zuivelvrije-panna-cotta-zonder-geraffineerde-suiker

Panna cotta met bosbessen (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

Niets is fijner dan een heerlijk kerst diner afsluiten met een nóg lekkerder dessert, toch? Daar kan ik namelijk echt van genieten. Even uitbuiken, even pauze, en dan iedereen verrassen met een dessert waar iedereen van smult. Dat is een geslaagd kerst diner. De laatste jaren nemen wij met de familie vaak ieder één gang mee en vorig jaar nam ik twee van deze heerlijke appel-perentaarten mee. Dit jaar verzorg ik weer het kerst dessert en ga ik voor deze Panna cotta met bosbessen.

Het is een super makkelijk dessert om te maken en het fijne eraan is dat je het al een dag van te voren klaar kunt maken. Geen gestress dus met het kerst diner, want je tovert gewoon deze prachtige panna cotta’s tevoorschijn die je vooraf al hebt gemaakt. Door eventueel de honing te vervangen door (iets minder) agavesiroop, maak je dit recept ook geschikt voor veganisten.

zuivelvrije-panna-cotta-zonder-geraffineerde-suiker

Zuivelvrije panna cotta zonder geraffineerde suiker

zuivelvrije-panna-cotta-zonder-geraffineerde-suiker2

Zuivelvrije panna cotta zonder geraffineerde suiker

De panna cotta heeft even nodig om op te stijven, trek daar zeker een aantal uur voor uit. Het is echt handiger om ze bijvoorbeeld al in de ochtend te maken, of zelfs de dag ervoor, zodat je zeker weet dat ze goed lukken.

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

  • 400 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
  • 125 ml plantaardige room (bijv. rijstroom of sojaroom)
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3-4 gram Agar Agar
  • 250 gram bosbessen
  • 1 eetlepel honing
  • halve citroen

En hoe maak je het?

  1. Doe de plantaardige melk, de room en agar agar in een pannetje en breng aan de kook.
  2. Laat ongeveer 2 minuten koken (flink laten borrelen) en haal het pannetje dan van het vuur. Voeg direct de honing en vanille extract toe en roer met een garde goed door. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Wanneer het mengsel iets is afgekoeld, verdeel je dit over 4 bakjes of glazen. Zet deze in de koelkast. De panna cotta heeft een paar uur nodig om op te stijven.
  4. Wanneer de panna cotta is opgestijfd, maak je de  bosbessen coulis. Dit doe je door 250 gram bosbessen (diepvries bosbessen kan ook, laat deze wel eerst ontdooien) in de keukenmachine te mengen met 1 eetlepel honing en het sap van een halve citroen. Laat tot een egaal mengsel mixen en verdeel met een theelepeltje over de 4 bakjes panna cotta.
  5. Zet in de koelkast en haal ze er 5 minuutjes voor serveren uit om nog even op temperatuur te komen. Enjoy!
zuivelvrije-panna-cotta-zonder-geraffineerde-suiker

Zuivelvrije panna cotta zonder geraffineerde suiker

Er zijn 20 reacties op Panna cotta met bosbessen (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

  1. cheyenne
    15 december 2014 at 07:47 (3 jaar ago)

    ohh dat klinkt heerlijk zeg! ga ik onthouden. :)
    xo, cheyenne

    Beantwoorden
  2. Karin
    15 december 2014 at 09:09 (3 jaar ago)

    Wat een geweldig recept! Zou je dit ook kunnen maken van amandelmelk?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 december 2014 at 10:17 (3 jaar ago)

      Ja hoor, dat kan zeker! Wel opletten dan dat je de ongezoete amandelmelk gebruikt, als je op suikers wilt letten ;-).
      Eet smakelijk vast 😉
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Karin
        17 december 2014 at 17:36 (3 jaar ago)

        Dank voor je antwoord! Ik maak mijn amandelmelk altijd zelf dus met die suikers zit het wel goed! 😉

        Beantwoorden
  3. Evelien De Cock
    15 december 2014 at 23:55 (3 jaar ago)

    Zou ik de agar agar ook kunnen vervangen door gelatine? Heb nog geen van beide gebruikt dus ik ken de werkwijze niet maar gelatine heb ik nog liggen 😉

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 december 2014 at 10:16 (3 jaar ago)

      Hi Evelien,
      Dat kan zeker, alleen is de verhouding dan wel iets anders. Er zijn sites waar je dit kunt berekenen (even googlen op agar agar vervangen door gelatine o.i.d.), en dat moet het zeker lukken :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
    • Meinou
      17 december 2014 at 16:42 (3 jaar ago)

