glutenvrij paleo suikervrije chocoladetaart

Paleo: Suikervrije chocoladetaart met banaan

Toen ik deze Suikervrije chocoladetaart met banaan voorbij zag komen bij OhMyFoodness.nl, móést ik ‘m proberen. De chocoladetaart is helemaal paleo en paleo vind ik een hele fijne way-of-life; een groot deel van mijn eten valt binnen het Paleo principe. Deze taart met banaan en chocolade is namelijk glutenvrij, zuivelvrij én suikervrij en dat maakt het natuurlijk een heel mooi alternatief voor de wat minder gezonde chocolade taarten.

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

De taart is heerlijk romig van smaak, met natuurlijk door al dat cacaopoeder een lekkere chocolade smaak. Echt super lekker! En doordat er flink wat noten worden gebruikt, is een klein stukje ook behoorlijk machtig. Als je een springvorm van 18cm gebruikt, heb je een hele hoge taart, die mooi opstijft en daardoor lekker vast van structuur is. Je kunt natuurlijk ook een iets grotere springvorm gebruiken. Je bodem wordt dan wel nog iets dunner en je chocoladelaag minder dik. Ook moet je even een extra banaan voor het banaanlaagje bovenop de bodem gebruiken.

Bewaar de taart in de koelkast of vries stukjes in als je ‘m wat langer wilt bewaren. Dan heb je altijd een gezonde én lekkere traktatie in je diepvries liggen ;-).

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Wat heb je nodig?

Taart van 18 cm (8-10 punten)

Voor de bodem:

  • 175 gram amandelmeel
  • 120 gram pitloze dadels
  • 15 gram geraspte kokos
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 eetlepel water
  • 1 banaan

Vulling:

  • 340 gram cashewnoten
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 140 gram gesmolten kokosolie
  • nog 2 bananen
  • 80 gram (raw) cacaopoeder

Garnering: 

  • geraspte kokos
  • handje vers fruit, bijv. frambozen

En hoe maak je het?

1. Vet een springvorm van ongeveer 18cm in met wat kokosolie en bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Je kunt ook een iets grotere springvorm gebruiken (bijv 23cm), dan wordt je taart een stukje platter.

2. Doe het amandelmeel, de pitloze dadels, kokos, vanille extract en water in de keukenmachine en laat dit tot een egaal mengsel draaien.

3. Stort de bodem in de springvorm en verdeel dit over de volledige bodem van de springvorm. Druk goed aan.

4. Snijd de banaan in plakjes en verdeel de plakjes over de bodem (Als je een springvorm gebruikt die groter is dan 18cm heb je 2 bananen nodig voor de bodem). Zet de springvorm vervolgens in de koelkast.

5. Doe de cashewnoten (je hoeft ze niet te weken) met de rest van de ingredienten (kokosmelk, gesmolten kokosolie, 2 bananen en cacaopoeder) en laat dit in een paar minuten draaien tot een mooi egaal mengsel.

7. Schenk dit mengsel op de bodem in de springvorm en laat de chocolade-banaantaart minimaal een uur of vijf in de koelkast opstijven.

8. Snijd de taart in punten en garneer met geraspte kokos en vers fruit. Eet smakelijk!

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Paleo suikervrije en glutenvrije chocolade taart

Er zijn 39 reacties op Paleo: Suikervrije chocoladetaart met banaan

  1. Inez
    13 april 2015 at 08:09 (4 jaar ago)

    Hoi Lianne, ziet er lekker uit! Hoe groot zijn de blikjes kokosmelk die je hiervoor gebruikt?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 april 2015 at 22:18 (4 jaar ago)

      Hi Inez,
      Een standaard blikje van 400ml; heb het er bij gezet.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Gabriella
    13 april 2015 at 08:57 (4 jaar ago)

    Wat ziet die taart er lekker uit! Hoeveel kokosmelk zit er in het blikje dat je gebruikt?

    Beantwoorden
  3. Sofieke
    13 april 2015 at 09:22 (4 jaar ago)

    Het lijkt me een lekker recept, die gaat op mijn bucketlist!

    Maar het aantal bananen klopt niet? Je zegt 1 banaan voor de bodem, maar in het recept staat vervolgens dat die niet met de bodem meegemixt wordt, vervolgens dat je 2 bananen in plakjes moet snijden en vervolgens nog 2 bananen voor de vulling. Het zouden dus minimaal 4 bananen in totaal moeten zijn i.p.v. 3? Of 5 als er voor de bodem toch een banaan in de keukenmachine bij had gemoeten.

    En laat jij de cashewnoten niet eerst weken?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      13 april 2015 at 22:21 (4 jaar ago)

      Hi Sofieke,
      Je hebt gelijk; het oorspronkelijke recept van OMF gebruikt 4 bananen, maar omdat mijn springvorm wat kleiner was, is één banaan dan voldoende. Ligt er dus even aan hoe groot je springvorm is, maar dat heb ik er nu bijgezet.
      Thanks!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Sacha Groenescheij-Tjon Kwan Paw
    13 april 2015 at 19:36 (4 jaar ago)

    Zou je de cashewnoten ook door andere noten kunnen vervangen? Bijvoorbeeld walnoten?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      13 april 2015 at 22:02 (4 jaar ago)

      Hi Sacha,
      Walnoten kan, maar is qua smaak wel vrij overheersend. Dan zou ik eerder voor witte amandelen kiezen :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Hanneke
    13 april 2015 at 20:27 (4 jaar ago)

    Gebruik je ontgeurde kokosolie voor de vulling?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      13 april 2015 at 22:04 (4 jaar ago)

      Hi Hanneke,
      Zelf gebruik ik liever on-ontgeurde kokosolie, omdat deze niet verhit is en alle goede voedingsstoffen nog bevat. Maar als je liever ontgeurde kokosolie gebruikt, omdat je niet van de kokossmaak houdt, kan dat ook prima hoor; net wat je zelf lekkerder vindt!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  6. Peter
    13 april 2015 at 21:14 (4 jaar ago)

    bananen bevatten super veel suiker. Echt niet geschikt voor mensen op dieet.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      13 april 2015 at 21:58 (4 jaar ago)

      Hi Peter,
      Als je ook geen natuurlijke suikers mag, kun je ook stevia gebruiken hoor. Natuurlijke suikers zitten ook in groenten, pasta, rijst etc, dus dan moet je daar ook mee opletten.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
    • dedolletuinder.be
      21 januari 2016 at 00:47 (4 jaar ago)

      Peter, gebruik dan 2 avocado’s ipv 2 bananen. Lukt ook. Heb ze net voor de 2de keer gemaakt.

      Beantwoorden
  7. karin
    13 april 2015 at 21:52 (4 jaar ago)

    Idd koolhydraten all over the cake..

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      13 april 2015 at 22:00 (4 jaar ago)

      Hi Karin,
      Er staat ook nergens dat dit een koolhydraatarme taart is. Sowieso zijn taarten zonder koolhydraten vrij moeilijk te vinden denk ik.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  8. channiej
    14 april 2015 at 12:16 (4 jaar ago)

    hoi! heb je misschien een tip voor het vervangen van banaan? ik lust het helaas echt niet maar het moet zo vaak in dit soort recepten.

    Beantwoorden
  9. Renate
    15 april 2015 at 16:27 (4 jaar ago)

    Wow dat ziet er heerlijk uit! Ik wil deze taart graag maken, maar dan zonder noten ivm allergie. Wat zou ik ipv de cashewnoten kunnen gebruiken? Gr. Renate

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      16 april 2015 at 09:05 (4 jaar ago)

      Hi Renate,
      Dat vind ik heel lastig om te zeggen, omdat de cashewnoten eigenlijk de vulling laten opstijven. Je kunt het proberen met avocado, maar ik weet niet of de taart dan ook zo mooi in vorm blijft.
      Laat vooral even weten of het gelukt is!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Renate
        16 april 2015 at 13:22 (4 jaar ago)

        Bedankt voor je reactie, ik ga het eens proberen!

        Beantwoorden
        • Dani
          4 oktober 2015 at 21:26 (4 jaar ago)

          Ik ben wel benieuwd of het gelukt is zonder noten! Ik ben op zoek naar een suikervrije chocoladetaart voor de verjaardag van mijn zoontje, maar hij is niet zo gek op noten.

  10. Kim Musters
    16 april 2015 at 08:59 (4 jaar ago)

    Hi,

    Kun je in plaats van amandelmeel ook ander meel gebruiken en wat adviseer jij?

    Groetjes!

    Beantwoorden
  11. Roos
    18 april 2015 at 16:06 (4 jaar ago)

    Wat een piece of cake 😉 super simpel, hij staat nu op te stijven in de koelkast. Daarna wat framboosjes in de vorm van een 2 erop en de verjaardagskaart voor mijn peuter is een feit, dank voor het recept!

    Beantwoorden
  12. Ellie
    19 april 2015 at 19:31 (4 jaar ago)

    Vandaag x2 gemaakt en zojuist voorgeproefd zonder de kokostopping en framboos maar nu al ZO lekker!!!

    Beantwoorden
  13. Irma
    17 mei 2015 at 21:24 (4 jaar ago)

    Vandaag gemaakt ivm verjaardag. Hij was heerlijk, maar de bodem was helaas erg zacht waardoor het erg moeilijk was om de punt heelhuids op een bordje te krijgen.
    Toch heb ik precies gedaan wat er stond……

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:31 (4 jaar ago)

      Hi Irma,
      Jammer dat de bodem wat zacht was. Heb je deze goed aangedrukt in de vorm en op laten stijven in de koelkast?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  14. Hilde
    25 mei 2015 at 14:44 (4 jaar ago)

    Heb hem zojuist gemaakt maar ik heb verschillende noten gebruikt zoals macadamia’s, hazelnoten, pecannoten, walnoten.
    Cacaonibs heb ik gemalen tot redelijke poedervorm.
    De taart staat nu voorlopig tot vanavond in de koelkast om op te stijven. Wij zijn zeer benieuwd naar de smaak én structuur. Bedankt voor het recept.
    Hilde

