koffie ricotta dessert suikervrij

Suikervrij dessert met ricotta en koffie

Eens in de zoveel tijd duik ik een hele dag de keuken in om allerlei lekkers te bedenken en te maken. Omdat het alweer even geleden was dat ik een écht dessert had gemaakt (dus geen taart of iets dergelijks), besloot ik daar iets leuks mee te doen. Koffie en desserts vind ik super goed samen gaan en dit heerlijke suikervrij dessert met ricotta en koffie geeft je een beetje de smaak van Italië. Niet al te zwaar, pure smaken en door de ricotta is het een koolhydraatarm recept.

koffie ricotta dessert suikervrij

koffie ricotta dessert suikervrij

koffie ricotta dessert zonder suiker

koffie ricotta dessert zonder suiker

In dit recept gebruik ik stevia, zodat het suikervrij is en daardoor ook geschikt voor diabetici. Als je geen fan bent van stevia of je hebt het niet in huis, dan kun je bijvoorbeeld ook honing of kokosbloesemsuiker gebruiken. Je kunt dan dezelfde hoeveelheden aanhouden; proef wel even of je de ricottamousse (bij stap 2 in het recept) zoet genoeg vindt. Het allerfijnst aan dit recept vind ik dat je er niets voor hoeft te bakken en dat je eigenlijk ook geen keukenmachine nodig hebt. Uit gemak heb ik die gebruikt, maar je kunt prima een garde gebruiken. Zeker richting de zomer vind ik het fijn als de oven niet aan hoeft. En ik zie ons al helemaal zitten in de tuin, na de barbecue, met een heerlijk koffie-ricotta dessert voor ons neus. Laat die zomer maar komen!

Wat heb je nodig?
Voor twee personen

  • 2 eiwitten
  • 1 lungo coffee (120ml)
  • 2 theelepels stevia of gebruik honing
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • half zakje agar agar 3-4 gram
  • 1 zakje instant espresso

En hoe maak je het?

  1. Zet een kopje koffie (lungo) van ongeveer 120ml. Roer hier de agar agar doorheen, verdeel over twee mooie glazen en zet in de koelkast zodat het kan opstijven. Dit duurt wel een minuut of 20.
  2. Doe dan de ricotta, samen met de instant espresso, kaneel, vanille extract en stevia in een keukenmachine en mix goed door. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen.
  3. Klop de eiwitten in een schone kom op tot er mooie pieken ontstaan en je de kom op z’n kop kunt houden. Schep de eiwitten dan voorzichtig door het ricottamengsel, zodat dit mooi luchtig wordt.
  4. Verdeel het ricotta mengsel over de twee glazen met koffie. Maak af met wat cacaopoeder of geschaafde chocolade. Enjoy!
suikervrij dessert met ricotta en koffie

suikervrij dessert met ricotta en koffie

Er zijn 6 reacties op Suikervrij dessert met ricotta en koffie

  1. Riny
    21 mei 2016 at 07:53 (2 jaar ago)

    Goedemorgen,
    Je dessert ziet er leuk uit.
    Jammer van de rauwe eiwitten. Ga het daarom niet maken. Fijne dag..

    Beantwoorden
  2. Rowan
    21 mei 2016 at 17:34 (2 jaar ago)

    Ziet er mooi en heerlijk uit! Ideaal toetje voor visite!

    Beantwoorden
  3. Anne
    21 mei 2016 at 19:11 (2 jaar ago)

    Dit moet ik echt eens maken, wat ziet dit dessert er ontzettend goed uit zeg!

    Beantwoorden
  4. Claudia Crovato
    14 juni 2016 at 10:58 (2 jaar ago)

    Super recept dit ! Ik vroeg me af of je iets anders hoeft aan te passen in het recept als je 100 g ricotta per persoon gebruikt ? Kan je dit trouwens 1 dag bewaren in de koelkast ?

    Beantwoorden
  5. Monique Van Peborgh
    1 december 2016 at 11:27 (2 jaar ago)

    Ziet er superlekker uit maar heb geen espressomachine om koffie lungo te maken is dit een probleem? graag een antwoordje want ik zou dit nog voor kerst eens willen uitproberen!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 december 2016 at 11:29 (2 jaar ago)

      Hoi Monique,
      Je kunt ook instant espresso gebruiken, dat leng je aan met heet water.

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden

Geef een reactie