glutenvrije-bladerdeegtaartjes-met-vijgen

Plaattaart met vijgen en geitenkaas

Natuurlijk ben ik al weken aan het bedenken wat ik met kerst wil eten. Naast dat we het leuk vinden om met de familie aan tafel te zitten, is iedereen in mijn familie gek op koken. En dus doen we al een paar jaar een soort pot-luck diner: iedereen maakt een gang klaar. Meestal ben ik van de toetjes, maar dit jaar wordt het misschien wel een voorgerecht. Er volgen komende weken nog een aantal lekkere kerstgerechten, zodat jij straks genoeg inspiratie hebt voor een kerstmenu. Vandaag in ieder geval deze glutenvrije plaattaart met vijgen en geitenkaas.

Glutenvrije plaattaart met geitenkaas en vijgen

Glutenvrije plaattaart met geitenkaas en vijgen

Glutenvrije plaattaart met geitenkaas en vijgen

Glutenvrije plaattaart met geitenkaas en vijgen voordat ze de oven in gaan

Zoals ik hierboven al aangaf is het een perfect voorgerecht voor kerst. Serveer je dit als onderdeel van een menu? Dan kan onderstaand recept ook prima voor 4 personen. Je wilt natuurlijk niet na het voorgerecht al vol zitten ;-). Als je het ‘gewoon’ als avondeten wilt eten, kun je onderstaande hoeveelheid voor 2 personen aanhouden. Ook lekker met een rucolasalade erbij!

En vind je dat deze plaattaart wat weinig groenten bevat? Je kunt altijd wat gegrilde of gekookte stukjes pompoen toevoegen, dat combineert ook heerlijk met de vijg en geitenkaas. Weet jij trouwens al wat je met kerst op tafel zet?

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen

  • 4 plakjes glutenvrij bladerdeeg
  • 3 rijpe vijgen
  • 50 gram geitenkaas
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • handje walnoten
  • klein beetje honing
  • 1 ei
  • oregano en tijm

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Laat de plakjes bladerdeeg een beetje ontdooien. Plak ze dan per twee aan elkaar door de randjes op elkaar te duwen, zodat je een langwerpig vel bladerdeeg krijgt (2x). Vouw de randjes van het bladerdeeg om en duw deze plat met een vork. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
  2. Leg de velletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besmeer nu met de yoghurt.
  3. Snijd de vijgen in plakjes en verdeel over het bladerdeeg. Verkruimel de geitenkaas en de walnoten ook over het bladerdeeg. Verdeel nu wat gedroogde tijm en oregano over het geheel en bedruip dan met een klein beetje honing.
  4. Kluts een eitje en smeer de randjes van het bladerdeeg in met het geklutste ei.
  5. Bak in 20 minuten mooi goud bruin.
Glutenvrije plaattaart met geitenkaas en vijgen

Glutenvrije plaattaart met geitenkaas en vijgen

Geef een reactie