Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Gelukkig nieuwjaar! Hierbij de allereerste blog van 2014 en ik hoop dat jullie ook dit jaar weer volop kan inspireren! Hebben jullie nog goede voornemens? Mijn belangrijkste voornemen is om in 2014 net zo goed voor mijn lichaam te zorgen als ik afgelopen jaar heb gedaan, met clean food en gezond eten. En dat je dan alsnog súper lekker kunt eten, bewijst dit recept wel. Op Eerste Kerstdag kwam mijn familie voor ons eten. Aangezien het niet altijd even gezellig is als één iemand de hele avond in de keuken staat, hadden wij allemaal een gang bereid. Deze Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart serveerde ik als dessert.

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Geen van mijn familieleden eet normaal gesproken suikervrij of tarwevrij, dus vooraf was ik erg benieuwd wat ze van de taart zouden vinden. Gelukkig vonden ze ‘m heerlijk!

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

Naast dat het een hele simpele taart is om te maken, is de taart ook lekker zoet door de vulling van appels en peren. Als je een zoetekauw bent kun je zelf altijd een extra eetlepel kokosbloesemsuiker aan het deeg toevoegen om de bodem wat zoeter te maken. Zelf vond ik de taart zoals in het recept hieronder helemaal perfect.

Geniet ervan!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem

  • 175 gram speltmeel
  • 120 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels vanille extract
  • 100 gram kokosolie
  • 2 eetlepels water
  • Rasp van een halve citroen
  • Snufje zout

Voor de vulling

  • 1 ½ potje Puur Moes of Puur Compote van Hak
  • 450 gram peren, in stukjes
  • 2 theelepels citroen
  • 3 ½ eetlepel arrowroot
  • 2 theelepels kaneel

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Doe in een kom speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, citroenrasp en snufje zout. Smelt in een apart kommetje de kokosolie.
  2. Doe de gesmolten kokosolie, vanille extract en het water bij het meel en meng. Kneed het deeg goed door tot het een egaal geheel is. Blijft het deeg nog (te) plakkerig? Voeg wat extra speltmeel toe.
  3. Smeer een springvorm van +/- 22 cm goed in met kokosolie en bekleed daarna de vorm met het deeg, ongeveer een halve cm dik.
  4. Bak de bodem in 15-18 minuten gaar.
  5. Doe ondertussen de appelmoes en de stukjes peer met het citroensap en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat dit pruttelen tot de stukjes peer zacht zijn.
  6. Mix dan de moes en peer met een staafmixer tot een glad geheel; zorg dat er geen (grote) stukjes peer meer in de vulling zitten. Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de arrowroot toe.
  7. Laat de moes nu een half uurtje afkoelen. Vul daarna de taartvorm met de appel-perenvulling en laat de taart in de koelkast opstijven. Decoreer eventueel nog met kaneelpoeder in een leuke vorm.

Eet smakelijk!

Er zijn 21 reacties op Suikervrije en Tarwevrije Appel Perentaart

  1. Danielle
    3 januari 2014 at 09:58 (4 jaar ago)

    Ziet er lekker uit en ga ik zeker een keer proberen. Waarmee kan ik arrowroot vervangen? Wat adviseer je daarvoor?
    Alvast bedankt voor al je leuke recepten, kijk regelmatig op je site en maak ook regelmatig wat lekkers!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 januari 2014 at 19:37 (4 jaar ago)

      Hi Danielle,
      Dankjewel, en leuk dat je de taart ook gaat maken! Je kunt de arrowroot vervangen door maizena, dat zorgt er ook voor het binden van de vulling.

      Beantwoorden
      • Evy
        1 mei 2017 at 20:04 (3 maanden ago)

        Oh gevonden! Maar hoeveel dan ongeveet hihi?

