cakeblik en strooi er nog een beetje koekkruiden overheen.
  5. Zet de kruidkoek in de oven en bak deze voor ongeveer 1 uur. Kijk na 50minuten even hoe het gaat, controleer met een satéprikker of het mengsel al ‘droog’ is. Komt er nog deeg mee? Dan moet je de cake nog even wat langer laten staan.
  6. Laat vervolgens afkoelen (als je zo lang kan wachten want je huis ruikt heerlijk!) en snij in plakken. Verwacht je de cake niet in een paar dagen op te kunnen eten vries dan een paar plakjes in aluminiumfolie in, zo heb je altijd een gezond tussendoortje in huis.

Lekker met een lik roomboter of met een beetje honing.

Kruidkoek met honing

Kruidkoek met honing

Door Carola – Carola’s grootste hobby is koken en bakken. Naast haar werk en studie is zij veel in de keuken te vinden. Van bijna al haar creaties maakt zij foto’s om deze te kunnen plaatsen op haar Instagram-account. Hiermee wil ze jou inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook met af en toe een guilty pleasure.

Er zijn 2 reacties op Kruidkoek met honing

  1. Ej visser
    25 maart 2017 at 19:43 (8 maanden ago)

    Heb je ook een alternatief voor de speltmeel? Ik eet nl geen gluten

    Beantwoorden
  2. Helma
    23 mei 2017 at 20:27 (6 maanden ago)

    Heb je een alternatief voor agavesiroop? Meer honing of bijv een banaan door het beslag?

    Beantwoorden

Geef een reactie