Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui

Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui

Allereerst een huishoudelijke mededeling: vanaf vandaag ben ik 2 weken op vakantie, hallelujah! Natuurlijk wilde ik jullie niet achterlaten zonder af en toe een nieuw recept zodat jullie toch nog de keuken in kunnen duiken. In plaats van drie keer per week (dinsdag, donderdag, zondag) zullen er twee nieuwe artikelen per week verschijnen de komende twee weken; op dinsdag en donderdag. Het heeft wat voorbereiding gekost, maar nu kunnen jullie fijn door blijven koken. Het recept van vandaag: Risotto met Asperge, champignons, zalm en lente ui.

Ik verklap het maar meteen; deze risotto was de allereerste die ik ooit maakte. Ik at al wel eerder risotto natuurlijk, maar het leek me zo moeilijk om te maken. Die mythe heeft dit recept gelukkig de wereld uit geholpen, want risotto maken is echt niet moeilijk. Maar wel waanzinnig lekker! Doordat er ook nog flink wat groenten doorheen zitten en verse zalm is het ook nog eens een behoorlijk gezond recept.

Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar mij spreekt de presentatie ook erg aan. De kleuren van de zalm en de asperges steken mooi af tegen de witte risottorijst en wat verse kruiden maken het helemaal af. Daarom is het in mijn ogen een mooi gerechtje om te serveren bij een (vrienden)diner en daarnaast is het natuurlijk ook nog eens compleet glutenvrij. Krijg je dus mensen met coeliakie te eten en wil je toch indruk kunnen maken? Of gewoon een gezonde risotto maken? Probeer dan vooral eens deze Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui.

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

  • 200gr risottorijst
  • 250gr champignons
  • 200gr groene of jonge asperges, in stukjes
  • 180gr zalmfilet, in stukjes
  • 2 lente uitjes, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 700ml water
  • 4 eetlepels gistvrije bouillon (of gewone bouillon)
  • Wat verse kruiden (dille, peterselie)

En hoe maak je het?

  1. Breng het water vast aan de kook en doe hier de bouillon bij. Daarna mag het vuur laag, de bouillon moet heet zijn maar hoeft niet te koken.
  2. Bak in een grote wok eerst even de champignons met het gesnipperde sjalotje, knoflook en asperges en bak later kort de zalmstukjes mee. Die hoeven niet volledig gaar te zijn, bak kort aan en doe dan de inhoud van de pan even op een bordje.
  3. Doe opnieuw wat olie in de pan en doe hier de risottorijst bij. Bak even een paar minuten aan.
  4. Schep dan bouillon bij de rijst tot de rijst goed onder water staat. Breng dit aan de kook. Als de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen, mag er weer wat meer bouillon bij en zo ga je door tot alle bouillon is opgenomen.
  5. Doe dan het bordje met de groenten en zalm bij de risotto en roer dit goed door de rijst heen. Doe er als laatste de lente uitjes bij en de verse kruiden. Eet smakelijk!
Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui

Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui

Er zijn 9 reacties op Risotto met asperge, champignon, zalm en lente ui

  1. Femke
    9 april 2014 at 10:46 (4 jaar ago)

    Lijkt me een geweldig recept, ik zet het op mijn lijstje voor het weekend!! Ik hoop dat groene asperges nu al te krijgen zijn, in Friesland (je wil niet weten hoe moeilijk het is om zoete aardappels te scoren). Anders zal ik het met broccoli proberen! Maar een vraag, hoe gezond is risotto?? Ik vind het echt heerlijk, alleen ergens heb ik het ooit de stempel gegeven als onwijs vet, of dat kwam misschien door de kilo’s mascarpone die mijn vorige geliefde er graag door gooit..??

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      9 april 2014 at 22:12 (4 jaar ago)

      Yes, het gaat je vast goed smaken ;-)!
      Hahaha als er volkoren risotto zou zijn, was het beter. Maar risotto wordt inderdaad vaak ‘vet’ door de toegevoegde kaas en boter. Dat zit in deze risotto niet, het bevat juist alleen maar pure ingredienten. Dus vet is deze versie zeker niet! Maar ik ben benieuwd hoe jij ‘m vindt, let me know!

      Beantwoorden
      • Femke
        4 mei 2014 at 09:26 (4 jaar ago)

        Ik heb het al een paar keer gemaakt, eerst met broccoli wat lekker is, toen met groene asperges, wat GEWELDIG is… Hmmm, het staat voor vandaag weer op de planning:)

        Beantwoorden
  2. kris
    1 mei 2014 at 08:58 (4 jaar ago)

    Ik heb dit gisteren gemaakt, erg lekker!

    Beantwoorden
  3. Ellen
    3 mei 2014 at 09:57 (4 jaar ago)

    Al meerdere keren gemaakt! Echt heerlijk.

    Beantwoorden
  4. Merel
    13 september 2014 at 19:25 (3 jaar ago)

    Bij gebrek aan asperges vandaag enkel met champignons en zalm gemaakt. Als topping een heel klein beetje zeer oude brokkel kaas erover. HEERLIJK!!!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      16 september 2014 at 10:44 (3 jaar ago)

      Hi Merel,
      Hmm klinkt ook erg lekker! Fijn dat de risotto je heeft gesmaakt :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Femke
    16 september 2014 at 16:44 (3 jaar ago)

    Aaah ik krijg weer mailtjes van dit recept in mijn inbox, dit is een teken… Het moet weer gegeten worden, voor vanavond op de planning… Maar dan met een verrassingsgroente, iets uit de koelkast bij gebrek aan asperges, met kastanje champignons, nog lekkerder…

    Beantwoorden
  6. miranda
    4 oktober 2014 at 18:16 (3 jaar ago)

    klinkt heel lekker! Voor volgende week op het lijstje.

    Beantwoorden

Geef een reactie