Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Wel eens van American Pancakes gehoord? Lekker dik, luchtig en normaal ook vooral niet zo gezond. Maar met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes! Ze zijn verrassend zoet, al bevatten ze slechts het zoet van één banaan. Ik maakte er een pancake tower van en at ze als ontbijt; zalig!

In mijn omgeving zeg ik altijd: als je denkt dat je niet meer kunt genieten wanneer je gezond eet, ben je gek! En met deze pannenkoek toren is dat bewijs weer eens geleverd. Dit is echt een verwennerij en het ultieme ontbijt voor een luie zondagmorgen. De pancakes zijn overigens niet glutenvrij, doordat ik speltmeel heb gebruikt. Wil je ze glutenvrij maken, vervang het speltmeel dan door kant-en-klaar glutenvrij bakmeel of een combinatie van rijstmeel en amandelmeel. Het kan zijn dat je dan iets meer amandelmelk moet toevoegen, maar maak het pannenkoeken mengsel niet te waterig.

(Let op, speltmeel is tarwevrij, maar niet glutenvrij. Je kunt het niet eten als je een glutenintoleratie hebt, wel binnen een tarwevrij dieet. Voor een glutenvrije versie gebruik je 50 gram amandelmeel en 50 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel)

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Ik heb de American Pancakes voor het serveren met wat agavesiroop besprenkeld, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik bijvoorbeeld ahornsiroop of honing, of juist lekker wat vers fruit als topping. Stukje banaan of verse bosbessen smaken er heerlijk bij!

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

Wat heb je nodig? (Voor ongeveer 7-10 pancakes)

  • 100 gram speltmeel (volkoren)
  • 1 ei
  • 1 rijpe banaan, geprakt
  • 100ml amandelmelk (suikervrij)
  • halve theelepel baking soda
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract

En hoe maak je het?

  1. Doe het speltmeel in een mengkom, samen met de baking soda en bakpoeder.
  2. Meng hierdoor dan de geprakte banaan, amandelmelk, vanille extract en het ei. Even goed mixen met een garde.
  3. Schep dan met een juslepel het pannenkoekenmengsel in een pan (smelt daarin eerst wat kososolie of olijfolie). Voeg na een halve minuut nog een klein beetje mengsel toe op de pannenkoek, zodat de pannenkoekjes lekker dik worden.
  4. Laat op laag vuur even bakken, tot er luchtbelletjes te zien zijn. Schep ze dan met een spatel om en bak ook aan de andere kant mooi goudbruin.
  5. Herhaal dit tot de mix op is en stapel de pancakes op een bord. Besprenkel met agavesiroop, honing of vers fruit. Enjoy!

Er zijn 23 reacties op Suikervrije en Tarwevrije American Pancakes

  1. Zara Annette Okorocha Prins
    22 januari 2014 at 09:20 (4 jaar ago)

    Ik maak dit al een tijdje maar vervang de amandelmelk voor hempmilk! Maar het is heerlijk ook met gebakken uien en appel.
    Ik bak dan de uien met de appel en laat het smoren voor 10 min.

    Beantwoorden
  2. De Bakparade
    22 januari 2014 at 09:39 (4 jaar ago)

    Klinkt goed!!
    Ik vind het ook altijd super leuk om in het weekend zo’n decadent maar wel gezond ontbijt te maken :)

    Beantwoorden
  3. Jannie van Gestel
    22 januari 2014 at 10:20 (4 jaar ago)

    Ik ben gek op pannenkoek en wil graag gezonder gaan eten .
    Dus dit is zeker mijn kans ,ik ga ze maken heel gauw alvast bedankt !!
    groetjes Jannie van Gestel .

    Beantwoorden
  4. Jonna
    23 januari 2014 at 14:22 (4 jaar ago)

    Oh, I have to try these! and by the way dudette, your blog looks amazing! :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 januari 2014 at 20:18 (4 jaar ago)

      Thanks Jonna, and these cookies are delicious!

      Beantwoorden
  5. Els
    24 januari 2014 at 17:38 (4 jaar ago)

    Lekker!! deze zien er goddelijk uit!
    Ik heb er ook wat op mijn blog staan, ook zeker lekker fluffy, maar deze zijn nog fluffy’iger! (of zoiets als dat een woord is;))

    Beantwoorden
  6. Gertrud
    25 januari 2014 at 18:41 (4 jaar ago)

    Lijkt me heerlijk en ga het zeker proberen, maakte altijd al pancakes met karnemelk en zelfrijzend bakmeel en door het beslag dan nog blauwe bessen, geserveerd met ahornsiroop.
    Heb ik nog een vraagje, ik was in de veronderstelling dat baking soda ter vervanging was van bakpoeder, heb ik dat nu zo mis??
    Hartelijke groet, Gertrud.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      25 januari 2014 at 20:21 (4 jaar ago)

      Hoi Gertrud,
      Bakpoeder en baking soda zijn niet hetzelfde. Baking soda (of zuiveringszout) in combinatie met (wijnsteen) bakpoeder zorgt voor extra ‘luchtigheid’ in je baksels. Ik voeg ze daarom vaak beide toe, zeker omdat glutenvrij en tarwevrij meel de neiging heeft niet te rijzen omdat er minder of geen gluten in zitten.

