Mini spelt pizza

Mini spelt pizza

Hoe leuk is het om mini pizza’s te serveren op een verjaardag of feestje? En dan natuurlijk niet die uit de diepvries, maar gewoon lekker zelf maken. Al eerder maakte ik een glutenvrije pizza en voor glutenvrije mini pizza’s kun je dat recept gewoon volgen. Eventueel de hoeveelheid meel door de helft en dan maak je er gewoon mini pizza’s van. Maar ik wilde ook graag een recept voor mini spelt pizza plaatsen, voor als je niet glutenvrij, maar wel tarwevrij eet bijvoorbeeld. Deze mini pizza’s zullen echt bij iedereen in de smaak vallen, dus geen gedoe met meerdere soorten bodems of meel.

Het recept is zo simpel, want naast een beetje zout, speltmeel, olijfolie en water heb je eigenlijk alleen nog een lekkere topping nodig. Ik houd van simpel, ook bij pizza’s, dus dit recept is niet al te gek. Maar varieer er rustig op los en beleg je pizza met wat jij lekker vindt. Zo kun je bijvoorbeeld mozzarella gebruiken als je zuivel eet, of een stukje prosciutto. Houd je juist van vis? Beleg je pizza met een beetje tonijn uit blik (mét MSC keurmerk uiteraard) of wat kleine garnalen.

Mini spelt pizza

Mini spelt pizza

Mini spelt pizza

Mini spelt pizza

Keuze te over! Het fijne van mini pizza’tjes op een verjaardag vind ik altijd dat iedereen dit lekker vindt. Ik heb volgens mij nog nooit iemand ontmoet die geen pizza lust, al heeft ieder natuurlijk zijn eigen voorkeur qua type pizza. Kom bij mij bijvoorbeeld niet aan met een Pizza Hawaïi; ik vind zelden iets zó vies! Maar een Pizza Tonno vind ik weer enorm lekker, terwijl de combi vis en pizza bij veel anderen niet in de smaak valt. Ach, gelukkig heeft iedereen een andere smaak, dus zoals ik al zei, varieer lekker met de toppings ;-).

Let op, deze mini spelt pizza is niet glutenvrij, wel tarwevrij. Wil je een glutenvrije versie maken? Kijk dan hier.

Mini spelt pizza

Mini spelt pizza

Wat heb je nodig?

  • 200 gram speltmeel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • flinke snuf zout
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum, oregano en knoflookpoeder (1 van elk)
  • 125ml water
  • 150 gram passata di pomodori (tomatenpuree)
  • 50 gram geraspte geitenkaas
  • 2 handjes rucola

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 250 graden

  1. Doe de olijfolie en zout bij het meel en roer er dan beetje bij beetje het water doorheen. Mocht het deeg te nat worden, dan kun je altijd wat extra meel toevoegen. Je kunt door het meel al lekker wat gedroogde kruiden doen, een theelepeltje basilicum, oregano en knoflookpoeder bijvoorbeeld.
  2. Kneed het deeg goed door met je handen.
  3. Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak kleine, platte pizzatjes van het deeg. Zorg dat het pizzadeeg maximaal 1 cm dik is.
  4. Meng nu de kruiden door de tomatenpuree en voeg naar smaak extra kruiden, peper en zout toe. Smeer dan het tomatenmengsel lekker dik over de mini pizza’s. Hierover heen doe je op iedere pizza wat geraspte geitenkaas.
  5. Bak in ongeveer 10-15 minuten af in de oven, tot de mini spelt pizza’s mooi goudbruin zijn.
  6. Laat ze daarna iets afkoelen en garneer met verse rucola. Klaar om te serveren!
Mini spelt pizza

Mini spelt pizza

Er zijn 17 reacties op Mini spelt pizza

  1. sylvia
    6 augustus 2014 at 07:53 (3 jaar ago)

    Ziet er heerlijk uit en ga ik zeker snel een keer maken.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 augustus 2014 at 17:01 (3 jaar ago)

