Paleo Pizza

Paleo Pizza

Een pizza zonder tarwe, die kun je dus echt nergens vinden. De afgelopen maand heb ik me scheel gezocht naar producten die ik wél mag eten, op zich heel sucesvol. Daar zal ik binnenkort eens een lijst van maken, misschien dat anderen die ook geen tarwes/suiker/melk willen of kunnen eten er wat aan hebben.
Maar, bepaalde dingen ga je dus gewoon niet vinden. Een pizza bijvoorbeeld. Nu heb ik een tijdje geleden zelf falafels gemaakt van kikkererwtenmeel, die best heel smakelijk waren. En toen kwam ik dus op een idee: waarom geen pizzabodem van kikkerwtenmeel? Juist. De keuken in dus. Beetje passen en meten, maar uiteindelijk toch een lekker resultaat: een Paleo Pizza.

Wel even je verwachtingen bijstellen van te voren: een knapperig pizzakorstje krijg je niet. Het is meer een hartige pizzataart, want de bodem blijft zacht. Maar ik ben er meer dan happy mee om zo af en toe net te doen of ik ook lekker pizza eet 😉
Ohja, en experimenteer vooral lekker met je pizzabeleg. Zo eet ik ook geen zuivel, maar parmezaanse kaas smaakt er denk ik ook heerlijk bij!

Wat heb je nodig voor het pizzadeeg?

Voor 1 pizza, genoeg voor 2 personen

  • 125 gram kikkererwtenmeel
  • 350 ml water
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie[/ingredients]

Wat heb je nodig voor de pizzasaus?

  • 1 blikje gepelde tomaten (400gr – zonder toegevoegde suikers)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • handje verse basilicum

Wat heb je nodig voor het pizzabeleg?

  • halve courgette
  • halve aubergine
  • champignons
  • rucola
  • gedroogde oregano
  • olijven
  • pijnboompitten
Pizza saus

Pizza saus

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 225 graden.

  1. Doe het meel, water, zout en peper in een kom en klop tot een glad mengsel met een garde. Roer er dan nog 2 eetlepels olijfolie doorheen. Giet dit in een pap en breng aan de kook. Blijf constant roeren, anders krijg je klonten.
  2. Als het een dikke pap is geworden, giet je de pap in een bakblik of bakvorm bekleed met bakpapier.
  3. Bak het deeg 15-20 minuten in de oven, tot het lichtbruin wordt.
  4. Snijd de ui en knoflook grof in stukjes en doe samen met de gepelde tomaten en basilicum in de keukenmachine. Laat de keukenmachine 1-2 minuutjes draaien, tot je een egale saus hebt.
  5. Je pizza bodem is ondertussen (als het goed is) klaar. Haal deze uit de oven en giet er dan je pizzasaus overheen. Maak glad. Beleg dan je pizza met allerlei verse groenten. Ik koos voor aubergine, courgette en champignons in plakjes en nog een paar verse olijven erbij.
  6. Zet de pizza dan nog 10-12 minuten in de oven (225graden).
    Haal je pizza uit de oven en garneer met wat verse rucola en oregano. Klaar om aan te vallen?
Paleo Pizza

Paleo Pizza

Er zijn 9 reacties op Paleo Pizza

  1. Maarten
    9 maart 2013 at 03:49 (4 jaar ago)

    Hey! Dat ziet er lekker en gezond uit… lijkt me best lastig als je nooit eens een lekkere pizza kunt eten en altijd de groothandel moet afzoeken om toch iets te maken wat er op lijkt. Het recept hier komt ook wel op me over als quiche (een hartige taart). Best lekker :)

    En dat je van aubergine houd… heel gezond maar niet echt mijn groente haha.
    Maar gaat lekker met je blog! Ga zo door en wie weet kun je later een boek uitbrengen met een samenvatting van al deze gerechten.
    Van kikkererwtenmeel had ik nog nooit gehoord…
    Dat zoek ik even op.
    .
    Fijn weekend en alle succes met je blog Foodie ! 😉
    Maarten

