glutenvrij Raw chocolate chip cookie dough balls

Raw Chocolate Chip Cookie Dough Balls (glutenvrij)

Als ik je vertel dat ik dit recept al een jaar wilde maken, geloof je me dan? Echt, ik ben zo’n sucker voor koekjesdeeg, maar koekjesdeeg kun je natuurlijk eigenlijk alleen veilig ‘rauw’  eten als er geen eieren in zitten. Speciaal daarom dit fabeltastische recept voor Raw Chocolate Chip Cookie Dough Balls, glutenvrij, vegan, zuivelvrij en helemaal ok om zomaar ongebakken in je mond te stoppen. Méér dan ok, want ze zijn LEKKER!

Dit zijn toch trouwens ook super leuke chocolade balletjes om in een schaaltje op een verjaardag te presenteren? Of om met een enorme kop thee (of suikervrije chocolade melk) en een aflevering van je favoriete serie op de bank op te smikkelen? Hier hebben deze glutenvrije cookie dough balls in ieder geval heel veel toepassingen en ze zijn vooral gewoon heel erg lekker.

Raw chocolate chip cookie dough balls

Raw chocolate chip cookie dough balls

Raw glutenvrije chocolate chip cookie dough balls

Raw glutenvrije chocolate chip cookie dough balls

Als je geen amandelmeel mag, kun je trouwens ook boekweitmeel of een andere glutenvrije meelsoort gebruiken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt, qua smaak blijft het toch goed! En als je niet glutenvrij hoeft te eten, maak ze dan met speltmeel. Ook erg lekker :-). Door de kokosbloesemsuiker zijn deze koekjesdeeg bonbons ook vrij van geraffineerde suiker en dat maakt ze extra lekker.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 40 ml water
  • 30 gram gesmolten (vloeibare) kokosolie
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels vanille extract
  • 20 gram pure chocolade in stukjes gehakt (bijv. Vivani 92%)
  • 60 gram pure chocolade, gesmolten (bijv Vivani 92%)

Hoe maak je het?

  1. Meng het amandelmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker en stukjes chocolade door elkaar. Voeg hier het water, kokosolie en vanille extra aan toe en mix met een deegmixer of kneed met de hand tot een mooi deeg. Laat dit deeg een half uurtje in de koelkast staan.
  2. Smelt de overige chocolade. Rol kleine balletjes van het deeg en doop deze, bijv. met behulp van een lepel, in de gesmolten chocolade tot ze helemaal bedekt zijn met een laagje chocolade. Laat ze op een bakpapiertje ‘uitlekken’ en zet ze in de koelkast, zodat de chocolade kan uitharden.
  3. Net voor serveren even uit de koelkast halen zodat ze een beetje op temperatuur kunnen komen. Bewaar ze in een luchtdicht bakje.
Raw glutenvrije chocolate chip cookie dough balls

Raw glutenvrije chocolate chip cookie dough balls

Er zijn 36 reacties op Raw Chocolate Chip Cookie Dough Balls (glutenvrij)

  1. ingrid
    29 oktober 2014 at 07:55 (3 jaar ago)

    Ik eet volgens de paleo eetwijze. Kun je de rijstmeel ook vervangen voor kokosmeel?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 oktober 2014 at 09:07 (3 jaar ago)

      Hi Ingrid,
      Je kunt ook alleen maar amandelmeel gebruiken, dan is het ook paleo :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. mevrouwgewoontjes
    29 oktober 2014 at 09:42 (3 jaar ago)

    Klinkt goed. Ik heb hier thuis een kleine man die altijd van het deeg wil snoepen :) misschien is dit een keer een lekker idee :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 oktober 2014 at 09:45 (3 jaar ago)

      Hahaha! Klinkt als een heel goed idee voor die kleine man ;-). Zo’n kleine vrouw was ik vroeger namelijk ook en ik had hier zoooo blij van geworden ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Danique
    29 oktober 2014 at 10:22 (3 jaar ago)

    Neem je 30 gram kokosolie en smelt je het daarna of weeg je 30 gram gesmolten kokosolie af?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 oktober 2014 at 10:40 (3 jaar ago)

      Hi Danique,
      Goede vraag! Ik weeg de kokosolie in al mijn recepten altijd ongesmolten en smelt het daarna.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Anne
    29 oktober 2014 at 13:53 (3 jaar ago)

    Lijkt me een topper voor dit weekend, ga ik proberen! YUMMIE!

    Beantwoorden
  5. anna
    30 oktober 2014 at 14:39 (3 jaar ago)

    Lijkt me heerlijk! Ik ga ze snel eens maken

    Beantwoorden
  6. Lot
    30 oktober 2014 at 18:34 (3 jaar ago)

    Cakebeslag dat vind ik eigenlijk nog lekkerder!

    Beantwoorden
  7. Angel
    31 oktober 2014 at 02:20 (3 jaar ago)

    Het is echt verrukkelijk! Bedankt voor al jouw heerlijke recepten!