        Beantwoorden
  2. Fardau
    3 januari 2014 at 10:25 (4 jaar ago)

    Dit ziet er inderdaad lekker uit en zeker niet moeilijk om te maken! Lekker, deze ga ik zeker uitproberen

    Beantwoorden
  3. Marie Claire (@MC_clean_eating)
    3 januari 2014 at 10:26 (4 jaar ago)

    Dit ziet er heerlijk uit. Vraagje: kan ik ook zelf de appelvulling maken ipv Puur Moes of Puur Compote van Hak? Dus bijvoorbeeld hoe je zelf appelmoes maakt: appel, kaneel, beetje water?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 januari 2014 at 19:38 (4 jaar ago)

      Hi Marie Claire,
      Natuurlijk kun je de appelvulling zelf maken, dat zal waarschijnlijk nog lekkerder zijn ook. Zelf had ik daar geen tijd voor met Kerst, maar als je de taart gaat maken: doen!

      Beantwoorden
  4. Chantal Biersteker
    3 januari 2014 at 12:06 (4 jaar ago)

    Zou je ipv speltmeel ook bv boekweitmeel kunnen gebruiken? Ik heb nl vaak last van een opgeblazen gevoel als ik gluten heb gegeten.?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 januari 2014 at 19:39 (4 jaar ago)

      Hi Chantal,
      Je kunt ook boekweitmeel gebruiken. Dit is wel iets meer bitter van smaak, dus ik zou het deeg even proeven en eventueel wat meer suiker toevoegen. Omdat er dan ook geen gluten in het deeg zitten, zal de taart wat brokkeliger zijn.

      Beantwoorden
  5. Mazzy
    3 januari 2014 at 12:09 (4 jaar ago)

    Wat kun je gebruiken als je geen spelt mag? Lekker recept! :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      3 januari 2014 at 19:40 (4 jaar ago)

      Thanks! Je kunt speltmeel vervangen door boekweitmeel, of een combinatie van boekweitmeel, rijstmeel en extra amandelmeel. De taart zal dan wel iets brokkeliger zijn dan met speltmeel.

      Beantwoorden
  6. Krn Hmlnk
    5 januari 2014 at 15:38 (4 jaar ago)

    Hij staat op te stijven in de koelkast. Met zelfgemaakte appel/perenmoes, die op zichzelf al heerlijk was. Vanmiddag krijg ik bezoek. Ze mogen kiezen uit een bananenbrood-muffin of een stukje appel/peren-taart :-)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      5 januari 2014 at 20:32 (4 jaar ago)

      Wat leuk, en lekker dat je de appel-perenmoes zelf hebt gemaakt. En, wat vond je bezoek het lekkerst ;-)?

      Beantwoorden
  7. Krn Hmlnk
    5 januari 2014 at 20:08 (4 jaar ago)

    Hij is echt super! Zelfs mijn toch wel kritische echtgenoot en kinderen vinden m heerlijk.

    Beantwoorden
  8. Valentina
    9 juli 2014 at 19:55 (3 jaar ago)

    Oeps vergeten de suiker in het deegmengsel te doen! Hij staat nu af te koelen. Ik hoop dat hij wel lekker is haha.

    Beantwoorden
  9. Tineke
    19 december 2014 at 21:12 (3 jaar ago)

    vraagje: waar kan ik de amandelmeel het beste door vervangen?

    Beantwoorden
  10. Tineke
    19 december 2014 at 21:52 (3 jaar ago)

    en : hoe lang zou hij goed blijven in de koelkast en kun je hem ook invriezen???

    Beantwoorden
  11. Rivka
    4 januari 2017 at 13:31 (7 maanden ago)

    2 eetlepels vanille extract? moet dan geen theelepels zijn?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      4 januari 2017 at 20:05 (7 maanden ago)

      Ik gebruik geen grote eetlepels, maar twee grote theelepels zijn ook prima.

      Beantwoorden
  12. Evy
    1 mei 2017 at 20:01 (3 maanden ago)

    Waar kan ik de arrowroot door vervangen? En welke verhouding? Hier in geen één winkel te krijgen… :-(
    Ik wil deze graag morgen maken!

    Beantwoorden

Geef een reactie