Zelf gezonde glutenvrije pizza maken

Zelf gezonde glutenvrije Pizza maken

Volgens mij heb ik het er al eerder over gehad, maar ik ben gelukkig geen broodliefhebber in hart en nieren. Natuurlijk, een lekker krokant stokbroodje op z’n tijd had ik wel gelust, maar ik trek mezelf niet de haren uit de kop bij de gedachte dat ik dit iedere dag mis. Wat ik wel écht mis, is pizza. Gewoon zo’n lekkere, dunne pizza met een krokante bodem.  Misschien heb je al eerder de Paleo pizza met een bodem van kikkererwtenmeel voorbij zien komen? Deze pizza was paleo en erg lekker, maar een bodem van kikkererwtenmeel wordt niet knapperig. Ik miste nog steeds het idee van een echte pizza met een knapperige, dunne bodem. Daarom deed ik een tweede poging en probeerde ik het opnieuw: zelf gezonde glutenvrije pizza maken. En wat heb ik gesmuld… Ik weet dat langzaam eten beter is voor de spijsvertering enzo, maar deze pizza heb ik volgens mij echt opgeschrokt. Waanzinnig lekker. En gezond! Dus alsjeblieft en geniet er net zo van als ik :)

Voor de bodem gebruikte ik glutenvrij zelfrijzend bakmeel, wat te vinden is bij de biologische supermarkt of natuurwinkel. Het deeg is erg gemakkelijk te maken en hoeft niet uren van te voren klaargemaakt te worden. Trek in totaal ongeveer drie kwartier uit voor het maken van de pizza, omdat het deeg in totaal 20 minuten moet rusten.

Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken als pizzabeleg. Als je vegan of vegetarisch bent, laat dan de tonijn achterwege en ga voor veel groenten zoals in de Paleo pizza. Eet je niet zuivelvrij, doe er dan lekker wat Parmezaanse kaas overheen.

Bij deze pizza had ik voor het eerst weer echt het gevoel dat ik een pizza at, omdat de bodem zo knapperig is. In tegenstelling tot diepvriespizza’s, bevat deze pizza weinig vet en smaakt daardoor ook niet zo vet. Eigenlijk is het een hele gezonde en complete maaltijd! Trakteer jezelf dus lekker op een glutenvrije pizza. En ook al hoef je niet glutenvrij te eten, dan is het gewoon eens verantwoord pizza eten ;). Eet smakelijk!

Wat heb je nodig?

Pizzabodem

  • 125 glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 50ml water
  • snufje zout
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 el wijnsteenbakpoeder
  • geperst teentje knoflook
  • oregano

Pizzasaus

  • 1 blikje biologische tomatenblokjes (400gr)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • basilicum

Pizzabeleg

  • 100gr champignons
  • verse rucola
  • olijven
  • tonijn uit blik

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 220 graden

  1. Meng alle ingredienten voor de bodem en kneed het deeg goed door. Laat dit even 15 minuten rusten op een stenen ondergrond met wat bakmeel tegen het plakken.
  2. Kneed na 15 minuten opnieuw even door en laat daarna weer even rusten.
  3. Doe alle ingredienten voor de pizzasaus in een keukenmachine en laat even 1 minuut mixen.
  4. Rol dan het pizzadeeg voorzichtig uit. Het is erg plakkerig, dus met je handen of een deegroller met bakmeel werkt het beste. Bestrijk met wat olijfolie en bak even een minuut of 8 in de oven zodat het vast knapperig wordt.
  5. Haal de pizza uit de oven en doe de pizzasaus erop. Bekleed dan met het beleg, de plakjes champignons, olijven en tonijn. Bak nog 10-15 minuten in de oven.
  6. Haal de pizza weer uit de oven en doe er nog wat verse rucola op. Eet smakelijk!
Gezonde glutenvrije pizza

Gezonde glutenvrije pizza

7 Comments on Zelf gezonde glutenvrije Pizza maken

  1. Yvon
    17 mei 2013 at 18:59 (1 jaar ago)

    Die pizza!! ‘Crimineel’ lekker en super makkelijk te maken. Top.

    Beantwoorden
  2. julivwee
    17 mei 2013 at 20:04 (1 jaar ago)

    Top ! Idd ziet er gemakkelijk uit om te maken. Kan het ook met gewoon bakpoeder? Ik ken die soort dat je gebruikt eigenlijk niet.
    Grt Julie

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      18 mei 2013 at 08:11 (1 jaar ago)

      Is ook echt heel lekker, iedereen kan zn eigen pizza maken :)
      Wijnsteenbakpoeder is bakpoeder zonder gist, mijn darmen kunnen gist niet lekker verdragen. Maar je kunt al het wijnsteenbakpoeder in mijn recepten door ‘normaal’ bakpoeder vervangen, zoals zo’n zakje uit de supermarkt.

      Beantwoorden
      • julivwee
        21 mei 2013 at 09:01 (1 jaar ago)

        Ok :) ik ga veel naar de bioshop maar toch loop ik daar soms nog wat verdwaald tussen al die ‘vreemde’ soorten producten :)

        Beantwoorden
  3. Esther
    20 juni 2013 at 11:02 (1 jaar ago)

    Voor hoeveel personen is dit?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      20 juni 2013 at 11:06 (1 jaar ago)

      Genoeg voor 1 pizza: in mijn geval 1 persoon.

      Beantwoorden
      • Esther
        20 juni 2013 at 11:12 (1 jaar ago)

        Super, dankje! Ga hem vrijdag proberen te maken. Ben benieuwd.

        Beantwoorden

Geef een reactie