    Beantwoorden
  8. Rianne
    2 november 2014 at 22:59 (3 jaar ago)

    Mag ik de kokosbloesemsuiker ook vervangen door palmsuiker?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 november 2014 at 08:15 (3 jaar ago)

      Natuurlijk kan dat Rianne :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • Rianne
        6 november 2014 at 09:31 (3 jaar ago)

        Ze waren zoooo lekker!! Net een bonbon!

        Beantwoorden
  9. Alexandra
    8 november 2014 at 17:27 (3 jaar ago)

    Echt super lekker! Heeft wel iets weg van een Mozartkugel 😀

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      8 november 2014 at 20:48 (3 jaar ago)

      Hi Alexandra,
      Goed te horen! Haha mozart kugeln, echt? Dat zou wel heel tof zijn, want daar was ik vroeger gek op! Nu kan ik me alleen echt de smaak niet meer herinneren :-(…

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  10. Betty
    9 november 2014 at 23:54 (3 jaar ago)

    Meestal gebruik ik honing in plaats van kokosbloesemsuiker, kan dat in dit recept ook? En ik denk dat ik amaretto neem, geen vanille extract. Vast heel verboden, maar ik heb niets anders in huis en het lijkt me lekker.
    Ik ben trouwens bang dat een luchtdicht bakje overbodig is hier in huis,,,,,,,,,,,,,

    Beantwoorden
  11. Joyce
    12 november 2014 at 16:40 (3 jaar ago)

    Oh wat zijn ze lekker !!

    Beantwoorden
  12. Rita
    27 november 2014 at 20:54 (3 jaar ago)

    Kan het ook
    Met alleen kokosmeel?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 december 2014 at 21:50 (3 jaar ago)

      Je kunt het zeker proberen Rita, maar je zult dan wel meer vocht moeten toevoegen omdat kokosmelk veel meer vocht absorbeert. Even beetje proberen dus wat werkt :-). Succes!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  13. Miriam
    27 november 2014 at 22:30 (3 jaar ago)

    Heerlijk!! in plaats van Kokosbloesemsuiker en water 45 ml honing gebruikt. Ze zijn echt heel lekker

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 december 2014 at 21:51 (3 jaar ago)

      Goede tip voor mensen die graag honing gebruiken Miriam, bedankt! Leuk dat je het even laat weten :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  14. Melissa
    24 december 2014 at 17:36 (3 jaar ago)

    Als ik ze met speltmeel zou maken, vervangt dit dan 1 op 1 de amandelmeel, dus ook 100 gram? En daarnaast ook nog rijstemeel toevoegen? Of is het dan gewoon 150 gram speltmeel?

    Beantwoorden
  15. bea
    26 december 2014 at 20:28 (3 jaar ago)

    Helaas ben ik de eerste die ze beslist niet lekker vond… Ze zijn met liefde in de vuilnisemmer verdwenen! Ik ga voor de suikervrije bounty variant want die is wel heel erg lekker! Fijne jaarwisseling!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:22 (3 jaar ago)

      Hi Bea,
      Nou, da’s ook jammer om te horen, zo blijkt maar weer: iedereen heeft een andere smaak. Fijn dat je de bounty’s wel lekker vindt, hopelijk komen er komend jaar meer lekkernijen online die je wel lekker vindt ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  16. Brenda
    20 januari 2015 at 09:18 (3 jaar ago)

    Zou je de kokosolie ook door iets anders kunnen vervangen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      21 januari 2015 at 14:04 (3 jaar ago)

      Hi Brenda,
      Ja hoor, je kunt denk ik ook (koude) roomboter gebruiken of margarine.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  17. Marlous
    21 januari 2015 at 18:29 (3 jaar ago)

    oh tip misschien (of de anderen zijn wel zo snugger haha), leg ze meteen mooi neer op een bordje, want ik heb ze heerlijk in de choco gedoopt… daarna lekker rommelig op een bordje en dit in de koelkast laten opstijven hahaha, gevolg: ze kwamen niet meer los!! Au bain marie weer los geweekt van het bord en ze netjes neergelegd haha pffff wat je allemaal niet over hebt voor een good old new kind of bonbonnetje 😉

    Beantwoorden
  18. suzanne
    2 maart 2015 at 16:24 (2 jaar ago)

    ik ga ze vanavond maken. vroeg me alleen af of ik het ook kan zoeten met dadels? hoeveel zou ik er dan doorheen moeten gooien, denk je?

    Beantwoorden
    • Brenda
      9 april 2015 at 07:42 (2 jaar ago)

      Is het gelukt met dadels? Ben ik erg benieuwd naar…

      Beantwoorden
      • Suzanne
        14 april 2015 at 08:16 (2 jaar ago)

        Jazeker. Ik heb het een beetje op gevoel gedaan. (Afentoe even proeven en eventueel nog een dadel toevoegen)
        De balletjes waren groot succes, alleen zou ik zelf de volgende keer geen rijstemeel meer gebruiken. Ik vind de textuur onaangenaam.

        Beantwoorden

Geef een reactie