      Ik vraag me hetzelfde af. Op Culy lees ik het volgende: agar agar is maar liefst vier keer zo sterk als gelatine, waarbij tien blaadjes gelatine gelijk staan aan drie à vier gram geconcentreerd poeder.
      In dit recept zou dat betekenen dat je 10 blaadjes gelatine nodig hebt. Best veel, maar anders wordt het drilpudding vrees ik 😉

      Beantwoorden
      • Focus On Foodies
        17 december 2014 at 16:47 (3 jaar ago)

        Hi Meinou,
        Hmm, 4 keer zo sterk weet ik niet hoor. Ik vind het met agar agar wel wat lastiger in te schatten hoeveel je moet gebruiken. Een zakje van het merk dat ik gebruikte is 5 gram, ik denk dat wellicht 4 gram ook voldoende zou zijn, maar 5 gram is in dit geval prima. 10 gelatineblaadjes is wel een beetje veel ja, denk dat 6 wel voldoende is, maar ik heb zelf nooit gelatine gebruikt. Lastig lastig! En mocht iemand dit recept met gelatine maken, laat dan vooral even weten hoeveel je hebt gebruikt om anderen te helpen :-)!

        Groetjes,
        Lianne

        Beantwoorden
  4. henriette
    17 december 2014 at 16:31 (3 jaar ago)

    Over de bosbessensaus: is het echt nodig om er citroensap door te doen? Of kun je dat ook weglaten?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      17 december 2014 at 16:48 (3 jaar ago)

      Nee hoor, het is niet noodzakelijk om citroensap te gebruiken, maar het maakte de smaak iets frisser. Je kunt het ook weglaten als je het niet lekker vindt of niet mag eten :-).
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Caroline
    18 december 2014 at 21:09 (3 jaar ago)

    Hoi, dit recept ziet er heerlijk uit! Ben zeker van plan het te maken met kerst. Vraagje: kan ik als plantaardige room ook kokosroom gebruiken? Ik bedoel dan een blikje kokosmelk dat een nacht in de koelkast staat en dan wat dikker wordt. Groetjes!

    Beantwoorden
  6. kirsten
    22 december 2014 at 13:20 (3 jaar ago)

    Dat wou ik ook weten, kokosmelk en mango, ik ga t gewoon proberen :-)

    Beantwoorden
  7. Karin
    27 december 2014 at 18:08 (3 jaar ago)

    Ik heb ze gemaakt en geserveerd met de kerst! Ze vielen in de smaak! Ik vond het erg lekker!

    Beantwoorden
  8. Anniek
    21 december 2015 at 12:25 (2 jaar ago)

    Heb je het vanille-extract uit de winkel of zelf gemaakt? Ik zie namelijk dat kant-en-klaarextract veelal toegevoegde suikers bevat. Kan ik anders ook 2 vanillestokjes in plaats van het extract gebruiken?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 december 2015 at 19:48 (2 jaar ago)

      Hi anouk,

      Ik gebruik een suikervrij biologische vanillee extract uit de winkel, maar je kunt zeker verse vanille bonen gebruiken!
      Groet, lianne

      Beantwoorden
  9. Cindy
    24 december 2015 at 19:40 (2 jaar ago)

    Ziet er goed uit. Ik kon geen Agar Agar vinden, wel arrow-root. Kan ik het daarmee vervangen? Gr. Cindy

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 december 2015 at 19:51 (2 jaar ago)

      Hoi Cindy,
      je zou het kunnen proberen. Agar agar is echter een gelatineachtig bindmiddel en arrowroot is wel een bindmiddel, maar zal de panna cotta zeker een andere structuur geven. Omdat ik er geen ervaring mee heb, durf ik ook niet te zeggen of het met arrowroot echt lukt. Ik zou dan toch eerder gelatine gebruiken.

      groet,
      Lianne

      Beantwoorden
  10. Cindy
    25 december 2015 at 16:38 (2 jaar ago)

    Hoi Liane,

    Bedankt voor je reactie! In plaats van vanavond ga ik het morgen maken. Toch maar gelatine of Agar Agar kopen dan weet ik tenminste zeker dat het niet mislukt :).

    Groet,
    Cindy

    Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op Panna cotta met bosbessen (zuivelvrij en zonder geraffineerde suiker)

  1. Het FODMAP kerstmenu - Fodmap-Foodies
    14 december 2016 at 19:30 (8 maanden ago)

    […] Panna cotta met bessen (zuivelvrij en vrij van geraffineerde suiker) van Focus on Foodies. Vervang de honing door rijststroop of ahornsiroop en gebruik eventueel amandel- of rijstemelk in plaats van sojamelk (maar dit hoeft niet). […]

    Beantwoorden

Geef een reactie