Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Naast sneeuw en kerstbomen is er nog één ding dat mij echt een kerstgevoel geef: sterren. Er hangen bij ons sterren in de kerstboom en voor mij passen sterren gewoon goed bij Kerst. Ook in de winkel komt het sterrenthema vaak terug en deze Glutenvrije en Suikervrije kerstkoekjes zijn dan ook super leuk om op tafel te zetten tijdens de feestdagen.

Deze feestelijke koekjes zijn compleet glutenvrij en suikervrij; ze bevatten alleen het fruitsuiker van de dadels. Heb je geen glutenallergie, maar eet je tarwevrij? Vervang dan 50 gram amandelmeel door speltmeel . Speltmeel bevat wel gluten, maar is tarwevrij.

Zondagochtend bakte ik deze koekjes en ze hebben het bij mij helaas niet overleefd tot maandag. Bij bezoek aan mijn ouders moest er geproefd worden en ook tijdens een kerstborrel van mijn oude werk sneuvelden er weer een paar. Ik vermoed dat ze wel een aantal dagen lekker blijven, maar natuurlijk zijn ze het allerlekkerst op de dag dat je ze gebakken hebt.

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Heb je familie of vrienden die langskomen tijdens de kerst en bepaalde dingen niet mogen? Dan zijn deze Suikervrije en Glutenvrije kerstkoekjes echt een hele leuke (en lekkere) traktatie!

Bij deze wil ik jullie ook allemaal vast hele fijne feestdagen toewensen. Geniet van elkaar en alle gezelligheid!

 Wat heb je nodig?

  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 100 gram Medjoul dadels (ontpit)
  • 40 gram kokosolie
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 25 gram hazelnoten

 En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175  graden

  1. Doe het amandelmeel en rijstmeel in een grote kom. Maal de (ontpitte) dadels in de keukenmachine.
  2. Doe de dadels bij het meel. Smelt in een apart kommetje de kokosolie.
  3. Giet de kokosolie bij de dadels en het meel en voeg dan ook de speculaaskruiden, cacaopoeder en vanille extract toe. Meng het deeg even goed tot het een egaal mengsel wordt; het kan iets brokkelig zijn.
  4. Heb je een ster-koekjesvorm? Mooi, gebruik die dan. Zo niet, knip dan net als ik een ster uit een papiertje en gebruik deze als vorm.
  5. Maak het deeg plat, zo’n 1 á 2 cm dik, en druk een vormpje uit of leg je ster-papier op het deeg en snijd hier met een mes dan omheen.
  6. Leeg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  7. Maal nu in een keukenmachine de hazelnootjes en druk deze voorzichtig een beetje in de koekjes.
  8. Bak de koekjes in 13-14 minuten knapperig in de oven.

Er zijn 12 reacties op Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

  1. Renate
    24 december 2013 at 13:53 (4 jaar ago)

    Weer een heerlijk recept Lianne.
    Ik ga ze maken!!!
    Fijne dagen!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 december 2013 at 15:41 (4 jaar ago)

      Leuk om te horen, dankjewel Renate! Hoop dat jij er net zo van zult genieten. Fijne feestdagen :-)!

      Beantwoorden
  2. Marloes
    12 december 2014 at 21:33 (3 jaar ago)

    Wat kun je ipv de dadels gebruiken?

    Beantwoorden
  3. Marion
    29 december 2014 at 13:51 (3 jaar ago)

    De smaak is heerlijk maar ze worden bij mij absoluut niet knapperig, enig idee wat ik hieraan kan doen?

    Beantwoorden
  4. Sushi
    22 augustus 2015 at 21:28 (2 jaar ago)

    Het deeg wordt bij mij beslist niet samenhangend, ook niet na toevoeging v (veel) meer kokosolie… Heel jammer… In oven op hoop v zegen… Hoe kan dit nou?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      23 augustus 2015 at 11:36 (2 jaar ago)

      Hey wat stom! Kan niet zo goed bedenken waarom het geen deeg werd, behalve dat er inderdaad niet genoeg vocht bij is gegaan. Hoop dat ze nog enigszins gelukt zijn? Heb je verder het recept gevolgd?

      Beantwoorden
      • Sushi
        26 augustus 2015 at 19:15 (2 jaar ago)

        Recept volgend kreeg ik geen binding. Na toevoegen v (veel) meer kokosolie en een beetje water bond t iets… Kon ef geen vormpjes indrukken, te bros. Heb t op bakplaat verspreid, na t bakken met mes stukjes gesneden. Is te bros geworden maar wel lekker op zich…

        Beantwoorden
  5. Sabine
    16 december 2015 at 23:23 (2 jaar ago)

    klinkt goed maar nu mag ik tijdelijk geen amandelen, wat kan ik als alternatief gebruiken? Boekweit of Teff? waar krijg ik het beste resultaat mee?

    Beantwoorden
  6. Ellen
    25 december 2015 at 14:22 (2 jaar ago)

    Ik had geen rijstmeel in huis dus boekweit gebruikt. Verder recept gevolgd, maar deeg bleef heel korrelig en koekjes kwamen helaas niet krokant uit de oven. Nog 6 minuten langer in de oven gedaan, maar ze blijven beetje zacht. Wat kan er mis zijn gegaan? Was het de boekweitmeel?

    Beantwoorden
  7. eefje
    16 december 2016 at 19:49 (7 maanden ago)

    Ik ben een beginner op dit gebied.
    Je noemt amandelmeel. Op mijn doosje van ‘koopmans’ staat: zelfrijzend amandelmeel. Is dat hetzelfde?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      23 december 2016 at 14:16 (7 maanden ago)

      Hi! Het is niet hetzelfde, omdat er aan het zelfrijzend amandelmeel van Koopmans volgens mij al bakpoeder is toegevoegd. Dat kun je dus weglaten. Het is in verhouding ook duurder, dus je kunt amandelmeel goedkoper krijgen als je het in ‘pure’ vorm koopt.

      Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Suikervrije en Glutenvrije Kerstkoekjes

Geef een reactie