Suikervrije Speltreep met dadels en noten

Foodblogswap: Suikervrije Speltreep met dadels en noten

Ook deze maand deed ik weer mee met de Foodblogswap en ik mocht koken van de blog Eten met Iris. Iris heeft een enorme hoeveelheid aan heerlijke recepten op haar blog staan en het was een hele kluif om een keuze te maken welk lekkers ik uiteindelijk ging koken/bakken. Na lang zoeken en twijfelen (teveel keuze is nóóit goed ;)) besloot ik een gezond tussendoortje te maken: Suikervrije Speltreep met dadels en noten.

Al eerder heb ik gezegd dat tussendoortjes vaak het lastigst zijn voor mensen die suikervrij of tarwevrij eten. Thuis is prima onder controle te houden wat je eet en vooral wat je kúnt eten, buiten de deur is dat veel moeilijker. En recepten voor tussendoortjes kun je nooit genoeg hebben, vandaar dat ik besloot om de speltrepen van Iris eens na te maken. (Let op: deze repen zijn wél tarwevrij, NIET glutenvrij!)

Het recept is vrij simpel, alleen moest ik nog wel even speltvlokken in huis halen. Daarna is het een kwestie van keukenmachine gebruiken, ingrediënten mengen en in een bakblik goed aanduwen. Ik heb het recept iets aangepast, omdat ik met mijn dadels niet helemaal uitkwam aan gewicht. Daarnaast heb ik iets minder noten en speltvlokken gebruikt omdat ik het mengsel al vrij ‘droog’ vond en met meer droge ingrediënten bang was dat de reep niet goed zou plakken. De speltrepen hoeven maar 15 minuten in de oven, dus ook dat is zo gepiept.
Ik vond de repen echt verbazingwekkend lekker! Hoewel ze totaal suikervrij zijn, maken de dadels ze zoet genoeg en ze smaken heerlijk. Ook fijn om mee te nemen in je tas, want je verpakt ze in wat aluminiumfolie en dan kun je ze overal mee naar toe nemen. Ga je dus deze vakantie naar het strand, zwembad of pretpark, neem dan zeker een paar van deze energie repen mee.

Er staan nog meer recepten op de blog van Iris waar ik erg benieuwd naar ben en wie weet jullie ook wel, dus neem vooral een kijkje! Meerdere van haar recepten zijn trouwens zuivelvrij en/of suikervrij!

Wat heb je nodig?

  • 160 gram Medjoul dadels, ontpit
  • 4 eetlepels water
  • 1 ei
  • 65 gram volkoren spelt bloem
  • 80 gram spelt vlokken
  • 25 gram haver vlokken
  • 1/2 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 100 gram fijngehakte noten (hazelnoten en amandelen)

En hoe maak je het?

 

Verwarm de oven voor op 190 graden

  1. Doe de dadels met het water in de keukenmachine en maal fijn. Doe er dan ook het ei bij en mix goed door elkaar.
  2. Meng in een aparte (grote) kom de droge ingredienten: spelt bloem, spelt vlokken, haver vlokken, bakpoeder en noten. Voeg hier het dadelmengsel aan toe.
  3. Bekleed een klein bakblik of ovenschaal met bakpapier en stort het mengsel hierin. Druk overal goed aan, vooral aan de randen.
  4. Bak in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Laat het geheel daarna goed afkoelen en snijd er dan repen uit (8-10 stuks)
  5. Los verpakt in een luchtdichte trommel kun je de repen een week bewaren.
Suikervrije Speltreep met dadels en noten

Suikervrije Speltreep met dadels en noten

Er zijn 13 reacties op Foodblogswap: Suikervrije Speltreep met dadels en noten

  1. Marloes
    23 juli 2013 at 08:30 (4 jaar ago)

    Zien er echt heerlijk uit, deze ga ik zeker een keer uitproberen!

    Beantwoorden
  2. Eten met Iris
    23 juli 2013 at 09:02 (4 jaar ago)

    Hi Lianne,

    Wat leuk dat je deze repen hebt gekozen van mijn blog en dat ze zo goed zijn bevallen. Ik ga ze binnenkort nog eens maken en dan zal ik ook wat minder droge ingrediënten toevoege. Bedankt voor de tip!

    Groetjes,

    Iris

    Beantwoorden
  3. Judith
    27 september 2013 at 17:09 (4 jaar ago)

    Ik heb m vandaag gemaakt en wat speculaaskruiden en vanillepoeder aan t deeg/beslag toegevoegd. Errug lekker. Bedankt voor t recept.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      27 september 2013 at 21:44 (4 jaar ago)

      Leuk, je hebt er vast een herfst/winter versie van gemaakt met speculaaskruiden? Klinkt goed, ga ik zeker ook eens proberen. Fijn dat het zo goed smaakt!

      Beantwoorden
  4. Annalie
    5 november 2013 at 10:38 (4 jaar ago)

    Kun je ook ipv speltvlokken ook gierst,- boekweit,- of roggevlokken gebruiken?

    Beantwoorden
  5. Sanne
    25 januari 2014 at 14:05 (4 jaar ago)

    Lijkt echt en super lekkere reep om tijdens het sporten te eten! Dadels zijn echt mijn favoriet. Ga deze zeker eens maken.

    Beantwoorden
  6. Charlie
    13 maart 2014 at 14:45 (4 jaar ago)

    Hoi, moet deze reep droog of ‘klef’ uit de oven komen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 maart 2014 at 19:23 (4 jaar ago)

      Hoi Charlie,
      Een beetje klef wel, hij ‘droogt’ nog iets op.

      Beantwoorden
      • Charlie
        18 maart 2014 at 10:54 (4 jaar ago)

        hij was heerlijk! :-)

        Beantwoorden
  7. Greet
    23 oktober 2014 at 11:53 (3 jaar ago)

    Je kunt er ook kokos doorheen doen

    Beantwoorden
  8. Annalie
    5 april 2015 at 15:49 (2 jaar ago)

    ik wil ipv dadels dadelstroop gaan proberen. Krijg het met echte dadels niet voor elkaar. Menig machine is al naar zijn grootje hierdoor…………………….
    Kan dit en zo ja……………welke hoeveelheid moet ik aan houden dan. Gewoon het aantal grammen dadels?
    Ik hoop snel iets te horen

    Beantwoorden
  9. Lia
    20 mei 2016 at 21:04 (1 jaar ago)

    Bovenaan staat dat de reep vegan is, maar er zit wel ei in, dus dat klopt volgens mij niet?

    Beantwoorden

Geef een reactie