suikervrij tarwevrij rozijnen dadel cake

Tarwevrije rozijnen dadel cake

” Deze rozijnen dadel cake die Simone’s Kitchen voor ons maakte is perfect om in het weekend te maken. En dan natuurlijk iedere dag een plakje meenemen naar je werk! “
Yay! Ik ben vereerd dat Lianne me voor de tweede keer voor een gastblog vraagt al zet dat me ook altijd meteen weer voor een dilemma. Wat voor recept zal ik gaan delen dat past in haar gezonde levensstijl? Vorige keer maakte ik een vreselijk lekkere bananencake en dit keer een cake waar weliswaar ook banaan in zit maar dat voert zeker niet de boventoon.

Tarwevrije dadel rozijnen cake

Tarwevrije dadel rozijnen cake

Het toeval wil ook nog dat ik – voor de vierde keer alweer – binnenkort een whole30 ga doen… Wat houdt dat in? Een whole30 is eigenlijk een soort detox, bedoeld om erachter te komen op welke voedingsmiddelen je lichaam reageert (goed of slecht) Alle potentiële triggers worden gedurende 30 dagen volledig uit je dieet gehaald; dus geen gluten, geen suiker, geen zuivel, geen alcohol, geen peulvruchten.

Na die 30 dagen voer je vervolgens een voor een sommige voedingsmiddelen weer toe om te zien wat er gebeurt. Dit wordt mijn vierde dus je kunt je afvragen of ik nu nog niet weet hoe het zit, maar ik vind het een fijne detox en die herintroductie heb ik nog nooit fatsoenlijk gedaan. Maar ik voel me er goed bij en de maaltijden die je wel kunt eten zijn lekker en afwisselend.

En nee deze cake valt niet onder de goedgekeurde artikelen! Maar is wel waanzinnig lekker. Wil je geen alcohol gebruiken dan kun je dat met een gerust hart weglaten. Speltbloem zou je kunnen vervangen voor amandelmeel of kastanjemeel de cake glutenvrij wilt maken. Is het ook meteen whole30 approved.. 😉 Hoe dan ook; door de hoeveelheid rozijnen en dadels is dit een lekker zoete cake maar zonder toegevoegde suiker. Bijkomende bonus is dat je hem lang kunt bewaren. De gebruikte vruchten maken hem vrij stevig en toch niet droog.

Tarwevrije dadel rozijnen cake

Tarwevrije dadel rozijnen cake

Wat heb je nodig?

  • 250 gram dadels (ontpit)
  • 2 kleine bananen of 1 grote
  • 100 gram pecannoten
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram sultana’s
  • 100 gram speltbloem
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 el amaretto
  • 2 eiwitten

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  2. Doe de dadels in een kleine pan met 200 ml kokend water en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Giet de vloeistof af in een kom (vang het op dus, je hebt het zo weer nodig) en doe de dadels in een blender. Voeg de bananen en 100 ml van de dadelvloeistof toe en blend tot het glad is.
  4. Meng de noten, gedroogde fruit, spelt, koekkruiden en het bakpoeder in een kom, voeg de dadelpuree eraan toe en de amaretto en roer tot alles gemengd is.
  5. Klop de eiwit tot zachte pieken en vouw dit door de cake mix. Doe het mengsel in je cakeblik (hij zal redelijk vol zitten) en dek dan af met de overgebleven pecannoten.
    Bak in ongeveer een uur (of tot goudbruin en krokant) en als een houten prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen voor je erin snijd.
    tarwevrije dadel rozijnen cake

    tarwevrije dadel rozijnen cake

Er zijn 10 reacties op Tarwevrije rozijnen dadel cake

  1. Silvia
    30 mei 2015 at 06:11 (4 jaar ago)

    Lijkt me een lekkere cake. Bij de ingrediënten staat 200 gr rozijnen en 200 gr sultana’s. Lijkt me dat dit 1 keer rozijnen dient te zijn?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:23 (4 jaar ago)

      Hi Silvia,
      Dat ga ik even navragen bij Simone!
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
    • Simone | Simones Kitchen
      6 juni 2015 at 23:12 (4 jaar ago)

      Nee het zijn echt 200 gram rozijnen en 200 gram sultanas. Je kunt natuurlijk ook 400 gram sultanas nemen. Dat maakt voor het eindresultaat niet zoveel uit.

      Beantwoorden
  2. Hanneke
    30 mei 2015 at 08:12 (4 jaar ago)

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik mag helaas geen speltmeel, pecannoten en amaretto. Weet iemand hier een vervanging voor?
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:23 (4 jaar ago)

      Hi Hanneke,
      Moet je glutenvrij eten? Dan kun je de helft boekweitmeel en de helft amandelmeel gebruiken. Pecannoten kun je vervangen voor een andere notensoort of eventueel weglaten. Ook de amaretto kun je weglaten :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Cora
    30 mei 2015 at 16:15 (4 jaar ago)

    Ik heb dezelfde opmerking over de rozijnen.. Voor welk meel het speltmeel vervangen voor de Glutenvrije versie?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 juni 2015 at 06:21 (4 jaar ago)

      Hi Cora,
      Dan zou 50% amandelmeel gebruiken en 50% boekweitmeel. En ik ga even bij Simone navragen voor de rozijnen / sultana’s.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. Inge
    14 juni 2015 at 14:47 (4 jaar ago)

    Ik heb 100 gram pecannoten. Die moet ik in de kom doen en later moeten de overgebleven noten bovenop de cake. Hoeveel hou ik over dan? Die 100 gram bij benadering opdelen dan maar? :-)

    Beantwoorden
  5. Merel
    29 oktober 2016 at 11:07 (3 jaar ago)

    Kun je de banaan ook vervangen of weglaten?

    Beantwoorden

Geef een reactie