zelf glutenvrij brood bakken

Glutenvrij brood bakken

Mijn moeder is degene van wie ik mijn liefde voor koken en bakken heb overgenomen. Al toen ik nog een klein meisje was, bakten we samen zandkoekjes uit het Blue Band kinderkookboek en ik mocht altijd helpen met koken. Ze is mijn grote voorbeeld en hoewel ze zelf altijd zegt ‘dat ze maar dingen namaakt uit kookboeken’, is ze ontzettend creatief in de keuken. Nu ze sinds februari glutenvrij moet eten, is ze al maanden bezig met het perfectioneren van een goed glutenvrij brood recept. Glutenvrij brood bakken, zonder bakmachine, is prima te doen als je eenmaal weet welke ingrediënten je nodig hebt.

Je kunt zelf ook wat spelen met glutenvrije meelsoorten en wat ik zelf ook lekker vind, is om nog wat noten en zaden toe te voegen. Het recept hieronder is het basisrecept, maar je kunt natuurlijk naar smaak lijnzaad (ca. 1 eetlepel), pompoenpitten etc. toevoegen. Of wat maanzaad of sesamzaad bovenop, vlak voordat het brood de oven in gaat. Zo kun je iedere keer net een ander type glutenvrij brood bakken, lekker voor de afwisseling!

zelf glutenvrij brood bakken

zelf glutenvrij brood bakken

Mocht je de verschillende melen niet in huis hebben, dan kun je ook 450 gram glutenvrije bloem van één soort gebruiken. Voor de smaak vind ik het juist lekkerder om meerdere melen te gebruiken. Na het bakken laat ik het brood afkoelen en daarna snijd ik het in sneetjes. Deze verpak ik dan per twee stuks in diepvrieszakjes. Als je het brood ’s ochtends uit de diepvries haalt en nog even opwarmt met een tosti apparaat of broodrooster, lijkt het zelfs na twee weken nog of je vers brood eet. Heerlijk! Hebben jullie nog lekkere glutenvrije broodrecepten?

zelf glutenvrij brood bakken

zelf glutenvrij brood bakken

Wat heb je nodig?

  • 150 gram teffmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 50 gram quinoameel
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1,5 eetlepel psylium vezels
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 losgeklopt ei
  • 200 ml water
  • 50 gram olijfolie
  • 150-175 gram amandelmelk (begin met 150gr)

En hoe maak je het?

  1. Doe alle bloem in een keukenmachinekom of gewone grote kom, samen met het zout, xanthaangom, baking soda, wijnsteenbakpoeder en psyliumvezel. Meng door elkaar.
  2. Los het gist op in 200ml lauwwarm water. Doe hierbij het geklutste ei, 50 gram olijfolie en 150 gram amandelmelk en voeg samen met het meel. Mix met een keukenmachine of handmixer met deeghaken een aantal minuten door. Voeg eventueel een beetje extra amandelmelk toe als het deeg te droog blijft, of juist wat bloem als het deeg te nat is.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Doe het broodmengsel in een cakeblik en dek af met een vochtige, schone theedoek. Laat zo’n 30-40 minuten rijzen op een warme plaats, eventueel in de oven op de laagste stand met de deur open.
  5. Haal de doek van het cakeblik en bak het brood in de oven in zo’n 40-45 minuten goudbruin. Laat daarna goed afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Je kunt het brood een aantal weken in de vriezer bewaren.
zelf glutenvrij brood bakken

zelf glutenvrij brood bakken

Er zijn 52 reacties op Glutenvrij brood bakken

  1. Peyta
    1 oktober 2014 at 06:15 (3 jaar ago)

    Lijkt me een heerlijk recept, dankjewel! Ga ik proberen!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 oktober 2014 at 09:15 (3 jaar ago)

      Ah leuk Peyta, fijn dat je er blij mee bent!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. Brenda
    1 oktober 2014 at 06:21 (3 jaar ago)

    Dit ga ik zeker uitproberen, ziet er heerlijk uit. Waar kun je xanthaangom en psyliumvezels kopen? Kun je dit evt vervangen voor iets anders?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 oktober 2014 at 09:01 (3 jaar ago)

      Hi Brenda,
      Super leuk dat je het gaat proberen! Helaas kun je het niet vervangen, maar als je naar de natuurwinkel gaat en er even om vraagt (het is niet zo bekend), weet ik zeker dat zij het hebben! Succes!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • brenda
        2 oktober 2014 at 18:58 (3 jaar ago)

        Helaas, bij mijn ekoplaza hebben de psyliumvezels en de xanthaangom niet. Ik ga nog wel speuren via internet.

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          2 oktober 2014 at 20:03 (3 jaar ago)

          Hi Brendda,
          He dat is vervelend! Je kunt het sowieso ook online krijgen bij glutenvrijewebshop.nl, hele fijne service :-).

          Groetjes,
          Lianne

        • annemieke
          29 december 2014 at 18:20 (2 jaar ago)

          psylliumvezels zijn bij de Tuinen te koop.

  3. Anja
    1 oktober 2014 at 07:54 (3 jaar ago)

    Ziet er erg lekker uit! Ik ga dit recept zeker een keer uitproberen.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 oktober 2014 at 09:14 (3 jaar ago)

      Leuk Anja!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  4. kirsten
    1 oktober 2014 at 08:06 (3 jaar ago)

    Oh zo blij…totdat ik gist las, jammer. Waarschijnlijk essentieel ingrediënt?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      1 oktober 2014 at 08:21 (3 jaar ago)

      Hi Kirsten,
      Helaas is het inderdaad niet zo makkelijk om het gist weg te laten. Gist is voor mij ook een beetje ‘liever niet’, maar het brood wordt zo enorm compact zonder gist. Als ik jou was zou ik het gewoon eens proberen zonder gist, en dan in plaats daarvan even 3 flinke theelepels (wijnsteen)bakpoeder en 1,5 theelepel baking soda gebriuken. Niet geschoten is altijd mis en het brood zou zeker lekker uit kunnen pakken!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
      • marc baeten
        26 oktober 2014 at 20:15 (2 jaar ago)

        misschien dan de basis van het Iers sodabrood gebruiken, dat wij hier dagelijks in Ierland bakken, het gist wordt dan vervangen door baksoda en je kan in plaats van amandelmelk gewoon botermelk gebruiken. De combinatie soda, zure botermelk en hoge temperatuur laat het brood rijzen en de zure smaak verdwijnt tijdens het bakken, doe dit ook hier vermits we toch regelmatig mensen over de vloer krijgen die strikt glutenvrij moeten eten

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          29 oktober 2014 at 11:02 (2 jaar ago)

          Hi Marc,
          Bedankt voor de tip! Zure botermelk, is dat karnemelk? Wellicht is dit dan inderdaad een idee voor mensen die zuivel mogen gebruiken, maar liever geen gist willen eten. Fijn dat jullie glutenvrij brood serveren trouwens, klinkt behoorlijk lekker ;-)! Waar in Ierland kunnen mensen jou vinden?

          Groetjes,
          Lianne

        • marc baeten
          29 oktober 2014 at 21:30 (2 jaar ago)

          hello Lianne,
          inderdaad , het gaat hier over de karnemelk
          hebben ons hier zowat geprofileerd naar gluten en / of suikervrij, omdat de vraag steeds groeit en de ze mensen niet zo maar bij elke B&b terecht kunnen.
          De naam van de B&B is Slieve Elva, KIlmoon Lisdoonvarna Co Clare. Westkust van Ierland in de Burren, niet ver van Doolin.

          Als we mensen kunnen verder helpen doen we dat met alle plezier , hoe klein de bijdrage ook moge zijn.
          Bedankt
          Groetjes
          Marc

        • Focus On Foodies
          30 oktober 2014 at 17:47 (2 jaar ago)

          Hi Marc,

          Daar heb je helemaal gelijk in, je kunt inderdaad niet overal terecht met bepaalde voedselintoleranties. Heel tof dat jullie hier zo open voor staan, klinkt als een fijn adres voor een tripje!

          Groetjes,
          Lianne

        • Wieneke
          14 december 2014 at 17:29 (2 jaar ago)

          Hallo Marc, Ik heb al een aantal gv zuurdesem recepten geprobeerd, maar helaas nog niets gebakken dat echt lekker was… Zou je misschien het complete recept en rijs/baktijden/temperatuur van jouw brood willen posten?

        • marc baeten
          14 december 2014 at 19:21 (2 jaar ago)

          Hallo Wieneke,
          hier het recept
          het voordeel van het brood op deze manier te bakken is dat je geen rijstijd moet rekenen, omdat de combinatie van baksoda , botermelk(karnemelk) en de hoge temperatuur er voor zorgt dat het brood tijdens het bakken rijst, dus lekker vlug gemaakt.
          je kan alle combinaties van glutenvrije bloemsoorten gebruiken zolang je aan 500 g komt ( ik hou er persoonlijk van om een deel bloem te vervangen door amandelpoeder ( uiteraard naar eigen smaak, maar hoeft natuurlijk niet )
          daarbij 1 tl zout en 2 tl baksoda, even goed mengen en dan ongeveer 390-400 ml karnemelk ( naargelang de bloemsoorten die je gebruikt nemen die al meer of minder vocht op) . Dit kort mengen met een houten lepel, niet te lang want dan wordt het brood taai , het deeg mag nog een beetje vochtig zijn want er moet niet gekneed worden.
          Dus vlug door elkaar en dan uitstorten in een beboterde en met glutenvrije bloem bestoven brood-bakblik.
          oven op 200° en na 30 minuten zou het klaar moeten zijn.
          Hopelijk kan je hiermee verder en ben benieuwd naar je resultaat
          groeten vanuit Ierland
          Marc

        • Wieneke
          15 december 2014 at 15:24 (2 jaar ago)

          Hoi Marc, dank je voor je reactie. Het klinkt heel makkelijk, en dat spreekt me wel aan na mijn laatste brood: 27 uur gerezen en nog niet gerezen… Ik ga het zeker uitproberen! Nog een vraagje: verwarm je de oven voor, of zet je het brood in een koude oven?

          Groet, Wieneke

        • marc baeten
          15 december 2014 at 18:16 (2 jaar ago)

          altijd voorverwarmen, Wieneke, het is deze temperatuurshock die het rijsresultaat geeft
          groetjes
          Marc

        • Wieneke
          16 januari 2015 at 16:22 (2 jaar ago)

          Hoi Marc, ondertussen heb ik het brood een aantal keer gemaakt en hier en daar wat aangepast aan mijn smaak, en ik ben er heel blij mee. Makkelijk, snel klaar en lekker! Dank je voor het recept!

        • marc baeten
          17 januari 2015 at 17:48 (2 jaar ago)

          blii dat het je bevalt, groetjes
          Marc

        • liedje
          19 januari 2015 at 16:32 (2 jaar ago)

          dag, ik bak veel met bak-soda maar gebruik geen zure – producten. zo als karnemelk bijv.
          ik werk alleen met temperatuur 220 /230 verwarmen en dan naar naar 200 of 180 terug zetten na 10 – 15 minuten cake en koekjes.
          dit ivm allergie melk, ei tarwe gluten enz. en zure producten.. ik zal dit brood ook eens proberen met water ik ben benieuwd.

          Liedje

        • marc baeten
          19 januari 2015 at 17:53 (2 jaar ago)

          ok, ben eens benieuwd wat het resultaat zal zijn, het zal zeker en vast zwaarder zijn dan met karnemelk en waarschijnlijk ook niet rijzen<<;een, bijkomend probleem zal de smaak zijn omdat de reactie zuur-baksoda de verzeping tegengaat, dus verwacht ik qua smaak een lichte zeeptoets, in elk geval, laat maar weten en succes
          groeten
          Marc

        • Karen
          9 februari 2016 at 17:50 (1 jaar ago)

          Hallo Marc,

          Ik heb het net geprobeerd en het smaakt heel erg lekker, maar het is niet gerezen… Ik heb netjes het recept gevolgd. Het deeg was niet vloeibaar, ik had het zelfs kunnen kneden. Ik heb 250g glutenvrije bloem gebruikt en 250g amandelmeel en 400cl karnemelk. Heb jij enig idee wat er mis gegaan is? Groetjes! Karen

        • marc baeten
          10 februari 2016 at 01:01 (1 jaar ago)

          Hallo karen, had de reaktie via gsm doorgegeven en kan niet zien of het geregistreerd is, dus nogmaals, de enige oorzaak dat ik kan vinden is als je misschien geen baksoda hebt gebruikt want dit is wel degelijk nodig om het brood te laten rijzen, anders kan ik direct geen reden bedenken, zal het eens extra in het oog houden hier, maar laatste maal toch geen echte noemenswaardige problemen tegen gekomen. Hou me in elk geval op de hoogte, th groetjes

  5. Maaike
    1 oktober 2014 at 08:45 (3 jaar ago)

    Poeh, wat een ingewikkelde ingrediënten! Maar het ziet er wel érg lekker uit.

    Beantwoorden
  6. Karen
    2 oktober 2014 at 18:30 (3 jaar ago)

    Waarom de psyliumvezels? Voor de binding van het brood? Ik heb al zoveel pogingen gedaan om glutenvrij brood te bakken en als het uit de oven komt ruikt het zalig, ziet het er super uit, en ik vries het ook in sneetjes in nadat het afgekoeld is maar dan nog vind ik het niet echt lekker en valt het nog steeds gemakkelijk uit elkaar. Ik ga jouw recept ook is proberen, ik geef niet op!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      2 oktober 2014 at 18:36 (3 jaar ago)

      Hi Karen,
      Klopt, de psyliumvezels geven het glutenvrije deeg wat meer structuur. Glutenvrij brood blijft, ook ondanks de psyliumvezels, toch sneller kruimelig dan regulier brood. Dit brood vind ik echter het lekkerste zelfgebakken gv brood wat ik tot nu toe op heb :-).

      Succes, eens gaat het lukken!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  7. Claudia
    2 oktober 2014 at 19:11 (3 jaar ago)

    Dag Lianne,
    Het brood op de foto ziet er een stuk groter uit dan een standaard cakeblik!
    Kun je me vertellen welke maat cakeblik je hebt gebruikt? Ik was echt nog op zoek naar zo’n glutenvrij brood waar je geen broodbakmachine voor nodig hebt!!
    Super bedankt!

    groetjes,
    claudia

    Beantwoorden
  8. Jobien
    5 oktober 2014 at 21:56 (3 jaar ago)

    Hoi Lianne,
    Ik heb al zoveel gf-broodrecepten geprobeerd, en dit is echt het beste recept tot nu toe. Dank je wel. Ik heb xanthaangom 1 op 1 vervangen door extra chia. Die tip vond ik ergens op internet. En het ging prima.

    Groetjes,
    Jobien

    Beantwoorden
  9. Peter
    13 december 2014 at 00:19 (2 jaar ago)

    Psyliumvezels zijn onder de naam Fiberhusk te koop bij de Jumbo. Een grote Jumbo heeft het soms tussen de bakspullen en meelproducten staan maar vaak moet het besteld worden.

    Zwaai
    Peter

    Beantwoorden
  10. Anny
    13 februari 2015 at 19:19 (2 jaar ago)

    bij het recept van Marc kan de karnemelk vervangen worden door: 1 uitgeknepen citroen aangevuld tot 400ml water

    Beantwoorden
    • marc baeten
      21 april 2015 at 20:35 (2 jaar ago)

      klopt, zeer goede tip voor mensen met een tolerantie voor melkprodukten

      Beantwoorden
  11. Chiara
    14 maart 2015 at 19:18 (2 jaar ago)

    Heb het brood gebakken, en het is opzich lekker, maar één groot probleem: het is niet.nauwelijks gerezen… Wat kan ik hier tegen doen? Het brood is nu namelijk wel erg zwaar en compact.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      15 maart 2015 at 14:50 (2 jaar ago)

      Hi Chiara,
      Heb je het tijdens het rijzen op een warme plek gezet? Anders volgende keer (als de verwarming niet meer aan staat) in de oven zetten op 50 graden met de deur open? Glutenvrij brood rijst in mijn ervaring ook wel minder dat glutenvol brood, maar het zou toch wel iets gerezen moeten zijn.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  12. moeder FA hajou
    2 april 2015 at 14:01 (2 jaar ago)

    Ik ga deze vandaag maken, heb eindelijk alle producten die je ingrediënten voor brood thuis. Ik laat je wel weten of gelukt is.

    Beantwoorden
  13. moeder fa
    2 april 2015 at 18:44 (2 jaar ago)

    ruik echt heerlijk in huis. ik hoop het dat mijn man deze brood wel lekker vindt. hij is coeliakie daarom maak ik voor hem…

    Beantwoorden
  14. Anja
    21 april 2015 at 14:01 (2 jaar ago)

    Klinkt als een heerlijk brood! Vraagje: is de combinatie van baksoda en gist nodig? Ik gebruik namelijk liever geen baksoda of -poeder, en ik vroeg me af of glutenvrij brood ook met alleen gist werkt..

    Beantwoorden
    • marc baeten
      21 april 2015 at 20:38 (2 jaar ago)

      hier heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee, maar gebruik nooit baksoda in combinatie met gist, zou me ook geen enkel voordeel kunnen bedenken om deze twee te conbineren, misschien andere mensen ervaring hiermee? gr Marc

      Beantwoorden
      • Inostrate
        17 september 2015 at 14:36 (2 jaar ago)

        Glutenvrij brood wordt luchtiger door de dubbele werking van bakpoeder of baksoda en gist, het slappe deeg heeft extra rijshulp nodig omdat de gluten ontbreken. Ik gebruik deze truc ook op mijn bakblog bij glutenvrij brood bakken, kijk maar eens op http://www.dasanderekoek.wordpress.com. gr Inostrate

        Beantwoorden
  15. Miranda
    16 september 2015 at 12:15 (2 jaar ago)

    Beste Lianne, bij mij in de bioshop hadden ze geen xanthaangom en er werd mij aangeraden te vervangen door johannebroodpitmeel. Ik kan natuurlijk niet vergelijken, maar ik vond het brood veel lekkerder dan het glutenvrij brood dat je hier bij de bakker kan krijgen. Dankjewel om je recepten te delen. Ik ga zeker nog op je website komen spieken 😉
    Nog een vraagje. Bij de meeste broden moet je na de eerste keer rijzen nog een keer kneden, dan weer rijzen en daarna pas bakken. Is er een bepaalde reden waarom jij dat niet doet?
    groetjes
    Miranda

    Beantwoorden
    • Inostrate
      3 maart 2016 at 18:10 (1 jaar ago)

      Hallo Miranda, bij glutenvrij brood hoef je geen gluten op te rekken en is het voldoende om 1 keer het brood te laten rijzen, bij twee keer rijzen wordt het niet hoger. Een tweede rijs is bij gewoon brood (met gluten) nodig om gelijkmatigere luchtbelletjes in het brood te krijgen.

      Beantwoorden
  16. Jill Adams
    11 oktober 2015 at 13:39 (2 jaar ago)

    Bedankt voor de vele leuke recepten! Een vraagje bij het broodrecept: zou het doenbaar zijn om het ei weg te laten (ben ook overgevoelig voor ei, maar mag wel af en toe eentje…)
    Ik heb niet de gewoonte om ook droge gist te vermengen met het water, meestal doe ik die gewoon bij het meel, zou dat verschil maken ?
    En een laatste: kan je de olijfolie gewoon 1 op 1 vervangen door kokosolie?

    Bedankt om mee te denken!

    Gr
    Jill

    @Miranda: het laten rijzen in 1 keer is bij glutenvrij brood beter, omdat het sowieso al minder rijst, heb ik ergens gelezen. ALs je het tussenin dan nog eens opnieuw gaat kneden, zou dit niet goed zijn voor de rijs.

    Beantwoorden
  17. Jill Adams
    12 oktober 2015 at 09:17 (2 jaar ago)

    Gisteren het brood gebakken. Niet zo een succes eerlijk gezegd. Was wel wat gerezen maar minimaal. De smaak is ook heel specifiek, vrij sterk. Had wel geen quinoameel in huis, dus vervangen door half teff en half rijstmeel.
    Ook had ik kokosmelk ipv amandelmelk, misschien dat het daardoor te vochtig bleef? De olijfolie smaakt ook wel behoorlijk door. Lijkt me wel een heel grote hoeveelheid olie, toch? Zou het ook met minder kunnen?

    Gr
    Jill

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      12 oktober 2015 at 14:51 (2 jaar ago)

      Hi Jill,
      Dat de smaak sterk is, begrijp ik; teffmeel heeft een hele bepalende smaak. Kokosmelk ook, en de structuur is anders dan van amandelmelk. De verhoudingen qua vocht en meel zijn dan ook wat anders, dus ik vind het moeilijk om dat te zeggen wat er anders zou moeten of minder…

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  18. Jill Adams
    14 oktober 2015 at 11:00 (2 jaar ago)

    Bedankt Lianne,
    ik zal het nog eens proberen en dan braaf het recept volgen ;-). En misschien wat minder teff gebruiken ivm de smaak.
    Omdat ik ook geen maïs mag had ik ook de wijsteenbakpoeder vervangen door bicarbonaat. Baking soda is toch ook bicarbonaat, hè?

    Zou het ook lukken in de broodbakmachine?

    Sorry voor de vele vragen, maar ik vind het zo zonde van de dure ingrediënten als ik het uittest terwijl het misschien helemaal fout gedacht is 😉

    Beantwoorden
  19. Marieke
    15 oktober 2015 at 13:41 (2 jaar ago)

    Hallo,
    Ook ik heb wat vragen, heeft de gist geen suiker of zoet nodig om te werken? En met welke substantie kan je het deeg vergelijken voor dat het de oven in gaat?
    Bij mij was het niet gerezen zelfs niet een klein beetje.
    Groeten Marieke

    Beantwoorden
  20. Els
    4 november 2015 at 15:24 (1 jaar ago)

    Hallo,
    Ik mag ook geen ei en boekweit, kan ik dat ergens anders voor vervangen?
    Groetjes Els

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      5 november 2015 at 11:47 (1 jaar ago)

      Hoi Els,
      Ja je zou ieder ander type glutenvrij meel kunnen gebruiken. Het ei kun je vervanger door een no-egg replacer (bij de natuurwinkel te krijgen) of lijnzaad geweekt in water. Ik durf niet te zeggen of het brood dan helemaal hetzelfde lukt, maar je kunt het in ieder geval proberen!

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  21. Lia
    12 november 2015 at 16:51 (1 jaar ago)

    Ik heb m zojuist gebakken. Hij is prachtig geworden, mooi gerezen ook. Ik had 150 gr havermeel, 150 gr boekweitmeel, 50 gr tapiocameel, 50 gr kokosmeel en 50 gr kastanjemeel. Verder nog 10 gr lijnzaam en chiazaad gemalen en erdoor gedaan en 25 gr pompoenpitten en 50 gr zonnebloempitten. Nu nog proeven alstie afgeloeld is. Ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
  22. petra
    24 november 2015 at 11:43 (1 jaar ago)

    Ik kan geen xanthaangom aankomen.
    Kan ik het ook gewoon weglaten.
    Petra

    Beantwoorden
  23. kim
    15 september 2016 at 11:59 (7 maanden ago)

    Hallo, dank je voor recept, snap alleen de xanthaangom niet zo goed (aangezien dit een afvalproduct van glucose (dus suiker is). het recept van mark ga ik in eerste instantie proberen omdat daar ook geen gist in zit! verder.. keep up the good work!

    Beantwoorden

Geef een reactie