Spelt Pita Broodjes

Spelt pita broodjes

Spelt is een goede ‘vervanger’ voor regulier tarwebloem. Spelt is niet glutenvrij, maar wel geschikt voor mensen met een tarwe allergie of intolerantie. Voor mensen die gewoon gezonder willen eten, door bijvoorbeeld minder koolhydraten, is speltmeel ook erg geschikt. Koolhydraten in speltmeel bestaan namelijk in veel mindere mate uit suikers. Deze Spelt pita broodjes zijn daarom een stuk beter voor je dan de witte, tarwe variant uit de supermarkt! Vaak zijn brood en andere spelt baksels een beetje flauw van smaak, dus dat kun je proberen te compenseren door bijv. iets meer zout (bij brood) of iets meer zoet (bij baksels). Ik gebruikte voor dit recept volkorenspelt van Ekoland.

De pita’s zijn heerlijk met verschillende ‘vullingen’: Falafel, kip, shoarma of als lunch gewoon met een plakje kaas en even in de oven of magnetron.

Wat heb je nodig?

Voor 12 pita broodjes

  • 445 gr speltmeel ( volkoren)
  • 7 gr gist
  • 280 ml lauwwarm water
  • 15 ml olijfolie
  • 1 tl zout

Hoe maak je het deeg?

  1. Zorg dat er 2 grote kommen klaar staan. Meng in 1 het meel, gist en zout. In een ander meng je de olijfolie met het water.
  2. Doe de helft van de kom met meel bij de kom water en meng goed door totdat de meeste klontjes verdwenen zijn. Meng dan de rest van het meel er ook door.
  3. Kneed dit deeg ongeveer 10 minuten. Dek dan de kom af met een vochtige doek en laat in ongeveer een uur rijzen.
Spelt Pita Broodjes Rijzen

Spelt Pita Broodjes Rijzen

Hoe bak je de pita’s?

Verwarm de oven voor op 250graden. Zorg dat ook de bakplaat mee wordt verwarmd.

  1.  Plaats het bakpapier op de bakplaat en bak de pita’s ongeveer 6-7 minuten.
  2. Herhaal dit met de rest van het deeg. Ik bakte 6 pita’s per keer en had genoeg voor 12 forse pitabroodjes
Spelt Pita Broodjes Bakken

Spelt Pita Broodjes Bakken

Zo zie je dat zelf broodjes bakken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn!

Er zijn 3 reacties op Spelt pita broodjes

  1. Katrien
    29 december 2014 at 13:46 (3 jaar ago)

    Kan ik deze ook invriezen denk je?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      30 december 2014 at 22:16 (3 jaar ago)

      Hi Katrien,
      Oeh dat durf ik niet te zeggen; ik denk het haast wel maar ik zou het gewoon eens proberen!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • kaka
        13 augustus 2015 at 12:31 (2 jaar ago)

        Je kan ze inderdaad invriezen, wel eerst voorbakken rond de drie minuten en dan pas invriezen.

        Beantwoorden

Geef een reactie