tarwevrije citroen maanzaad muffins

Tarwevrije citroen-maanzaad muffins

Vorig jaar september was ik op vakantie in Turkije. Daar hadden ze heerlijke cakejes met maanzaad. Het leek mij leuk om deze cakejes thuis ook eens zelf te maken; ze waren zo lekker. Bij Chickslovefood vond ik een fijn recept met griekse yoghurt en een kleine hoeveelheid melk. Dit kun je gemakkelijk vervangen door een plantaardige variant. Het recept heb ik wel wat aangepast. Voor de frisheid voegde ik ook nog een beetje citroensap toe.

Ook de boter kun je vervangen door kokosolie. Begin dan met een gram of 50 en kijk even hoe de structuur van het beslag is. Als je teveel kokosolie toevoegt, kunnen je muffins namelijk snel vettig worden. Voeg beetje bij beetje wat extra kokosolie toe, tot je vindt dat je beslag de juiste structuur heeft.

Citroen-maanzaad muffins voor ze de oven in gaan

Citroen-maanzaad muffins voor ze de oven in gaan

Wat heb je nodig?
voor ongeveer 12 muffins

  • 250 gram speltmeel
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram boter
  • 75 milliliter (plantaardige) melk
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels maanzaad
  • Snuf zout

Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Leg deze dus ruim op tijd uit de koelkast.

En hoe maak je ze?
Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Zeef de bakpoeder en de speltmeel boven een kom. Meng vervolgens de kokosbloesemsuiker en het zout hier doorheen.
  2. Was de citroen goed af onder koud water en rasp de schil. Meng de rasp met de droge ingrediënten. Bewaar de citroen.
  3. Meng de Griekse yoghurt, de melk en de eieren door elkaar tot een glad geheel ontstaat. Dit kan met een keukenmachine of met een mixer, maar dit kan ook prima met de hand.
  4. Laat de boter smelten in een pannetje.
  5. Voeg de gesmolten boter en het yoghurtmengsel samen met het maanzaad door de droge ingrediënten. Voeg hier nog het sap van een halve citroen aan toe (die je nog had liggen voor de rasp).
  6. Spatel alles goed door elkaar. Het beslag moet een beetje dik en stroperig worden.
    Verdeel het beslag over de muffinvormpjes . Vul de vormpjes tot 2/3.
  7. Bak de muffins in ongeveer 25-30 minuten in de oven.
  8. Zo gauw ze mooi bruin zijn geworden kun je de gaarheid nog controleren met een saté- prikkertje. Als er geen deeg aan de prikker blijft plakken en het prikkertje er droog uit komt zijn de muffins klaar!
  9. Laat de muffins goed afkoelen op een rooster. Geniet ervan!
Tarwevrije citroen-maanzaad muffins

Tarwevrije citroen-maanzaad muffins

Door Carola – Carola’s grootste hobby is koken en bakken. Naast haar werk en studie is zij veel in de keuken te vinden. Van bijna al haar creaties maakt zij foto’s om deze te kunnen plaatsen op haar Instagram-account. Hiermee wil ze jou inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook met af en toe een guilty pleasure.

Er zijn 10 reacties op Tarwevrije citroen-maanzaad muffins

  1. Josefien
    1 april 2016 at 10:03 (3 jaar ago)

    Hoi, ik mag geen melkeiwitten en dus ook geen yoghurt gebruiken… waarmee kan ik dit verwisselen? Bedankt!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 april 2016 at 10:07 (3 jaar ago)

      sojayoghurt?
      Groet, Lianne

      Beantwoorden
  2. Rivka
    3 april 2016 at 12:02 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Ik geniet enorm van al je heerlijke recepten, dank! Is het wellicht mogelijk om de een print versie toe te voegen onderaan? Zodat ze makkelijk te bewaren zijn:).
    Groet Rivka

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      5 april 2016 at 09:17 (3 jaar ago)

      Hoi Rivka,

      Staat ook op mijn lijstje, maar daar moet een keer een webbouwer naar kijken; ik kan dat helaas niet zelf :-(.

      Groet, lianne

      Beantwoorden
  3. Kelly
    16 mei 2016 at 14:25 (3 jaar ago)

    Ik wil de muffins graag vegan maken, maar wat kan ik dan het beste gebruiken als vervanging voor de twee eieren? Ze zien er in ieder geval heeerlijk uit!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      16 mei 2016 at 14:46 (3 jaar ago)

      Hoi Kelly,
      Je kunt een gepureerde banaan gebruiken of 50 gram appelmoes per ei. De structuur zal wel iets anders worden, maar je hebt wel vegan muffins!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
      • Kelly
        16 mei 2016 at 14:47 (3 jaar ago)

        Hoi Lianne, dankjewel voor de snelle reactie! Ik ga het eens proberen (:

        Beantwoorden
  4. Lotte
    14 juni 2016 at 10:23 (3 jaar ago)

    Hoi!! Ik wil ze zometeen gaan maken voor een high tea alleen ik had een vraagje.. De griekse yoghurt, gebruik je daar vet vrije voor of maakt dat niet uit?

    Beantwoorden
  5. Desirée
    9 juni 2017 at 12:02 (2 jaar ago)

    Kan ik de Griekse yoghurt vervangen door lactose vrije gewone yoghurt? Kan niet tegen lactose en soja :).

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      9 juni 2017 at 14:04 (2 jaar ago)

      ja hoor, dat kan :-)

      Beantwoorden

Geef een reactie