    Beantwoorden
    • focusonfoodies
      10 maart 2013 at 18:28 (4 jaar ago)

      Hey Maarten,
      Dankjewel voor je compliment, er staan inderdaad al best wat recepten online! Een echt kookboek is natuurlijk het ultieme doel, wie weet 😉

      Ja, soms is het best lastig dat alles zelf gemaakt moet worden en dan niet precies hetzelfde smaakt zoals je gewend was. Gelukkig went het snel en smaakt het me net zo goed, zo niet beter! Maar je kunt ieder recept natuurlijk naar je eigen smaak aanpassen: vind je aubergine niet lekker, vervang je het door spinazie of paprika. Ieder zijn ding natuurlijk 😉

      Hoop dat je hier nog veel lekkere inspiratie kunt opdoen :-)

      Groet,
      Focus on Foodies

      Beantwoorden
      • Maarten
        10 maart 2013 at 19:46 (4 jaar ago)

        Hey jij :-)

        Een boek maken is niet zo’n gedoe als jaren terug dat je een uitgever moest vinden en dan al die extra kosten er bij had. Tegenwoordig start je gewoon Word op, zet je artikelen er in met inhoudsopgave en wat leuke plaatjes, daarna exporteren als een PDF.

        Dan zet je deze PDF (boek afbeelding) boven je (lid worden van je email updates). Als mensen zich dan inschrijven hebben ze meteen een boek met tips. Nu kun je daar bijvoorbeeld je beste 7 tips in kwijt en dat gratis geven in ruil voor email.

        Dan verwijs je in dit rapport aan het einde dat je volledige boek te koop is via je site (met een linkje er bij).

        En dan heb jij je eerste boek! die je 1 keer maakt en vaker kunt verkopen zonder kosten aan uitgevers want jij hebt alles nu zelf in beheer.

        Over eten, ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik eigenlijk dol ben op vlees haha. Maar omdat ik zelf jaren lang in de horeca heb gewerkt (ook in Adam) en we vaak gasten kregen die iets van vega wilden… dan moet je toch een goede keuken hebben die met meer komt dan weer die gevulde tomaten als je begrijpt wat ik bedoel.

        En daar is dit blog dus ideaal voor. Genoeg koks in NL die hier wat aan zouden hebben, komt net in me op. Genoeg mogelijkheden dus :)

        Spinazie ben ik echt gek op. Aubergine moesten wij vroeger eten net als spuitjes, misschien is dat de reden. Maar spinazie op een bedje van bladerdeeg met brie… heerlijk!

        Succes met je blog, kom gerust op FB en mocht je je boek starten dan wens ik je succes en stuur ik alle koks van NL naar je site toe 😉

        Speak Soon,
        Maarten

        Beantwoorden
  2. Anja Toetenel
    15 juli 2013 at 01:35 (4 jaar ago)

    je kunt prima knapperige pizzabodems maken van maismeel of rijstmeel 😉 wel goed kruiden! En een eitje gebruiken, ik bak er ook broodjes mee, erg lekker, of pannenkoeken 😀

    Beantwoorden
  3. Femke
    31 juli 2013 at 16:37 (4 jaar ago)

    Ge het morgen proberen te maken, ziet er heerlijk uit. Misschien nog wat geitenkaas erbij, maar verder top(ik hou wel van aubergine;) is dit recept voor 1 of 2 personen? Gr

    Beantwoorden
  4. Femke
    31 juli 2013 at 22:30 (4 jaar ago)

    2 personen 😀

    Beantwoorden
  5. kirsten
    9 maart 2015 at 11:36 (2 jaar ago)

    ik ben op zoek naar een tarwevrije quiche, misschien een idee van jou?

    Beantwoorden
  6. Suzanne
    19 mei 2016 at 15:57 (1 jaar ago)

    ik heb laatst een pizzabodem gemaakt van bloemkool, beviel heel erg goed!!

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Paleo Pizza

Geef een reactie