suikervrije-karamelsaus

Suikervrije karamelsaus

Als er iets is wat lastig te maken is als je suikervrij eet, is het wel karamel. Het bestaat nu eenmaal voor een groot deel uit suiker. Daarnaast is de roomboter en slagroom of gecondenseerde melk ook niet echt een gezonde toevoeging. Toen ik laatst experimenteerde voor een recept voor brownies met karamel en chocolade, probeerde ik voor het eerst suikervrij karamelsaus te maken. Dat was zo goed gelukt, dat ik het recept voor de suikervrije karamelsaus héél graag met jullie deel.

Als suikervervanger gebruik ik Steviala Ery-Bronze, een suikervervanger die geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel en daarmee ook erg geschikt voor diabetici. Het bevat geen koolhydraten en het heeft dezelfde structuur als kristalsuiker. De nieuwe Ery-Bronze heeft daarnaast ook nog de smaak van bruine suiker en daardoor is het perfect geschikt voor deze suikervrije karamelsaus.

Suikervrije karamelsaus

Suikervrije karamelsaus

Inkoken karamelsaus

Inkoken karamelsaus

Steviala Ery-Bronze

Steviala Ery-Bronze

Karamelsaus bewaren

Om de niet-zo-gezonde boter en slagroom te vervangen, gebruik ik kokosmelk. Daardoor is deze karamelsaus ook nog veganistisch, handig! Je kunt de suikervrije karamelsaus in een steriel potje ongeveer twee weken in de koelkast bewaren. De karamelsaus wordt in de koelkast wel wat dikker/harder, dus als je hem gebruikt kun je het best even de benodigde hoeveelheid opwarmen in een pannetje of de magnetron, net wat je wilt. Je kunt de karamelsaus voor zoveel doeleinden gebruiken! Maak er de brownies met karamel en chocolade mee, of gebruik het als decoratie voor een taart of andere lekkere zoete baksels. Misschien maak ik er nog wel een lekkere karamel latte macchiato mee; zoveel opties!

Met de code FOODIES krijg je als lezer van Focus on Foodies 10% korting op het hele assortiment! Zo kun je Steviala tegen een gunstige prijs eens proberen.

Wat heb je nodig?

En hoe maak je het?

  1. Doe de Steviala Ery-Bronze samen met ongeveer 100ml kokosmelk en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Laat heel even bubbelen, voeg dan de rest van de kokosmelk toe. Roer met een garde goed door.
  2. Wanneer dit kookt, draai je het vuur laag. Laat op laag vuur rustig pruttelen en roer af en toe door met de garde. Laat de karamelsaus ongeveer 20 minuten inkoken. Langer koken maakt de saus iets dikker, dus het is net wat je zelf lekker vindt.
  3. Haal het pannetje van het vuur en voeg zout toe.
  4. Laat de karamelsaus afkoelen en doe in een potje.
Suikervrije karamelsaus

Suikervrije karamelsaus

In samenwerking met Steviala

Er zijn 2 reacties op Suikervrije karamelsaus

  1. Franca
    14 november 2016 at 08:58 (3 jaar ago)

    En de kaneel?

    Beantwoorden
  2. Carolien
    26 november 2016 at 18:57 (3 jaar ago)

    Dat ga ik ook eens testen!
    Ik zou dan kokosbloesemsuiker willen gebruiken. Is dat dezelfde hoeveelheid?

    Beantwoorden

Geef een reactie