      Beantwoorden
  7. Sydney
    26 januari 2014 at 15:09 (4 jaar ago)

    Ik neen aan dat je die 7-10 pancakes niet alleen op heb? dit is voor 2 personen? Waar kan je de baksoda nog meer halen dan in de bakkerij en taartenwinkel? Dus dit is ook gewoon goed voor de slanke lijn? ik ben gek op pancakes dus kan ook de ene helft als ontbijt en de andere als lunch eten toch?

    Sydney

    Beantwoorden
  8. Von
    29 januari 2014 at 13:05 (4 jaar ago)

    Wat een geweldige start van mijn dag! Deze ochtend extra vroeg opgestaan om deze pancakes te maken en ze zijn heerlijk en super makkelijk! Dank je wel voor dit heerlijke recept!

    Beantwoorden
  9. Astrid
    6 februari 2014 at 17:48 (4 jaar ago)

    Lekkerste pannekoeken ooit! Net samen met mijn zoontje gemaakt en hij vond het heerlijk. Na alle mislukte boekweit, eier etc pannekoeken is dit recept top! Ook volgens hem, niet geheel onbelangrijk haha. Bedankt!
    ps ik heb half meel half amandelmeel gebruikt, en kokosmelk ipv amandelmelk omdat ik dat in huis had.

    Beantwoorden
  10. Lies
    14 februari 2014 at 17:05 (4 jaar ago)

    Ik heb ze vanochtend mijn gezin voorgeschoteld en ze vonden ze alledrie LEKKER! Hadden niet in de gaten dat ze ook nog eens gezond waren, haha, dus dan is het goed.

    Beantwoorden
  11. Joyce
    22 augustus 2014 at 13:38 (3 jaar ago)

    Zeker lekkere pannenkoeken, ik zou alleen zelf nog een halve theelepel kaneel toevoegen (neem je beter de suikers uit het fruit op) en je kunt olijfolie door het beslag doen, bakken ze ook niet aan :)

    Beantwoorden
  12. dina
    10 november 2014 at 16:19 (3 jaar ago)

    kan het ook zonder banaan? daar ben ik namelijk allergisch voor…

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 november 2014 at 10:04 (3 jaar ago)

      De banaan zorgt voor luchtigheid en zoetheid, maar je kunt het zeker proberen.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  13. Ine
    5 januari 2015 at 21:20 (3 jaar ago)

    Hey, ik ben nogal lui in de keuken dus zou gewoon de ingrediënten bij elkaar gooien en effe de staafmixer erin… is dit heel erg fout? Maar vraag me af wat er van verschil zit tussen prakken en mixen?

    Beantwoorden
  14. k
    30 januari 2015 at 11:48 (3 jaar ago)

    Heerlijk ik heb rijstmelk gebruikt, alleen het bakken duurt zo lang. Heb je daarin nog tips?
    Ik heb ze gegeten met verse frambozen jammie

    Beantwoorden
  15. Janneke
    31 januari 2015 at 16:26 (3 jaar ago)

    Hierboven las ik de reactie van Dina dat ze allergisch is voor banaan. Zelf lust ik het absoluut niet en vraag ik me af of er ook een ipv is? Iemand geprobeerd? Zien er zo lekker uit! :)

    Beantwoorden
  16. melissa
    26 februari 2015 at 23:02 (3 jaar ago)

    Ziet er echt super lekker uit!! kan dit ook met havermoutmeel?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 maart 2015 at 19:36 (3 jaar ago)

      Hi Melissa,
      Jazeker, dat kun je ook gebruiken :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  17. Simone
    4 juli 2015 at 10:23 (2 jaar ago)

    vanillextract, is dat hetzelfde als vanillepoeder of worden die buisjes bij de bakproducten hier bedoeld?

    Beantwoorden
  18. Laura
    23 januari 2016 at 11:26 (2 jaar ago)

    Ze waren super lekker! Was wel even lastig om uit te vinden op welke stand ze het beste bakten.
    Ga zeker nog wat meer maken aangezien je er mega pakken voor moest kopen en het enige dat je steeds moet hebben een banaan is :)

    Beantwoorden

Geef een reactie