Shakshuka met gehakt en aubergine

Shakshuka met aubergine en gehaktballen

Shakshuka vind ik super exotisch klinken en heel erg leuk om uit te spreken. ‘Wat eet jij vanavond?’ ‘Shakshukaaaaa!’ ‘Wat?’. Dat dus. En dan moet je natuurlijk even uitleggen wat het is. Shakshuka is een gerecht met tomaat en ei en de laatste jaren bekender geworden doordat Ottolenghi er veel mee doet. Nu heb ik geen Ottolenghi kookboek (foei!), maar kwam ik een hele lekkere variant tegen bij OhmyFoodness, namelijk shakshuka met aubergine en gehaktballen.

shakshuka met aubergine en gehakt

shakshuka met aubergine en gehakt

shakshuka met aubergine en gehakt

shakshuka met aubergine en gehakt

Ik heb eerder ook al eens shakshuka met venkel gemaakt, wat ook erg lekker was, maar toch een stuk minder vullend. Doordat je geen koolhydraten als pasta of aardappels toevoegt en enkel groenten gebruikt, had ik toch vrij snel weer honger. Deze shakshuka met aubergine en gehaktballen leek me daarom perfect. En het zag er gewoon heel erg lekker uit.

Als je het recept vegetarisch wilt houden, kun je natuurlijk ook groenteballetjes toevoegen: net zo lekker! Hoe dan ook, binnen een half uur staat er een pan met heerlijke dampende shakshuka voor je neus; lekker snel, makkelijk én gezond!

Wat heb je nodig?

Voor 3-4 personen

  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 200 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 eieren
  • peper en zout

En hoe maak je het?

  1. Hak de knoflookteentjes fijn. Houd de helft ervan apart.
  2. Doe het gehakt in een kom, samen met wat peper en zout, tijm, oregano en helft van de knoflook en kneed dit door elkaar. Draai er dan kleine gehaktballetjes van.
    Snijd de ui in halve ringen. Verhit wat olie in de pan en doe hier de andere helft van de knoflook bij en de uienringen.
  3. Fruit de ui en knoflook aan en voeg dan de gehaktballetjes toe. Bak rondom bruin.
  4. Snijd ondertussen de aubergine en paprika in blokjes. Voeg deze toe als de gehaktballetjes bruin zijn. Laat ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur bakken.
  5. Zet het vuur laag en voeg de tomatenblokjes, komijnpoeder, cayennepeper, passata en paprikapoeder toe. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Maak dan met een lepel 4 kuiltjes in de tomatensaus. Breek daar een ei in en zorg dat de dooier heel blijft. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10-12 minuten op laag vuur staan, tot de eieren net gestold zijn.
  7. Eet smakelijk!
shakshuka met aubergine en gehakt

shakshuka met aubergine en gehakt

Er zijn 8 reacties op Shakshuka met aubergine en gehaktballen

  1. annemarie uijterwaal
    26 maart 2016 at 07:50 (4 jaar ago)

    Dat ziet er lekker uit Lianne! Ik ken het nog niet maar ik ga dit snel eens maken. Weer eens wat anders. Dank voor het delen.

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      29 maart 2016 at 09:53 (4 jaar ago)

      Thanks Annemarie! Bijzondere naam ook he ;-)? Als je het maakt, laat je dan even weten hoe je het vond?

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  2. Paulien
    26 maart 2016 at 13:01 (4 jaar ago)

    Je recepten zijn geweldig en je let goed op wat je erin doet voor je gezondheid (super), maar wat ik écht niet begrijp: je wil geen toegevoegde/onnatuurlijke suikers eten, maar je eet wel vlees? Dat is -denk ik- het toppunt van stiekeme toegevoegde troep, afgezien nog van het feit dat het een totaal inefficiënte (dieronvriendelijke) manier van voedsel produceren is en een mens prima zonder kan leven. Ze voegen er eventuele medicijnen aan toe, vulproducten, etcetera. Zelfs bij biologisch vlees. Waarom durf je dat wel te vertrouwen?

    Het is geen aanval op je blog of je normen en waarden want, nogmaals, daar ben ik gek op. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig hoe je hierover denkt.

    Liefs

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      29 maart 2016 at 09:51 (4 jaar ago)

      Hoi Paulien,
      Bedankt voor je reactie. We eten iedere week zo’n 4 keer vegetarisch, zonder vleesvervangers. Zoveel vlees eet ik niet, sowieso niet tijdens lunch of ontbijt. Ik moet mezelf al ontzettend veel ontzeggen zodra ik buiten de deur eet (suikervrij/tarwevrij) en voor mij gaat verplicht vleesloos leven een stap te ver; glutenvrij en suikervrij eten én vegetarier zijn is ontzettend lastig. Ik wil juist mijn levensstijl kunnen volhouden vanwege de gezondheidsvoordelen die ik merk en als ik mezelf alles zou ontzeggen vind ik dat niet haalbaar. Vlees eten wij hier zeer bewust en net als met alles denk ik dat ‘met mate’ ook hier geldt.
      Groet, Lianne

      Beantwoorden
  3. Daniella
    2 juni 2016 at 19:07 (3 jaar ago)

    Dit was erg lekker. Ik was op zoek naar nieuwe koolhydraatarme gerechten en dit gerecht leek mij wel wat .
    Niet moeilijk en erg lekker en uiteraard niet onbelangrijk het ziet er ook lekker uit.

    Beantwoorden
  4. Suzan
    3 juni 2016 at 11:40 (3 jaar ago)

    Hoeft hier verder niets bij? Zal m’n man zeker opmerken wanneer ik dit ga maken! Iets van rijst ofzo?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      3 juni 2016 at 11:46 (3 jaar ago)

      Hoi Suzan,
      Niets moet 😉 Je zult merken dat het door de combinatie van vlees, ei en groenten echt al vullend genoeg is. Maar als jij denkt dat je je man er blijer mee maakt door er nog wat rijst bij te serveren, kun je dat natuurlijk doen. Het zal er zeker lekker bij smaken!
      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
      • Suzan
        15 juni 2016 at 18:54 (3 jaar ago)

        Vanavond dit heerlijke gerecht gegeten! Zelfs onze 4 jarige dochter smulde ervan. Na eerst wat tegensputteren, ging ze overstag en vond ze het heerlijk!

        Beantwoorden

Geef een reactie