steak tartare

Recept voor steak tartaar

Steak tartaar: de één is er gek op, de ander gruwelt ervan. Toch is het een populair voorgerecht en zeker met kerst verschijnt het bij veel mensen op tafel. De kunst voor het maken van een goede steak tartaar begint al bij het vlees. Welk vlees gebruik je voor steak tartaar? Je kunt bijvoorbeeld een biefstuk of lendestuk. Belangrijkst is nog wel dat het vlees op kamertemperatuur is als je het gaat bereiden en daarna meteen wordt geserveerd.

Om deze steak tartaar zo puur mogelijk te houden en met zo min mogelijk ingredienten, heb ik geen worcestershiresaus gebruikt. Natuurlijk staat het je vrij om dat wel toe te voegen, al vond ik de smaken uit dit recept voor steak tartaar juist extra lekker. Je ziet ook meteen op de foto’s dat ik geen eidooier heb gebruikt ter garnering. Dat is mijn persoonlijke smaak; ik gruwel werkelijk van eigeel. Mét een eidooier zou ik ook geen steak tartaar eten, haha! Houd je hier juist wel van, voeg dan een eidooier toe (1 per portie).

In ieder geval is het een heel fijn kerstvoorgerecht. Je bent in minder dan 10 minuten klaar, inclusief voorbereiding, het opmaken van de borden en serveren. Daarnaast is het ook gewoon écht makkelijk, zonder lastige ingredienten en vooral: zonder kerststress. Fijn toch? En ben je geen vleeseter? Niet getreurd: komende week komt er ook een super lekker vegetarisch kerst voorgerecht online :-)!

steak tartaar

steak tartare

steak tartaar

steak tartaar

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

  • 300 gram biefstuk
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 flinke sjalotten
  • 4 theelepels kappertjes
  • 8 augurkjes
  • peper en zout
  • evt eidooier of rucola ter garnering

En hoe maak je het?

  1. Snijd de biefstuk in kleine blokjes.
  2. Snijd de kappertjes, augurkjes en de sjalotten heel fijn.
  3. Doe de stukjes biefstuk samen met kappertjes, augurken en sjalotten in een kom en meng dit door. Voeg peper en zout toe en mosterd.
  4. Leg een bakring op een bord en duw hierin met een lepel de steak tartaar goed aan.
  5. Ter garnering kun je een gepocheerd ei of gebakken ei met intacte eierdooier als garnering bovenop de tartaar leggen. Aangezien ik een mega afkeer heb voor eidooiers, heb ik dit zelf niet gedaan.
steak tartaar

steak tartaar

Geef een reactie