glutenvrije-en-suikervrije-appelmuffins3

Romige risotto met paddenstoelen en pecorino

Op Eerste kerstdag stond er een enorme pan van deze heerlijke risotto met paddenstoelen en pecorino op tafel. Een aantal weken geleden had ik het als testrecept gekookt en zowel ik als the BF sloegen steil achterover, want lekker! Man, echt zo lekker. Sinds ik hem voor het eerst mijn risotto met asperges, zalm en lenteui voorschotelde is the BF helemaal gek op risotto. Hij eet het liefst eens per week risotto, maar vaker vind hij volgens mij ook niet erg. Door het scheutje witte wijn in deze risotto met paddenstoelen en pecorino, vind hij deze volgens mij nét iets lekkerder ;-).

Natuurlijk kun je het scheutje witte wijn ook weglaten, maar het geeft de risotto net dat beetje extra smaak. Ik gebruik pecorino, omdat dit een schapenkaas is, maar je kunt uiteraard ook parmezaanse kaas of gran padano gebruiken als je gewoon koemelk eet. Of de kaas weglaten, pas het recept gewoon aan aan wat jij wilt en kunt eten.

 

risotto met paddenstoelen en pecorino1

risotto met paddenstoelen en pecorino

Risotto met paddenstoelen en pecorino

Risotto met paddenstoelen en pecorino

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

  • 200 gram risotto rijst
  • 700 ml gistvrije bouillon
  • 150 gram seizoens paddenstoelen melange
  • 150 gram oesterzwammen
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • ca. 50 gram pecorino (naar smaak)

En hoe maak je het?

  1. Zet in een aparte pan de bouillon klaar.
  2. Snipper de sjalotjes en de knoflook en snijd de paddestoelen en oesterzwammen in grove stukken.
  3. Fruit de sjalot en de helft van de knoflook in wat olie in een soeppan. Wanneer deze glazig zijn, doe je er de risotto rijst bij. Bak de risottorijst in ongeveer 5 minuutjes glazig.
  4. Schep dan bouillon bij de rijst tot de rijst goed onder water staat. Breng dit aan de kook. Als de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen, mag er weer wat meer bouillon bij en zo ga je door tot alle bouillon is opgenomen.
  5. Bak ondertussen in een koekenpan met wat olie de paddenstoelen met de overgebleven knoflook.
  6. Wanneer de risotto rijst alle vocht heeft opgenomen doe je er de paddenstoelen bij en schaaf je er ongeveer 3/4 van de pecorino doorheen. Doe er ook de witte wijn bij. Laat nog een paar minuutjes borrelen en haal dan van het vuur.
  7. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat gedroogde of verse kruiden (dille, tijm). Eet smakelijk!
Risotto met paddenstoelen en pecorino

Risotto met paddenstoelen en pecorino

Er zijn 4 reacties op Romige risotto met paddenstoelen en pecorino

  1. Annemarie Uijterwaal
    5 januari 2015 at 10:09 (3 jaar ago)

    Bijna dezelfde risotto had ik van de week ook gemaakt met groot succes! Een keer met een mix van allerlei paddestoelen en gisteren met gebakken spinazie en met de ui en knoflook mee gebakken tomaatjes. Heerlijk! Mijn gezin is dol op risotto, de kinderen smullen er alle drie van. Wat ik er aan heb toegevoegd, (dat doe ik al jaren op basis van een recept van Jamie Oliver) is gepofte knoflook, dat is lekker!! Je doet gewoon een hele bol knoflook een half uur in de oven op 200 graden en daarna knijp je de knoflook er zo uit en dat roer je door de risotto heen, heerlijk! De knoflook wordt er lekker zoet en zacht van. Echt doen!

    Beantwoorden
  2. Marloes
    5 januari 2015 at 21:10 (3 jaar ago)

    Dit is toch echt wel de vegatrend in restaurants het afgelopen jaar. Had ik niets op tegen, mits goed gemaakt natuurlijk. En al mag ie nog even blijven, want zo lekker, ik ben benieuwd wat de trend van dit jaar wordt.

    Beantwoorden
  3. Sophie33
    16 januari 2015 at 13:11 (3 jaar ago)

    Dit is een lekkere simpele paddestoelen risotto die altijd lekker is! Yummm!

    Beantwoorden
  4. Rianne
    24 september 2016 at 14:35 (11 maanden ago)

    Dat was heerlijk!!!!!!!! Zo lekker dat we er met z’n tweeën eigenlijk net niet genoeg aan hadden…. Fijne en lekkere recepten Lianne op jouw website! Dank daarvoor. Ik combineer jouw recepten met (gedeeltelijk) de filosofie van Jasper Alblas.
    Groetjes Rianne

    Beantwoorden

Geef een reactie