polentafriet uit de airfryer

Polentafriet uit de airfryer (glutenvrij)

Laatst liet ik jullie al de heerlijke zoete aardappelsalade zien van Helmi. Ik volgde een kookworkshop bij haar tijdens mijn reis naar Curacao en ze heeft me nog een aantal heerlijke recepten geleerd. Zo maakten we samen polentafrietjes, of funchi, zoals ze op Curacao worden genoemd. Eenmaal thuis in Nederland wilde ik ze graag zelf eens maken. En in plaats van de frietjes te frituren, maakte ik polentafriet uit de airfryer. Net zo lekker en krokant en een veel gezonder alternatief.

polentafriet uit de airfryer

polentafriet uit de airfryer

polentafriet uit de airfryer

polentafriet uit de airfryer

Polenta is niets anders dan maismeel en het is enorm veelzijdig. Toch gebruiken we het hier in de West-Europese keuken niet zo vaak. Zonde! Het is namelijk enorm lekker en ik weet zeker dat dit recept voor polentafrietjes je hart gaat stelen.

Ik serveer de polentafriet met een beetje pikamayonaise. Pika is een typische hete ‘saus’ van Curacao, die bij vrijwel ieder gerecht wordt geserveerd. Helmi heeft daar een lekker recept voor op haar blog staan. Meng de pika met een beetje mayonaise en je pittige mayo is klaar. Perfecte smaakcombinatie met de polentafriet!

Wat heb je nodig?
Portie voor 4 personen

  • 150 gram polenta
  • 850 ml water
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels rozemarijn
  • zout en peper

En hoe maak je het?

  1. Breng het water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe. Roer met een garde beetje bij beetje de polenta door het kokende water; het is belangrijk dat je constant blijft mixen.
  2. Blijf mixen tot het mengsel wat dikker wordt (na een minuut of 2) en gebruik dan een pannenlikker of houten lepel.
  3. Roer de polenta af en toe door, terwijl het blijft koken op middelhoog vuur. Laat ongeveer 15-20 minuten koken. Voeg dan de rozemarijn, beetje zout en peper en geraspte kaas toe en roer door.
  4. Bak een bakplaat en bekleed met bakpapier. Stort de polenta hierop, ongeveer 1cm dik en probeer de hoeken vierkant te houden. Egaliseer de bovenkant met je pannenlikker. Laat opstijven in de koelkast (30 minuten).
  5. Snijd de polenta in frietjes. Verwarm de airfryer op 200 graden en bak de frietjes ongeveer 18 minuten, tot ze lekker knapperig zijn.
polentafriet uit de airfryer

polentafriet uit de airfryer

polentafriet uit de airfryer

polentafriet uit de airfryer

Er zijn 4 reacties op Polentafriet uit de airfryer (glutenvrij)

  1. Debora
    14 januari 2017 at 11:44 (3 jaar ago)

    Waar kan je Polenta kopen?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      14 januari 2017 at 13:14 (3 jaar ago)

      Gewoon bij iedere supermarkt :-)

      Beantwoorden
  2. Karen
    14 januari 2017 at 12:32 (3 jaar ago)

    Kan ik die ook in de oven bakken en zo ja op hoeveel graden?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      14 januari 2017 at 13:13 (3 jaar ago)

      Dat denk ik wel, maar ik heb daar geen ervaring mee. Zou denken zo’n 40 minuten op 180 graden. Laat je even weten of het is gelukt?

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie