glutenvrije wraps met zalm en avocado

Wat is gluten en wanneer heb je een glutenintolerantie?

Glutenvrij, een term die je de laatste tijd steeds vaker tegenkomt. Aan de ene kant een verbetering, want coeliakie (zo heet het als je glutenintolerant bent en daarom glutenvrij moet eten) is een serieuze zaak. Van slechts het kleinste kruimeltje gluten kan iemand met coeliakie dagen, en soms zelfs weken ziek zijn. Aan de andere kant zijn er veel mensen die glutenvrij eten en coeliakie verwarren met koolhydraatarm en afvallen, en dat is dan weer geen goede zaak. Vandaag zoomen we dieper in op gluten, coeliakie en de problemen daarvan én deel ik natuurlijk een lekker glutenvrij recept met je.

Wat is gluten en wat is coeliakie?

Gluten is een eiwit, dat in de meeste graansoorten zit (spelt, tarwe, rogge) en wat mensen met coeliakie (ernstige) schade toebrengt aan de darmen. Een glutenintolerantie wordt vastgesteld door middel van een bloedonderzoek en door het nemen van een darmbiopt; vooral dat laatste is geen pretje. Genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij coeliakie en je ziet dan ook vaak dat meerdere personen in één gezin een glutenintolerantie hebben.

Heb ik een glutenintolerantie?

Veelvoorkomende klachten zijn een opgezette, pijnlijke buik, diarree en gewichtsverlies. Ook eczeem komt voor. Heb je last van deze klachten en twijfel je of je glutenintolerant bent? Blijf dan gewoon gluten eten (in verband met bloedwaarden) en maak een afspraak bij de huisarts. Door een bloedonderzoek en eventueel darmbiopt te laten doen via arts en ziekenhuis, kun je erachter komen of je daadwerkelijk coeliakie hebt. Daarna begin je glutenvrije dieet. De meeste mensen denken dat ze dan ‘helemaal niks’ meer kunnen eten, maar dat valt erg mee. Gelukkig is er steeds meer te krijgen op het gebied van glutenvrij en dat is voor mensen met coeliakie een fantastische vooruitgang. In het begin is het wellicht even zoeken, maar je zult zien dat er meer te krijgen is dan je denkt.

glutenvrije producten van Schär

glutenvrije producten van Schär

Glutenvrije voeding

In mijn recepten kom je veel glutenvrije producten tegen, waarmee ik continue blijf experimenteren. Zo heeft Schär, de marktleider voor glutenvrije voeding, een uitgebreid assortiment beschikbaar van glutenvrije producten. Ik vind vrijwel al hun producten erg prettig om mee te werken en de smaak doet vaak niet onder voor producten mét gluten. Zo maakte ik al eerder deze glutenvrije clubsandwiches, glutenvrije appelflappen en glutenvrije hamburgers, waar wij hier thuis nog regelmatig van smullen. Wat mij betreft zou het voor Schär nog een mooie focus voor de toekomst zijn om nóg meer producten suikervrij te maken, maar gelukkig hoeft niet iedereen met coeliakie ook op suiker te letten.

Hieronder vind je een heerlijk recept voor glutenvrije wraps met gerookte zalm en avocado. Snijd ze, zoals op de foto’s, in kleinere porties, zodat je iedereen op een feest of verjaardag met een glutenvrij hapje kunt verrassen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon als maaltijd eten, dan heb je aan één wrap per persoon, met een lekkere salade erbij, meer dan genoeg.

glutenvrije wraps met zalm en avocado

glutenvrije wraps met zalm en avocado

glutenvrije wraps met zalm en avocado

glutenvrije wraps met zalm en avocado

Glutenvrije wraps met gerookte zalm en avocado

Wat heb je nodig?

  • 2 glutenvrije wraps van Schär
  • 2 avocado’s
  • 1 theelepel verse of gedroogde dille
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • snuf peper en zout
  • 200 gram gerookte zalm
  • 2 handjes ijsbergsla

En hoe maak je het?

  1. Doe het vruchtvlees van de avocado’s, de dille, knoflook, citroensap, peper, zout en olijfolie in de foodprocessor en maal tot een egaal mengsel.
  2. Besmeer beide wraps met het avocadomengsel.
  3. Verspreid hierover wat ijsbergsla. Beleg daarna met gerookte zalm en rol de wrap voorzichtig op. Snijd in ongeveer 6/7 stukjes per wrap.

Leuk om te weten

Heb je coeliakie en vind je het lastig om een leuke vakantie te boeken, omdat je je zorgen maakt over het eten? Schär heeft daarvoor een zoekmachine met vakantie accomodaties ontwikkeld waarbij je zeker weet dat jij met coeliakie zorgeloos van je vakantie kunt genieten. Vind ik heel tof!

Dit is een gesponsord artikel

Geef een reactie