kokosbollen suikervrij glutenvrij

Suikervrije kokosbollen

Één van de meest inspirerende foodbloggers vind ik Uit Pauline’s Keuken. Haar stijl van fotograferen vind ik prachtig, rustig en simpel, net als haar recepten, die meestal ook niet al te ingewikkeld zijn. En naast dat ik graag gezonde recepten maak, vind ik het ook erg belangrijk dat een recept toegankelijk is. Dus niet met een ellenlange ingrediëntenlijst of bereidingswijze, want wie heeft er buiten het weekend om tijd om zo lang in de keuken te staan? Toen ik bij Pauline deze suikervrije kokosbollen zag, wilde ik ze meteen zelf eens proberen.

Kokosbollen voordat ze de oven in gaan

Kokosbollen voordat ze de oven in gaan

Glutenvrije en suikervrije kokosbollen

Glutenvrije en suikervrije kokosbollen

Glutenvrije en suikervrije kokosbollen

Glutenvrije en suikervrije kokosbollen

Het recept heb ik iets aangepast, door 20 gram kokosrasp te vervangen voor amandelmeel. Ik hoopte daarmee iets meer smeuïgheid en structuur te kunnen geven aan de kokosbollen en daarnaast vind ik de smaak van amandelen gewoon erg lekker, zeker in combinatie met kokos. Bij Pauline waren er behoorlijk wat mensen die de bollen te droog of niet zoet genoeg vonden. Ik weet niet of het door het amandelmeel komt, maar deze koeken zijn echt totaal niet droog en ik vind ze absoluut zoet genoeg. Heerlijk!

Het is overigens een erg leuk recept om met kinderen te maken, ook omdat het niet zo ingewikkeld is. Ze kunnen helpen leren om eieren te scheiden en kokosbollen maken met een ijsboltang is natuurlijk super leuk! Pauline maakt 10 kokosbollen met haar recept, ik kreeg er maar zeven bollen uit. Wellicht is mijn ijsboltang wat groter, maar let daar even op. Overigens zijn zeven bollen best prima, want langer dan 4 dagen kun je ze eigenlijk niet bewaren. En wil je meer bollen maken, dan verdubbel je gewoon het recept :-).

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 7 kokosbollen

  • 130 gram kokosrasp
  • 20 gram amandelmeel
  • 3 eiwitten (eieren maat L)
  • snuf zout
  • 1 rijpe banaan

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

  1. Pureer de banaan met kokosrasp, amandelmeel en zout in een foodprocessor of met een staafmixer.
  2. Scheid de eieren en klop de 3 eiwitten op tot witte pieken. Als je de kom ondersteboven houdt, mag er geen eiwit uitlopen; zo weet je of ze stevig genoeg opgeklopt zijn.
  3. Meng het eiwitschuim voorzichtig door het kokosmengsel.
  4. Bedek een bakplaat met bakpapier en schep met een ijsboltang (of een gewone lepel) mooi bollen van het mengsel tot dit op is. Bak in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin in de oven.
  5. Enjoy!
Glutenvrije en suikervrije kokosbollen

Glutenvrije en suikervrije kokosbollen

 

Er zijn 7 reacties op Suikervrije kokosbollen

  1. Talitha
    31 augustus 2015 at 19:18 (4 jaar ago)

    Zou ik de banaan ook kunnen vervangen door een beetje kwark met honing?
    Ik heb diabetes en kan daardoor geen banaan als tussendoortje nemen, maar zonder de banaan lijkt me dit een heerlijk tussendoortje! 😀

    Beantwoorden
    • No Sugar, No Cry
      4 september 2015 at 13:33 (4 jaar ago)

      Je kunt geen banaan maar wel honing eten? Ik dacht dat honing een sneller suiker is dan banaan!

      Beantwoorden
  2. Rachel
    17 januari 2016 at 15:25 (4 jaar ago)

    Hi Lianne,

    De kokosbollen waren heerlijk! Ik had er aardig wat gemaakt (ik had niks in huis en kreeg visite) en ze waren in 1 dag op. De visite vond het lekker en mijn dochtertje vind ze ook erg lekker. Bedankt voor het delen.

    Groetjes Rachel

    Beantwoorden
  3. Manon
    10 februari 2016 at 14:02 (4 jaar ago)

    Ik had een heel andere ervaring. Alles netjes afgewogen, maar het blijft een droge boel dievook na het bakken uit elkaar valt.
    Jammer!

    Beantwoorden
  4. Jentem
    5 maart 2016 at 17:04 (4 jaar ago)

    Ik heb ze zojuist gemaakt. Ik heb het recept aangepast naar 2 bananen. Suuuuper lekker en smeuiig! Ik denk dat de volgende keer 1.5 banaan the trick ook wel doet:) Enkele cacao nibjes er door.. omnom! Dank voor het recept!

    Beantwoorden
  5. Marie-Louise
    17 september 2016 at 13:09 (3 jaar ago)

    Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaak,echt ze waren super, bedankt ??

    Beantwoorden
  6. Lara
    13 oktober 2016 at 19:16 (3 jaar ago)

    de onderkant werd bij bij mij alleen bruin toen heb ik ze omgedraaid en nog zeker 10 min in de oven gedaan maar ze bleven vrij wit.
    Enig idee hoe dat kan?
    Groetjes
    Lara

    Beantwoorden

Geef een reactie