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:26 (4 jaar ago)

      Leuk om te horen Hilde, lekker gevarieerd lees ik al.
      Hoe smaakte de chocoladetaart?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  15. Mary-Ann
    8 juni 2015 at 22:35 (4 jaar ago)

    kan je deze ook maken zonder iets van noten erin ivm allergie voor noten

    Beantwoorden
  16. Tineke
    15 juni 2015 at 21:06 (4 jaar ago)

    Ik heb de taart gemaakt, maar vind ‘m eigenlijk té machtig. Hij is erg compact. Had gehoopt dat t iets luchtiger zou blijven. Toen ik t op de bodem schonk, zag t er zo mooi als mousse uit. Maar eenmaal in de koelkast geweest is ie echt heel stevig en compact. Hij valt best zwaar op de maag. Wat zou ik meer of minder erin kunnen doen om ‘m iets luchtiger te krijgen? Minder kokos en meer banaan? Of heb je misschien een andere tip?

    Beantwoorden
  17. Nadine
    20 juni 2015 at 20:25 (4 jaar ago)

    Ik probeer deze taart nu te maken, zobder keukenmachine… De bodem is geen egaal beslag maar gewoon stukken kruimels. En super dik,.Dadels waren bijna niet fijn te krijgen ! Echt balen

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 juni 2015 at 10:38 (4 jaar ago)

      he wat stom! Het klinkt alsof je dadels niet echt veel vruchtvlees hadden, dan zouden ze namelijk veel makkelijker fijn te krijgen moeten zijn. Volgende keer misschien proberen met echte medjoul dadels? Hopelijk was het wel lekker?

      Beantwoorden
  18. Anita van Wandelo
    17 augustus 2015 at 19:12 (4 jaar ago)

    Hallo, ik heb vandaag de taart gemaakt en hij is echt super heerlijk….ik heb een paar aanpassingen gedaan. Ik heb er 2 schepjes rietsuiker in gedaan en ik heb maar de helft van de cacaopoeder gebruikt. Onze dochter heeft heel veel allergieën en we hebben al heel vaak taart en koekjes uitgeprobeerd. Telkens was het jaja wel lekker maar deze vond ze echt heerlijk. Heeft iemand ervaring met het invriezen van de taart?….bedankt voor het delen van je rechten wij zullen erin de toekomst zeker vaker gebruik van gaan maken. Lieve groet Anita

    Beantwoorden
    • Anita van Wandelo
      17 augustus 2015 at 19:14 (4 jaar ago)

      Ik bedoel natuurlijk bedankt voor het delen van je recepten…..

      Beantwoorden
  19. Jasmijn
    28 september 2015 at 10:01 (4 jaar ago)

    Deze taart lijkt mij super lekker. Ik wil hem graag maken voor mijn verjaardag maar er komen zo rond de 20 man. Kan ik de ingrediënten verdubbelen en in een spingvorm van 26 cm doen? En ik heb nog een pak kastanjemeel open staan. Kan ik het daar ook mee maken? En is het veel lekkerder als je het de zelfde dag maakt of kan het ook een dag van tevoren?

    Met vriendelijke groet,

    Jasmijn

    Beantwoorden
  20. Cathar
    20 januari 2016 at 20:51 (4 jaar ago)

    Heb deze nu twee keer gemaakt en de eerste keer was hij wat zacht van structuur.
    Staat nu in de koelkast en ben erg benieuwd. Heb wat meer kokosolie toegevoegd.

    Beantwoorden
  21. Cilla
    3 februari 2016 at 13:29 (4 jaar ago)

    Ooohh jeetje, hij staat nu in de koelkast maar heb volgens mij maar 80 ml kokosolie gebruikt! Ben bang dat ie dan niet opstijft :( Shit!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      17 februari 2016 at 14:14 (4 jaar ago)

      Hoi Cilla,
      Oh oh, is de taart uiteindelijk nog goed gelukt?

      Beantwoorden
  22. Frank
    17 februari 2016 at 14:01 (4 jaar ago)

    Taart gemaakt en smaakt goed. Wel is de chocolade erg overheersend ten koste van de smaak van de banaan. Ook de overige ingrediënten zoals de cashewnoten proef ik niet terug. Wat variëren in de hoeveelheden een suggestie?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      17 februari 2016 at 14:16 (4 jaar ago)

      Hoi Frank,
      Oh echt? Zo zie je maar, want laatst liet iemand weten dat de chocoladesmaak niet sterk genoeg was. Haha, smaken verschillen! Ik zou dan wat minder cacao toevoegen. Aan de bodem kun je nog een klein beetje notenpasta toevoegen ipv water. Sommige ingredienten ‘hoor’ je ook niet echt terug te proefen, zoals de cashewnoten, maar je kunt eventueel een andere notensoort gebruiken om wat meer notensmaak toe te voegen.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  23. Annemieke
    7 augustus 2017 at 13:27 (2 jaar ago)

    Hallo, het klinkt superlekker, maar ik ben allergisch voor kokos. Wat kan ik gebruiken ipv kokosrasp en kokosmelk?

    Beantwoorden

Geef een reactie