pizza met rode biet en zalm

Spelt pizza met rode biet en zalm

Ok, je kunt me er ’s nachts niet voor wakker maken, maar dat komt omdat je me ’s nachts sowieso beter niet wakker kunt maken. I love my sleep! Maar op ieder ander moment van de dag vind ik pizza een goed idee. En dat is weer niet zo’n goed idee, want pizza is over het algemeen niet zo heel gezond, maar het is toch echt mijn lievelings comfort food. Als ik je vertel dat deze spelt pizza met rode biet en zalm minstens net zo lekker is als een ‘normale’ pizza, geloof je me dan? Als ik jou was, zou ik ‘m snel een keertje maken. Smullen!

Je kunt sinds een aantal maanden geloof ik ook pizzabodems met groenten in de winkel vinden. Maar als ik ze zelf maak weet ik precies wat er in gaat en er zijn zat recepten voor rode biet pizza waar alleen wat bietensap aan de bodem is toegevoegd. Je krijgt dan wel die leuke rode kleur, maar je mist toch een hoop vezels en voedingsstoffen als je alleen bietensap gebruikt, in plaats van de hele biet.

rode biet pizza met zalm

rode biet pizza met zalm

rode biet pizza met zalm

rode biet pizza met zalm

In deze pizza, een recept voor 2 personen, zit maar liefst 300 gram rode biet! Dat is dus ongeveer 150 gram rode biet per persoon en een mooie manier om pizza te eten én toch je groenten binnen te krijgen. Ik heb de pizza nu belegd met hüttenkäse, zalm en rucola, maar je kunt natuurlijk naar hartelust variëren met je toppings. Je kunt je pizza dus ook met nóg meer groenten beleggen.

Tip: voor een glutenvrije versie vervang je het speltmeel door boekweitmeel of zelfrijzend glutenvrij bakmeel.

Wat zeg je ervan, ga jij deze rode biet pizza eens proberen?

Wat heb je nodig?

Voor 2 grote pizza’s

  • 300 gram gekookte biet
  • ongeveer 275 gram speltmeel
  • 7 gram gist
  • theelepel zout
  • ong 40 ml lauwwarm water
  • 200 gram huttenkase
  • 3 eetlepels griekse yoghurt
  • rucola
  • 1 rode ui
  • 200 gram gerookte zalm

En hoe maak je het?

  1. Pureer de gekookte bieten met een foodprocessor of staafmixer. Meng de gist met water en laat een paar minuten staan. Voeg dit dan toe aan het speltmeel, samen met zout en bietjes. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe en kneed dit tot een mooi (roze/rood) deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  2. Verwarm de oven op 230 graden (boven/onderwarmte)
  3. Verdeel het deeg in tweeën. Leg het deeg op een vel bakpapier en doe wat bloem op je deegroller, zodat deze niet aan het deeg blijft plakken. Rol het pizzadeeg dun uit. Doe dit met beide deegballen. Blijft de deegroller toch plakken? Voeg dan nog een klein beetje extra speltmeel toe aan het deeg, zodat het iets droger wordt.
  4. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  5. Snijd de rode ui in halve ringen en meng de hüttenkäse met de griekse yoghurt. Besmeer de pizza met het yoghurt mengsel en verdeel de uienringen eroverheen.
  6. Bak de pizza 17-20 minuten in de oven, tot deze lekker knapperig is.
  7. Beleg nu met gerookte zalm en rucola. Eet smakelijk!
bietenpizza met zalm

bietenpizza met zalm

1Pingbacks & Trackbacks op Spelt pizza met rode biet en zalm

Geef een reactie