Suikervrij marsepein recept

Marsepein (zonder geraffineerde suiker)

Alweer een maand of twee geleden vroeg ik jullie welke sinterklaas recepten jullie graag wilden zien. Suikervrij marsepein was daar één van en om eerlijk te zijn dacht ik aanvankelijk: ‘een suikervrije marsepein versie gaat me nooit lukken’. Maar, met een beetje hulp van mijn moeder de keukenheldin, die meteen een idee had, is het toch gelukt!

Omdat de normale marsepein vaak één grote suikerbende is en ook nog is allerlei onnatuurlijke kleurstoffen bevat, heeft het vaak de leukste vormen en kleurtjes. Toegegeven: dat ziet er leuker uit dan deze, ietwat saaie, bruine balletjes, maar de smaak is er niet minder om. Sterker nog, om de proef op de som te nemen, deed ik De Grote Blinde Proeftest. Onder andere mijn vriend moest blind proeven zonder dat hij wist wat hij ging eten en hij riep meteen uit: ‘marsepein. Huh, het smaakt echt precies hetzelfde als marsepein’. Check! Ook de collega’s op het werk waren enthousiast en er hebben er nogal wat geproefd.

Suikervrij marsepein

Suikervrij marsepein

Sinds ik een nieuwe baan heb, waar iedereen enorm enthousiast is over mijn blog en recepten en dolgraag wil proeven, krijg ik bijna op mijn kop als ze op Instagram hebben gezien dat ik wat heb gemaakt en het de volgende dag niet meeheb. Geweldig, zo leuk! Maar de marsepein is dus uitgebreid getest en goedgekeurd, dus kan ik uit volle borst zeggen: dit is echt een fantastisch suikervrij marsepein recept! Als je van chocolade houd, kun je de balletjes trouwens ook even door wat rauw cacaopoeder heenrollen: ook erg lekker! Je kunt de kokosbloesemsuiker overigens ook weglaten en alleen dadels gebruiken; gebruik dan nog 1 á 2 extra dadels.

Hopelijk genieten jullie er net zo van als ik :-)!

Suikervrij marsepein

Suikervrij marsepein

P.s. Wanneer je gevoelig bent voor (fruit)suiker, bijv. door diabetes, zou ik voorzichtig zijn met dit recept. Let op, ik ben geen arts of voedingsdeskundige.

Wat heb je nodig?

Voor zo’n 30 marsepein balletjes

  • 200 gram amandelmeel
  • 225 gram medjoul dadels
  • 65 gram kokosolie (gesmolten)
  • 2-3 theelepels amandelextract (naar smaak)
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • sap van een halve citroen

En hoe maak je het?

  1. Ontpit de medjoul dadels en doe deze samen met de gesmolten kokosolie, amandelemeel, kokosbloesemsuiker, amandelextract en citroensap in de foodprocessor of keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot dit een egaal mengsel .
  2. Kneed dan het deeg tot een grote bal. Het zou precies goed moeten zijn, maar je kunt altijd nog een beetje kokosolie toevoegen als het te droog is, of juist amandelmeel als het echt te nat is.
  3. Maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van een bonk (weet iedereen nog wat dat is ;-)?) en leg op een bordje. Ga zo door tot het deeg op is, je kunt waarschijnlijk tussen de 25 en 35 balletjes maken, afhankelijk van de grootte. Natuurlijk kun je er ook 1 groot marsepeinstuk van maken, of geef het een andere leuke vorm.
  4. Laat in de koelkast afkoelen. Ongeveer 15-20 minuten voor serveren uit de koelkast halen; dan smaakt het marsepein het allerlekkerst! Geniet ervan :-)!
Suikervrij marsepein

Suikervrij marsepein

 

Er zijn 12 reacties op Marsepein (zonder geraffineerde suiker)

  1. misscraftsy
    15 november 2014 at 12:38 (3 jaar ago)

    Jammie :) Ik ben ook bezig mijn eigen versie te ontwikkelen haha!

    Beantwoorden
  2. Mirjam Mirjam
    15 november 2014 at 12:43 (3 jaar ago)

    Ik ben er wel blij mee, en kan me bovenstande reactie voorstellen….probeer het gewoon zelf met bv honing.
    Ik ga dit recept zeker maken met iets meer dadels en minder suiker…dus wie weet.
    Maar ik ben zeker blij met dit recept

    Beantwoorden
  3. cheyenne
    15 november 2014 at 13:04 (3 jaar ago)

    yum! ik ben dol op marsepein, dit ga ik zeker eens proberen :)
    xo, cheyenne

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      20 november 2014 at 13:04 (3 jaar ago)

      Hi Angel,

      Fijn dat ze in de smaak vallen! Je kunt ze in een afgesloten bakje in de koelkast zeker 3-4 dagen bewaren :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Marieke
    5 december 2014 at 16:42 (3 jaar ago)

    Echt heerlijk! Heel blij met dit recept

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 december 2014 at 11:49 (3 jaar ago)

      Super, leuk dat je het even laat weten Marieke!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Marion
    18 april 2015 at 12:36 (3 jaar ago)

    Heerlijk zeg! Maar wel veel voor mijn 1-persoons huishouden. Kan ik een deel van de marsepein ook invriezen?

    Beantwoorden
  6. Regina
    24 oktober 2016 at 20:10 (1 jaar ago)

    Hoi! Even een vraag, vorig jaar heb ik zo’n dergelijk recept doorgegeven aan een kennisje die regelmatig taarten bakt, en zij had er een paar kleurtjes aan kunnen geven. Weet jij misschien hoe ik dat kan doen? (aan haar vragen vind ik niet aardig haha… ik wil graag je recept maar koop geen taart van je..uuhh)

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      24 oktober 2016 at 20:52 (1 jaar ago)

      Hi Regina,
      Ja vaak gewoon door (kunstmatig) kleurstof toe te voegen, wat je bij de meeste supermarkten wel kunt kopen geloof ik. Je kunt ook met natuurlijke producten werken, zoals bietensap voor rode kleur, spinaziesap voor groene kleur enz… Heb je daar wat aan?

      Groetjes, lianne

      Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Marsepein (zonder geraffineerde suiker)

  1. FOOD | 5 X GEZONDE SINTERKLAAS SNACKS – WAY OF HEALTH
    30 november 2016 at 07:03 (12 maanden ago)

    […] En last but not least, deze suikervrij marsepein van Focus on Foodies. Nou ben ik zelf niet zo gek op marsepein, maar ik weet dat velen dat wel zijn! Deze marsepeinballetjes zijn vrij van gluten, vrij van geraffineerde suikers, vrij van tarwe en zelfs compleet vegan. Wauw! De link naar het recept vind je hier! […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter bij Mirjam Mirjam Reactie annuleren