Citroen pudding zonder zuivel en geraffineerde suikers

Vegan Citroen pudding zonder zuivel en geraffineerde suikers

Deze vegan citroen pudding zonder zuivel en geraffineerde suikers is een heerlijk dessert op een zwoele zomeravond. Het citroensap en citroenschil geeft de pudding een frisse smaak, met een zoetje van de agavesiroop. Omdat er ook geen zuivel aan toe is gevoegd blijft de pudding licht en valt hij totaal niet zwaar op de maag. Ik vind dat, vooral als het buiten wat warmer is, zelf heel fijn.

Mijn test publiek omschreef de pudding ook als erg zomers en natuurlijk helpt het ook wel dat de citroen pudding er prachtig uitziet! Garnering maakt wel de pudding, in dit geval, want zonder groen/geel accent ziet het er niet als een aantrekkelijk dessert uit. Garneer dus vooral met een vers takje munt, basilicum of iets anders groens en leg daar een mooi bloemetje bij. Het liefst eetbaar natuurlijk, maar geef anders gewoon even bij je eters aan dat het bloemetje puur ter garnering dient.

Deze citroen pudding is trouwens ook vegan, doordat de agar-agar de gelatine in dit recept vervangt. Zelf eet ik niet (altijd) vegan, maar als ik zoiets als gelatine kan vervangen door een plantaardig bindmiddel als agar-agar vind ik dat gewoon prettiger.

Het is echt een ontzettend simpel toetje om te maken, dus probeer het vooral eens. Geniet van de citroen pudding!

Wat heb je nodig?

  • 1 dl citroensap (3 citroenen)
  • 4 dl water
  • citroenschil
  • 80 ml agavesiroop
  • 5 gram agar agar (of 10 gram gelatine)

En hoe maak je het?

  1. Citroenschil en water in een pannetje zachtjes laten koken.
  2. Voeg agavesiroop en agar agar toe. Laat afkoelen en voeg citroensap toe als het geheel koud wordt, maar nog wel vloeibaar is.
  3. Als de pudding stijf begint de worden, overgieten in een bakje wat met koud wat is omgespoeld. Laat opstijven
Citroen pudding zonder zuivel en geraffineerde suikers

Citroen pudding zonder zuivel en geraffineerde suikers

Er zijn 5 reacties op Vegan Citroen pudding zonder zuivel en geraffineerde suikers

  1. Linda
    20 oktober 2013 at 18:09 (4 jaar ago)

    Ontzettend fijn om een recept tegen te komen zonder suiker én zonder gelatine! Ik ga ‘m morgen meteen uitproberen. Zou ahornsiroop ook kunnen in plaats van agavesiroop? Dat is wel ietsjes dunner namelijk.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      20 oktober 2013 at 18:57 (4 jaar ago)

      Hi Linda,
      Fijn dat je zo blij met dit recept bent!
      Jazeker, je kunt ook ahornsiroop toevoegen. Wel denk ik dat de pudding dan ietsje verkleurt, omdat ahornsiroop donkerder van kleur is dan agave.
      Eet smakelijk vast :-)!

      Beantwoorden
  2. lisa
    6 november 2013 at 11:41 (4 jaar ago)

    Is 5 gram agar agar voldoende? Ik heb van die vlokjes gebruikt en het is na 24 uur nog steeds opgestijfd :S

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 november 2013 at 20:35 (4 jaar ago)

      Nog steeds niet opgestijfd bedoel je? Ik gebruikte poeder, het kan zijn dat er tussen agar agar poeder en vlokken toch een verschil zit in ‘gewicht’. Vervelend! als je vlokken gebruikt, de volgende keer dus iets meer gebruiken (7-8 gram dan misschien?)

      Beantwoorden
      • lisa
        7 november 2013 at 10:44 (4 jaar ago)

        Nog steeds niet opgestijfd inderdaad :) Ik probeer het volgende keer met extra vlokken! Is de siroop eigenlijk alleen voor de smaak, of heeft die ook invloed op de consistentie van de pudding? Ik wil wel graag minder siroop toevoegen, maar ben bang dat de pudding daar te dun van wordt.

        Beantwoorden

Geef een reactie