      Dankjewel Sylvia en ik ben benieuwd of ze jou ook zo lekker smaken!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Annemarie
    6 augustus 2014 at 08:30 (3 jaar ago)

    Heerlijk ga ik doen. Maar dan 2 grote. Als ik alles verdubbel heb ik dan voldoende daarvoor?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 augustus 2014 at 17:01 (3 jaar ago)

      Hi Annemarie,
      Ja je kunt een flinke pizza maken van dit deeg, dus als je alle ingredienten verdubbelt kun je 2 normale pizza’s maken.
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Chris
    6 augustus 2014 at 10:02 (3 jaar ago)

    Oooooh lekker!! Deze ga ik ook maken :-)

    Beantwoorden
  4. leontine
    6 augustus 2014 at 11:59 (3 jaar ago)

    Heerlijk Lianne, iets voor de zaterdag.
    Nog een vraagje:
    Is er geen wijnsteenbakzuur nodig, of iets dergelijks?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 augustus 2014 at 16:59 (3 jaar ago)

      Hi Leontine,
      Nee hoor, dat is niet nodig. Het worden heerlijke pizzaatjes zonder wijnsteenbakpoeder!

      Beantwoorden
  5. jacqueline kersbergen
    10 augustus 2014 at 08:37 (3 jaar ago)

    Deze pizza’s wil ik graag maken. Zit er verschil tussen volkoren spelt meel en gewone spelt meel?
    Ik heb gisteren bij ah gewone spelt meel gekocht, maar vraag mij nu af of de volkoren spelt meel niet beter is?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      10 augustus 2014 at 11:02 (3 jaar ago)

      Hi Jacqueline,
      Er zit inderdaad verschil in, hetzelfde als bij normale (wit) bloem en volkoren bloem. Volkoren speltmeel is, als je de keuze hebt, zeker de betere optie :-).
      Bij de natuurwinkel hebben ze dat sowieso, ik haal mijn volkoren speltmeel daar ook altijd.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. renske
    3 oktober 2014 at 12:28 (3 jaar ago)

    wow lianne, wat heerlijk simpel!!! ontzettend leuk, deze ga ik vanavond maar eens maken voor mijn lieve vent. Maakt het nog wat uit als ik het speltmeel vervang voor boekweitmeel? Thanks!

    Beantwoorden
  7. desmaakvanlaura
    13 januari 2015 at 17:22 (3 jaar ago)

    Ik krijg donderdag een vriendin te eten en dit lijkt me een heerlijk recept om te maken!

    Beantwoorden
  8. Irene
    17 februari 2015 at 23:05 (2 jaar ago)

    Hoeveel kleine pizzaatjes kun je uit dit recept halen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 21:22 (2 jaar ago)

      Een stuk of 8-10 red je er denk ik wel mee!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  9. Anniek
    30 november 2015 at 21:31 (2 jaar ago)

    Hoi, ik heb zojuist dit recept gemaakt voor een grote pizza, maar het deeg was ontzettend klef en zacht. Ik heb de verhoudingen van het recept aangehouden en het deeg goed platgerold. Waar kan dit aan liggen en hoe kan ik het de volgende keer anders doen? Dan kan ik hier volgende keer rekening mee houden. Groetjes, Anniek

    Beantwoorden
  10. Focus on Foodies
    30 november 2015 at 21:39 (2 jaar ago)

    Hoi Anniek,
    Het kan altijd dat je deeg iets meer of minder vocht opneemt. Gewoon wat meer bloem toevoegen volgende keer en eventueel wat bakpoeder of gist.

    Groetjes

    Beantwoorden
  11. Lies
    8 december 2015 at 15:26 (2 jaar ago)

    Ik heb het net gemaakt met boekweitgrutten en mix c van schär. Dus Glutenvrij. Heerlijk en goedgekeurd door de kinderen.

    Lies

    Beantwoorden

Geef een reactie