uitzicht over Ljouwert Culinair van de Oldenhove - Scheve toren

Travel: Culinair Friesland

Vorig weekend was ik, op uitnodiging van Beleef Friesland, samen met een aantal andere foodbloggers uitgenodigd voor een culinaire trip in Leeuwarden en omgeving. Al eerder verbleef ik er een weekend en het verbaasde mij toen al hoe veel er op culinair gebied in de stad te doen is. Het weekend was volgepland met allerlei gave activiteiten; een boottocht door de ‘Ljouwertse’ grachten, dineren op niveau bij restaurant Eleve en op de e-bike de prachtige omgeving rondom Leeuwarden ontdekken. Vandaag lees je alles in mijn travel report.

Op vrijdagochtend reed ik al vroeg samen met Maura van Yellow Lemon Tree naar Leeuwarden. We hadden in Noorwegen ook al veel tijd met elkaar doorgebracht, super gezellig dus om haar weer te zien. Om 9.30 verzamelden we bij Hotel Post Plaza, een heerlijk hotel in hartje centrum waar ik al eerder (met veel plezier) had geslapen. Direct vetrokken we te voet naar ons eerste adres: Café de Bak. In het centrum van Leeuwarden vind je een oud gevangeniscomplex, de Blokhuispoort, wat momenteel compleet wordt gerenoveerd om dienst te doen als cultureel centrum. Zo kunnen kleine zelfstandige creatievelingen er tegen een klein bedrag ruimtes huren en vind je er dus een café.

Blokhuispoort cultureel centrum Leeuwarden

Blokhuispoort, cultureel centrum in Leeuwarden

Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 

Hanita, van Beleef Friesland, vertelde ons hier alles over Leeuwarden en de benoeming van Leeuwarden tot Hoofdstad van de Smaak 2015 en Cultureel Hoofdstad van Europa in 2018. Deze benoemingen betekenen veel voor de stad en er wordt achter (en voor) de schermen heel hard gewerkt aan voorbereidingen, evenementen en natuurlijk promotie. Ik weet zeker dat er zowel volgend jaar als in 2018 enorm veel te beleven valt in Leeuwarden, zeker op culinair gebied.

Food Tour door Leeuwarden

We vervolgden onze voettocht naar de leuke kiosk van We Are Grutsk (wij zijn trots), die je aan de gracht vindt, halverwege het station en het centrum. We Are Grutsk doet enorm veel leuke dingen, want naast dat je er terecht kunt voor koffie, thee en iets lekkers uit de streek, kun je er ook trips boeken. Denk aan e-bike tours (wat wij dus de dag erna gingen doen), koetsritten en heuse foodtours.

we are grutsk leeuwarden

Leuke sfeer bij We are grutsk in leeuwarden

Wij gingen dus op zo’n foodtour en bezochten allerlei streekwinkels met heerlijke verse producten. In de Kleine Kerkstraat vind je een aantal fijne winkeltjes. Zo heeft de Zuivelhoeve fantastische (geiten)kazen, kun je voor allerhande pure delicatessen bij Bellini terecht en staat bakkerij Salverda in de regio bekend om haar kwaliteit en Fryske dúmkes (koekjes). We vervolgden onze foodtour en werden verwelkomd door Hielkje bij Priuw, een Friese streekwinkel. Hielkje had een fantastische lunch klaargezet (ik lunchte met een heerlijke tarwevrije/suikervrije/koemelkvrije lunchbag van We Are Grutsk) en iedereen genoot dan ook!

gezelligste winkelstraat van nederland

Kleine Kerkstraat, de gezelligste winkelstraat van Nederland

5 jaar oude geitenkaas bij de Zuivelhoeve

5 jaar oude geitenkaas bij de Zuivelhoeve

bellini delicatessen

Bellini delicatessen

lunch van We are grutsk

Lunch bij Priuw, voor mij speciale lunch van We are grutsk

Na de lunch gaan we ‘praam’ varen, met authentieke boot (en schipper ;-)) op ontdekkingsreis door de grachten van Leeuwarden. Het lijkt er klein Amsterdam wel en de gids weet ons zoveel te vertellen over de historie van Leeuwarden, dat deze praamtocht echt een leuke toevoeging is aan het bezoekje aan de stad. Vanaf het water zie je dingen heel anders en vallen je dingen op die je normaal niet gezien zou hebben. Heel erg de moeite waard dus!

praamvaren door leeuwarden

Praamvaren door Leeuwarden

scheve toren in Leeuwarden

scheve toren in Leeuwarden

Dineren op niveau bij sterrenrestaurant éléve 

Na de praamtocht frissen we ons even op in het hotel en maken we ons klaar voor dineren op niveau. We gaan namelijk eten bij sterrenrestaurant élevéop de 11e verdieping van het Westcord Fashion Hotel. Wat een uitzicht! Het is prachtig om hier te eten en tegelijkertijd van het uitzicht te kunnen genieten. We genoten van een driegangen menu van wilde zeebaars met gazpacho en kruiden crumble, rund met cantharellen en als toetje mandarijn met geroosterde ananas en kiwi. Enorme ervaring om eens bij een sterrenrestaurant te eten!

voorgerecht eleve: komkommer granite met munt

voorgerecht eleve: komkommer granite met munt

Wilde zeebaars met gazpacho bij eleve

Wilde zeebaars met gazpacho bij eleve

Op een e-bike de polder in

De volgende dag sprongen we op een e-bike om de omgeving rondom Leeuwarden te ontdekken. Met een e-bike haal je gemakkelijk 25km/u zonder daarvoor hard te hoeven trappen en omdat het super hard waaide, waren we daar allemaal behoorlijk blij mee. We fietsten naar stadstuin Âsum (spreek uit: awesome), waar stadsboer Hosse het hele jaar door groenten en fruit verbouwd. Je kunt een abonnement afsluiten op de stadstuin, waarna je het hele jaar door zoveel groenten en fruit mag oogsten als je wilt. Voorwaarde is dat je wel alleen oogst wat je op kunt en niet om extra in te vriezen. Op de site geeft Gosse steeds aan welke groenten of fruit klaar zijn om geoogst te worden. Leuk concept toch?

ebiken in de omgeving van leeuwarden

ebiken in de omgeving van leeuwarden

stadstuin asuma

stadstuin asum

Lieve varkens bij stadstuin Asum

Lieve varkens bij stadstuin Asum

augurken stadstuin asum

augurken bij stadstuin asum

Hierna rijden we door naar melkschapenboerderij Bongastatewaar boer Chris en zijn vrouw Anneke met veel passie erg lekkere en pure schapenproducten maken. Ook organiseren zij op de boerderij workshops leidinggeven, waarbij uiteraard de schapen worden ingezet. Want ook al kun je een bedrijf met honderden mensen runnen, een schaap iets laten doen waar ‘ie eigenlijk geen zin in heeft, is een heel ander verhaal. Ik vind het prachtig en ook de manier waarop Chris en Anneke met de schapen omgaan spreekt me aan; heel leuk om hier geweest te zijn!

Schapenboerderij Bongastate

Schapenboerderij Bongastate

lammetje bongstate

Lammetje bij bongstate

zachte schapenkaas bongastate

Zachte schapenkaas bij bongastate

Ljouwert Culinair

We fietsen terug naar Leeuwarden om direct op pad te gaan naar Ljouwert CulinairDit jaarlijkse evenement wordt gehouden aan de voet van de ‘ Scheve Toren ‘, de Oldenhove.

uitzicht over Ljouwert Culinair van de Oldenhove - Scheve toren

Het uitzicht over Ljouwert Culinair vanaf de Oldenhove (Scheve toren)

Op dit culinaire event presenteren veel van de lokale restaurants zich en kun je tegen betaling in munten allerlei kleine gerechtjes proeven. We drinken een wijntje met chef Albert Kooij, die de keuken van restaurant Wannee runt. Dit restaurant bij de Hogere Hotelschool in Leeuwarden heeft puur en Hollands eten als uitgangspunt en ik geniet intens van een stoofpotje met mosselen, Noordzee garnalen, kwal en aardappel. Albert heeft een interessante kijk op puur eten en vertelt vol passie over de ridicule van chefs die koken uit pakjes en zakjes. Restaurant Wannee staat op mijn to-visit lijstje! Ook Hotel Post Plaza is te vinden op Ljouwert Culinair en hier smul ik van coquilles. Al eerder at ik fantastisch bij Post Plaza en ook al moeten de koks op vol tempo draaien om de grote hoeveelheid orders te verwerken; ze stellen absoluut niet teleur. Heerlijk!

Culinair Ljouwert - ijsjes bij Hotel Post Plaza

Culinair Ljouwert – ijsjes bij Hotel Post Plaza

Culinair Ljouwert - 5x gerechtjes met Friese aardappel van Restaurant Wanaqnee

Culinair Ljouwert – 5x gerechtjes met Friese aardappel van Restaurant Wannee

Ljouwert culinair - Coquilles van Hotel post plaza

Ljouwert culinair – Coquilles van Hotel post plaza

Met een volle buik, een tevreden gevoel en toch ook wel een beetje moe, keer ik huiswaarts. Ik had je twee jaar geleden vast niet geloofd als je het me had gezegd, maar wat is Leeuwarden een heerlijke plek. Je kunt er zó lekker eten, de binnenstad is nog zo authentiek en het is echt niet zo ver weg. 1,5 uur rijden vanaf Utrecht, en via Amsterdam net zo ver over de Afsluitdijk. Ik weet zeker dat ik er snel weer te vinden ben.

Hopelijk hebben jullie dit fotoverslag met plezier gelezen. Zijn jullie weleens in Leeuwarden geweest? 

Er zijn 9 reacties op Travel: Culinair Friesland

  1. Cor
    24 september 2014 at 08:11 (3 jaar ago)

    Leuke ervaring en mooie foto’s, dank voor het delen. Nog twee tips voor een volgend bezoek; By Ús en Eindeloos. Die zou je beslist eens binnen moeten lopen, koken op topniveau.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 september 2014 at 09:21 (3 jaar ago)

      Hi Cor,

      Dankjewel! By Us en Eindeloos staan ook hoog op mijn lijstje; inmiddels heb ik daar al zoveel over gehoord dus ik ben enorm benieuwd :-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. bakselsnet
    24 september 2014 at 10:20 (3 jaar ago)

    Wat leuk om de stad waar ik vlakbij woon door de ogen van een ander te zien :) We hadden elkaar zo tegen kunnen komen! Fijn dat je zo genoten hebt in het hoge noorden!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      24 september 2014 at 12:05 (3 jaar ago)

      Hey Mannin!

      Ah leuk! Ga je er vaak eten? Ik heb nog een aantal restaurants in Leeuwarden waar ik super graag wil eten, echt een heerlijke stad. Wie weet komen we elkaar volgende keer tegen ;-)!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  3. Klasine
    24 september 2014 at 12:15 (3 jaar ago)

    Echt super leuk dat Leeuwarden nu zoveel met bloggers doet. Ik ben dagelijks in Leeuwarden te vinden voor school en stage en ik vind het er heerlijk! Er zijn zoveel leuke restaurantjes en dingen te doen. Leuk!

    Beantwoorden
  4. Pauline
    24 september 2014 at 17:27 (3 jaar ago)

    Ik heb op jouw aanraden gegeten en geslapen bij hotel post plaza en dat was heel goed!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      27 september 2014 at 15:25 (3 jaar ago)

      Hi Pauline,
      Wat super leuk om te lezen! Post Plaza is heerlijk he? Fijn dat het ook bij jou in de smaak is gevallen!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  5. Henri Bloem - wijn (@Bloemleeuwarden)
    24 september 2014 at 22:37 (3 jaar ago)

    Leuk artikel en ja Leeuwarden is ook echt een mooie stad met kleurrijke ondernemers die het levendig maken, Kik nu al uit naar 2015 culinaire hoofdstad,, daar zou ik als ik jullie was zeker voor terugkomen…#cheers to the goodlife!

    Beantwoorden
  6. Marcella
    2 oktober 2014 at 09:22 (3 jaar ago)

    Wat gaaf om een heel verslag over mijn fijne stad te lezen! Tof dat je het er zo goed hebt gehad. Ik heb weer een aantal fijne culinaire tips op gedaan, thanks! En kom vooral eens terug in Ljouwert!

    Beantwoorden

Geef een reactie