risotto met saffraan en spinazie

Risotto met saffraan en spinazie

Vandaag een heerlijk recept van Betty, één van mijn lieve foodvriendinnen. “Ik ben Betty en kom uit het pittoreske Utrecht! Toen Lianne vanuit Amsterdam naar Utrecht verhuisde, duurde het niet lang voordat wij foodies elkaar vonden. Sindsdien kunnen we gezellig samen smullen, smikkelen en bijkletsen.”

Op mijn blog, ‘Betty’s Kitchen’, deel ik bijna dagelijks mijn eigen multiculturele  keukenverhalen en bijbehorende recepten. Maar ook breng ik verslag uit van toffe restaurants, food evenementen en nieuwe producten die op de markt komen.

Veel van mijn recepten zijn gezond, of aangepast naar suikervrij, glutenvrij, lowcarb of voedselzandloperproof. Andere recepten zijn juist gemaakt om lekker mee te zondigen. Of om iemands hart mee te stelen, zoals ik vaak bij mijn eigen vent doe ;-).

risotto met saffraan en spinazie

risotto met saffraan en spinazie

Het echte bakwerk voor gezonde foodies laat ik liever aan Lianne over, want die is daar gewoon echt goed in! Koekjes, taartjes, etc.: ik ben graag proefpersoon. Laat mij maar lekker stevig roeren in een flinke pan risotto; dat is goed voor mijn bovenarmen… Uit alle keukens is de Italiaanse keuken mijn favoriet! Dus dit gluten,- en koemelkvrije recept voor risotto met saffraan en spinazie komt geregeld voorbij in mijn keuken!

Tip: Voor diegenen met een koemelk allergie: in dit recept gebruik ik Pecorino in plaats van Parmezaanse kaas. Pecorino wordt namelijk gemaakt van schapenkaas. Lekker in deze risotto, maar bijvoorbeeld ook in zelfgemaakte pesto.

Geniet!

Groetjes, Betty

Wat heb je nodig?

  • 25-30 draadjes saffraan
  • 1 – 1.5 liter hete kippen- of groente bouillon
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
  • 300 gram arborio of carnaroli rijst (rijst met een ronde korrel)
  • 125 ml droge witte wijn (Chardonnay of Sauvignon Blanc)
  • 300 gram verse spinazie blaadjes
  • Optioneel: 15 gram plantaardige boter
  • 80 gram  geraspte Pecorino kaas
  • versgemalen peper

En hoe maak je het?

Bereidingstijd: 10+ 30 minuten.

  1. Roer de saffraandraadjes door de hete bouillon, en zet apart.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Schil de bleekselderij met een dunschiller,(om de draden te verwijderen,) en snijd daarna in kleine blokjes. Verhit de olie op middelhoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en bleekselderij in 5 minuten zacht en lichtbruin. Voeg de rijst (zonder te wassen!) toe en bak al roerende een paar minuten mee, totdat de rijst mooi glazig en wit is.
  3. Voeg de wijn toe en laat deze al roerende absorberen (de alcohol verdampt uiteraard). Draai nu het vuur iets lager, en voeg één soep-opscheplepel met saffraanbouillon toe. Blijf goed roeren zodat de bouillon volledig opgenomen wordt door de rijst. Voeg dáárna pas de volgende lepel met bouillon toe. Het duurt ongeveer een 15-20 minuten om alle bouillon op deze manier te verwerken.
  4. Proef even of de rijst beetgaar is. Voeg uiteindelijk de spinazie toe aan de risotto en roer goed door om de blaadjes te laten slinken. Voeg eventueel nog een beetje extra bouillon toe als deze te droog is.
  5. Haal de pan van het vuur, voeg de boter en Pecorino kaas toe. Roer het geheel even goed door en laat daarna 2-3 minuten rusten met de deksel op de pan.  Schep de risotto met saffraan en spinazie in diepe borden en maak af met wat versgemalen peper. Serveer dit gerecht direct.
risotto met saffraan en spinazie

risotto met saffraan en spinazie

Er zijn 3 reacties op Risotto met saffraan en spinazie

  1. Maaike
    18 mei 2015 at 08:38 (5 jaar ago)

    Ziet er uit als een heerlijke risotto! Zelf maak ik hem vaak met tomaatjes maar dit ga ik een keer proberen voor de afwisseling.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:30 (4 jaar ago)

      Met tomaat is ook heerlijk Maaike, lekker simpel en toch smaakvol.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie