Recepten Tussendoortje Ontbijt Bakken Cake

Lekker hè die kruidkoek uit de supermarkt?! Helaas zijn diegene uit de supermarkt niet zo gezond, ze zitten boordevol geraffineerde suiker. Dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en heb ik dit recept voor kruidkoek met honing bedacht. Het is een gezondere variant dan de kruidkoek uit de supermarkt, maar bevat wél alsnog relatief veel ongeraffineerde suiker. Daarom geldt ook hier: eet niet meteen de hele kruidkoek op, omdat het een gezondere variant is ;-)!

Cookinglife Foodies
Kruidkoek met honing

Recept

Kruidkoek met honing

Een gezondere variant op de kruidkoek uit de supermarkt!

Gang Tussendoortje, ontbijt
Keuken Nederlands
Porties Ca. 12 plakjes

Bereidingstijd

Bereidingstijd 15 min
Oventijd 1 uur 0 min
Totaal 1 uur 15 min

Benodigdheden

  • Cakevorm (hier te koop)
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 200 gr havermout (fijngemalen)
  • 200 gr speltmeel
  • 325 ml melk (ik gebruikte lactosevrije melk, maar havermelk of amandelmelk kan ook)
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop
  • 3 eetlepels koekkruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snuf zout

Hoe maak je kruidkoek met honing?

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Maal de havermout fijn in de keukenmachine tot meel.
  3. Pak een kom en doe daar alle overige ingrediënten in. Meng dit goed door elkaar.
  4. Voeg vervolgens het havermeel toe en meng het wederom goed door elkaar.
  5. Vet een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier (komt de cake gemakkelijker uit het blik). Schep het mengsel in het cakeblik en strooi er nog een beetje koekkruiden overheen.
  6. Zet de kruidkoek in de oven en bak deze voor ongeveer 1 uur. Kijk na 50minuten even hoe het gaat, controleer met een satéprikker of het mengsel al ‘droog’ is. Komt er nog deeg mee? Dan moet je de cake nog even wat langer laten staan.
  7. Laat vervolgens afkoelen (als je zo lang kan wachten want je huis ruikt heerlijk!) en snij in plakken. Verwacht je de cake niet in een paar dagen op te kunnen eten vries dan een paar plakjes in aluminiumfolie in, zo heb je altijd een gezond tussendoortje in huis of een snack voor onderweg.

Als je echt een zoetekauw bent, kun je er nog wat extra honing doorheen doen. Ik heb ervoor gekozen om er zo min mogelijk zoetmiddel in te verwerken. Ik heb deze keer een vrij simpele versie gemaakt, maar je kunt ook lekker variëren door rozijnen en noten door het beslag te mengen.

Probeer bijvoorbeeld eens een topping met zonnebloempitten of pecannoten. Ook sesamzaadjes of maanzaadjes zijn een lekkere aanvulling. Wil je een zuilvelvrije cake? Gebruik dan plantaardige melk! Tot slot nog een tip: deze cake smaakt heerlijk met een lik roomboter of een beetje honing.

Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.