Vulling in de vormpjes

Vivani Chocolade bonbons met suikervrije vulling

Vivani Chocolade bonbons met suikervrije vulling

Wanneer je probeert zoveel mogelijk (geraffineerde) suikers uit je eetpatroon weg te knippen, zijn er best wat dingen die op het eerste gezicht afvallen. Een belangrijke daarvan, voor mij in ieder geval, was chocolade.

Chocolade in het algemeen bevat erg veel witte of kristal suiker. Dit vind ik de slechtste suiker die je in je lichaam kunt stoppen en daarnaast reageer ik er direct allergisch op; mijn gezicht zit binnen een dag vol uitslag. Ik ging op zoek naar chocolade met de minst onbewerkte suiker die ik tot nu toe ben tegengekomen: kokosbloesemsuiker.

Al eerder vertelde ik dat deze suiker afkomstig is van de nectar van kokosbloemen en nagenoeg onbewerkt is. Het is donkerbruin van kleur en heeft een lichte karamelsmaak, wat erg lekker is. Kokosbloesemsuiker zal nooit zó zoet maken als kristalsuiker, maar wat mij betreft hoeft dat ook niet. Bij natuurwinkel de Olmenhorst in Lisserbroek kwam ik voor het eerst Vivani 92% cacao  met kokosbloesemsuiker tegen; voor mij de eerste reep chocolade die ik kon gebruiken om mee te koken.

Vivani 92% Cacao

Vivani 92% Cacao

Het hoge percentage cacao verklapt het natuurlijk al, maar de chocola is erg, heel erg puur. Zo puur dat je er wel even aan moet wennen. Maar het feit dat Vivani voor de 92% cacao reep gebruik maakt van kokosbloesemsuiker maakt het voor mij geschikte chocolade om mee te bakken, koken en om zo op te eten. Voor meer informatie over deze reep met 92% cacao (en andere chocolade) van Vivani kun je ze volgen op Twitter of een kijkje nemen op hun website. 

Daardoor kreeg ik een leuk idee: laat ik er bonbons mee maken! Uiteraard met suikervrije vullingen, zodat het verder echt alleen bij de kokosbloesemsuiker uit de cacao blijft. Ik maakte bonbons met 3 soorten vullingen; vijgen, kokos en hazelnoot. Het is echt ontzettend simpel, maar geeft de chocolade een hele andere dimensie. En het staat super mooi, dus je kunt het heel goed aan gasten voorzetten.

Mijn favoriet is de bonbon met vijgenvulling, vooral omdat het zoete van de vijg en het frisse van de citroen mooi combineert met de pure chocola. De bonbon met kokosvulling heeft veel weg van een hele puur Bounty! Erg lekker. En de bonbon met hazelnoten is eigenlijk de meest simpele van de drie, maar niet minder lekker. Geniet van je chocolade bonbons!

Wat heb je nodig?

  • 100gr pure chocolade: ik gebruik Vivani 92% cacao
  • chocolade vormpjes

            Vijgenvulling

  • 5 gedroogde vijgen, fijngesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels vanille extract

            Kokosvulling

  • 40ml kokosmelk
  • 20gr kokosrasp
  • 2 theelepels vanille extract

            Hazelnoten

  • 20gr hazelnoten, in stukjes
Vulling in de vormpjes

Vulling in de vormpjes

En hoe maak je het?

  1. Smelt eerst de chocolade au-bain-marie. Wanneer het gesmolten is, doe je een laagje chocola in de vormpjes, dit wordt de bodem van de bonbon. Zet dit even in de koelkast tot het hard geworden is.
  2. Maak dan alle drie de vullingen. Snijd de vijgen fijn, doe er het citroensap en vanille extract bij. Druk met een lepel steeds aan tot het een mengseltje wordt.
  3. Doe de kokosmelk met kokosrasp in een pannetje en breng heel even aan de kook. Doe er dan het vanille extract bij en haal van het vuur
  4. Hak de hazelnoten klein
  5. Haal de vormpjes uit de koelkast en doe nu in elk van de chocoladebodempjes een beetje vulling. Probeer dit zoveel mogelijk in het midden te doen en de randen vrij te houden, anders zal je bonbon niet één geheel worden (zie mijn bonbons ;))
  6. Zet weer in de koelkast en laat hard worden. Geniet van je suikervrije bonbons!
Bonbons met hazelnoten en vijgenvulling

Bonbons met hazelnoten en vijgenvulling

Er zijn 7 reacties op Vivani Chocolade bonbons met suikervrije vulling

  1. Lysanne
    21 mei 2013 at 11:09 (4 jaar ago)

    Oehh. Ziet er lekker uit! Ik wil graag die 92% pure chocolade van Vivani proberen. Haha, ik krijg er spontaan trek van. Misschien vanmiddag even langs de reformwinkel :)

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      21 mei 2013 at 13:58 (4 jaar ago)

      Haha geen slecht idee 😉 het is echt heerlijke chocolade, erg puur dus helemaal lekker met het zoete van de vulling.
      Laat vooral even weten hoe Vivani jou smaakt!

      Beantwoorden
  2. Ⓜ (@Misses_MP)
    31 mei 2013 at 19:12 (4 jaar ago)

    Super lekkere bon bonnetjes! Ik heb zelf ook de variant met mulberries gemaakt, de hazelnoten en mulberries klein maken en dat samen of apart als vulling, erg lekker ^_^

    Beantwoorden
  3. Thamar
    21 juni 2013 at 22:59 (4 jaar ago)

    Hoi lianne,

    Waarin smelt jij de chocolade en hoe krijg je het dan netjes in het vormpje:)
    Bij mij bleef alles plakken, en bleef er meer chocola over in me schaaltje dan in de vormpjes….
    Helaas had de natuurwinkel de 92% niet, heb hem besteld!
    Als het bevalt wordt dat mijn avondsnoepje:) bedankt dus!

    Groetjes thamar

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      22 juni 2013 at 10:12 (4 jaar ago)

      Hi Thamar,
      Ik smelt de chocolade in een RVS kommetje boven een pan (onderkant van de kom mag het water net niet raken).
      Met een gewone lepel schep ik het dan in het vormpje haha, een beetje priegelwerk. Maar hey, we zijn geen patissiers toch, als het maar lekker is? 😉
      Hoor graag nog van je hoe je ‘m vindt; hij is vrij puur dus misschien lekker om er nootjes doorheen te doen bijvoorbeeld.

      Beantwoorden
  4. Mirjam
    29 juni 2013 at 17:09 (4 jaar ago)

    als je vulling stevig genoeg is kan je er ook balletjes van draaien en die in de chocola dopen en hard laten worden op een stuk bakpapier. Dan hoef je niet in de vormpjes te priegelen. als je er een lollystokje in steekt doopt het helemaal makkelijk en staat het nog leuk ook!

    Beantwoorden
  5. Esther
    14 juli 2013 at 11:47 (4 jaar ago)

    Als je de chocola met een theelepel langs de randje van het vormpje laat glijden dan krijg je goede bonbons! Zorg dan dat alle randjes bedekt zijn. Op deze manier krijg je ook automatisch een laagje onderin. Even in de koelkast om hard te laten worden en vervolgens vullen. Tot slot een laagje eroverheen en weer hard laten worden. Klaar zijn je perfecte bonbons!

    Beantwoorden

Geef een reactie