Speltkoekjes met gojibessen

Speltkoekjes met gojibessen

Afgelopen weekend kwamen deze Speltkoekjes met gojibessen bij mij de oven uit gerold. Het zijn heerlijk knapperige koekjes, helemaal veganistische omdat er geen ei aan is toegevoegd en ze zijn ook nog eens vrij van geraffineerde suikers. Deze koekjes zijn door een streng testpubliek geproefd en zij vonden ze verukkelijk!

Koekjes zijn voor mij een belangrijk onderdeel van mijn eetpatroon. Ik zorg ervoor dat ik altijd een koektrommel of een cookiejar heb gevuld met homemade cookies. Vaak heb ik namelijk uit mijn werk trek ik iets zoets. Dit moment, vlak voor het eten, is volgens mij voor veel mensen herkenbaar. Als je ervoor zorgt dat je een gezond alternatief in huis hebt, voorkom je dat je naar de meer ongezonde varianten gaat graaien. Vaak is het moment tussen het avondeten en de tijd dat ik uit mijn werk kom, hét moment voor een lekker en gezond koekjes. Met deze speltkoekjes zorg je voor een verukkelijk alternatief!

Deze koekjes zijn gemaakt met speltmeel. Speltmeel is niet glutenvrij, wel tarwevrij. Je kunt gemakkelijk een glutenvrije versie van deze koekjes maken door het speltmeel te vervangen door 50% boekweitmeel en 50% amandelmeel. Omdat glutenvrije koekjes vaak wat brokkeliger worden, kun je het beste nog een eetlepel agavesiroop of honing toevoegen, om het deeg wat plakkeriger te maken. Als je het standaard recept volgt, en het deeg wil alsnog niet plakken, voeg dan een klein beetje extra water toe.

Speltkoekjes met gojibessen

Speltkoekjes met gojibessen

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 12 koekjes

  • 130 gram speltmeel
  • 45 gram rijstmeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram gojibessen
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram kokosolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • 3 eetlepels water

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 185 graden

  1. Meng de droge ingredienten (speltmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, gojibessen, baking soda, bakpoeder) in een grote kom.
  2. Smelt ondertussen de kokosolie.
  3. Meng dan de kokosolie en het vanille extract en water door de droge ingredienten. Kneed snel tot een soepel deeg; voeg wat extra water toe als het deeg te droog blijft.
  4. Steek of maak hieruit de koekjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Bak ze in ongeveer 13-16 minuten mooi goudbruin. Laat ze buiten de oven even afkoelen; ze worden dan nóg knapperiger.

Er zijn 8 reacties op Speltkoekjes met gojibessen

  1. Annalie
    22 maart 2014 at 09:08 (4 jaar ago)

    Kun je rijstmeel ook vervangen door amandelmeel? Of gewoon meer speltmeel? Heb nl. geen rijstmeel in huis.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      23 maart 2014 at 14:30 (4 jaar ago)

      Ja hoor Annalie, ik zou het dan door amandelmeel vervangen. Je hebt misschien iets minder vocht nodig, dus eerst 2 lepels water ipv 3 tovoegen en kijken of de derde lepel echt nodig is. Succes!

      Beantwoorden
  2. Powerpraat
    24 maart 2014 at 08:56 (4 jaar ago)

    Lekker he ik heb ze ook gemaakt! (in grote getalen zodat de koektrommel het even vol zou houden:) Ik heb aan één portie kokosrasp toegevoegd, en aan een ander deel (gewelde) rozijnen en walnoten, ook aanraders!

    Beantwoorden
  3. Sandra
    25 maart 2014 at 08:45 (4 jaar ago)

    Vind het altijd moeilijk om te kiezen welke oven vorm ik erbij moet kiezen,onder en boven warmte of heetelucht,zou je het er bij kunnen vermelden.thanks love your food

    Beantwoorden
  4. iris
    8 april 2014 at 23:46 (3 jaar ago)

    Wat een heerlijk en simpel recept, ze ook al gemaakt met pecannoten en amandelen ipv goijbessen!

    Beantwoorden
  5. Judith
    12 juni 2014 at 20:18 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Ik heb de koekjes vanmiddag gemaakt en net even geproefd. Een hap koek met gojibessen is vreselijk bitter, een hap zonder gojibessen is lekker. Ik zit nu de gojibessen eruit te vissen, want het die bittere smaak is zeer onaangenaam. Heb jij dit al eens meegemaakt?

    Groetjes,
    Judith

    PS: ik heb biologische gojibessen van Puur en Fit

    Beantwoorden
  6. Erica
    8 februari 2015 at 12:01 (3 jaar ago)

    Hoi kan ook boekweit meel i.p.v. rijstemeel..?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 februari 2015 at 09:37 (3 jaar ago)

      Hi Erica,
      Ja hoor, boekweitmeel kan ook.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie