zelf speltbrood bakken

Zelf speltbrood bakken

Al maanden wil ik zelf speltbrood bakken, maar ik kwam er steeds niet aan toe. In mijn hoofd was het zelf bakken van brood namelijk heel ingewikkeld en duurde het ook nog eens lang. Maar omdat speltbrood in de winkel behoorlijk duur is en ook niet altijd verkrijgbaar, wilde ik een fijn recept om zelf speltbrood te bakken. Was het echt zo moeilijk? Nee dus! Je bent zo klaar en je hebt geen idee hoe dit broodje smaakt als het net uit de oven komt. Warm, vers en knapperig….. hemels!

Het enige dat je nodig hebt is roggemeel, speltmeel, zout, gist, eventueel wat lekkere noten en zaden en lauwwarm water. In de vorm of in de mengkom laat je het deeg een half uur tot 40 minuten rijzen en daarna bak je het brood in ongeveer 45-55 minuten af in de oven. Je hebt dus ook geen broodbakmachine nodig en dat maakt het sowieso al een heel fijn recept.

zelf speltbrood bakken

zelf speltbrood bakken

Let overigens op: speltmeel is niet glutenvrij! Speltmeel is wel tarwevrij, maar bevat gluten en dit brood is daardoor niet geschikt voor mensen met coeliakie. Hier vind je een recept voor een volledig glutenvrij brood!

zelf speltbrood bakken

zelf speltbrood bakken

zelf Speltbrood maken

Zelf Speltbrood maken: druk voordat het brood de oven in gaat nog wat lekkere pitten in het deeg bovenop.

Wat heb je nodig:

  • 425 gram speltmeel
  • 75 gram roggemeel
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • flinke snuf zout
  •  7 gram droge gist
  • 350ml lauwwarm water

En hoe maak je het?

  1. Meng de gist met het water en klop dit goed door elkaar. Weeg dan het meel af, doe de zonnebloempitten, lijnzaad en het zout erbij en vervolgens het lauwwarme water met gist.
  2. Klop de broodmix dan met een deegmixer met deeghaken een paar minuten door, tot alle meel is opgenomen. Bedek je handen met wat speltmeel en kneed het deeg met je handen goed door. Indien het deeg te veel blijft plakken aan je vingers, voeg je een klein beetje meel toe.
  3. Leeg een vochtige theedoek over de mengkom heen en laat het broodmengsel een half uur tot 40 minuten rijzen op ongeveer 25 graden.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog even door en doe dit dan in een cakevorm. Pak nog een handje zonnebloempitten en druk deze in de bovenkant van het brood.
  5. Bak het brood in 45-55 minuten mooi goudbruin in de oven.
zelf speltbrood bakken

zelf speltbrood bakken

Er zijn 42 reacties op Zelf speltbrood bakken

  1. el
    26 juli 2014 at 10:02 (3 jaar ago)

    Hoop ook dat je gistvrije broden gaat maken (geen zuurdesum) Op cook &book staan twee voorbeelden.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      26 juli 2014 at 10:09 (3 jaar ago)

      Jazeker, maar waarschijnlijk wel zuurdesem. Dit is echter het allereerste brood wat ik ooit zelf gebakken heb en je moet ergens beginnen. Meer recepten volgen dus nog :-)

      Beantwoorden
      • terryn Marie-Rose
        28 december 2014 at 14:25 (3 jaar ago)

        Maak je zelf zurdezem? Datwil bij mij niet zo goed lukken.

        Beantwoorden
  2. D.
    26 juli 2014 at 11:16 (3 jaar ago)

    De structuur van het brood ziet er mooi uit!
    Maar kun je het roggemeel ook vervangen door bijvoorbeeld speltbloem?

    Beantwoorden
    • Adam
      17 oktober 2015 at 17:15 (2 jaar ago)

      Ik bak altijd speltbrood van puur speltmeel, zelf gemalen in een oude koffiemolen. Ik gebruik ook geen gist maar 10 druppeltjes citroensap of azijn. Na 1x laten rijzen op kamertemperatuur kneed ik het nog even door en doe er wat zout bij, dan doe ik het in een steelpannetje (zonder plastic handvat) en laat het weer rijzen tot het 2x zo groot is geworden. Met de deksel erop een half uur in de hete oven en dan nog een kwartier zonder deksel. Doordat het pannetje klein is komt het brood prachtig omhoog.

      Beantwoorden
  3. Linda
    26 juli 2014 at 11:30 (3 jaar ago)

    Bij mij staat er ook weer een heerlijk speltbroodje te rijzen, over een uurtje lekker vers brood bij de lunch! Ik kneed in de broodmachine (die heb ik jaren geleden eens gekocht en lang niet gebruikt tot ik vorig jaar speltbrood ging bakken!). Ik bak hem af in de oven in een broodvorm, in de machine krijg je zo’n vierkant brood. Lekker veel zaden er door (pompoen- en zonnebloempitten, lijnzaad en sesam) en voor het rijzen rol ik het deeg nog even door wat meel en havermout. Dan krijg je een prachtig resultaat! En vooral lekkerrrrrr!

    Beantwoorden
  4. Eline
    26 juli 2014 at 16:10 (3 jaar ago)

    Ziet er heerlijk uit! Ik maak mijn speltbroden altijd met kant en klare bakmixen, maar deze heeft eigenlijk dezelfde ingrediënten als dit brood van jou. Misschien toch maar eens gaan proberen?
    Ik neem aan dat het gewoon goed gaat als ik alles samen in de bakmachine stop?

    Beantwoorden
  5. jufTania
    27 juli 2014 at 14:05 (3 jaar ago)

    Oh, deze ga ik zéker eens proberen! Ik heb hem alvast gepind :)

    Beantwoorden
  6. Inge
    27 juli 2014 at 20:43 (3 jaar ago)

    @ D.
    Je kunt het roggemeel ook weglaten en 500 g speltmeel gebruiken. Met 10 g gist lukt het dan ook.

    Beantwoorden
    • volhoudennu
      27 januari 2016 at 17:53 (1 jaar ago)

      Dank voor deze tip! Ik heb mijn brood met hulp van deze site en jouw manier met 10 gr gist gemaakt en hij was gelukt en lekker!
      Ik ben bezig met een maand suikervrij, mijn ervaringen kun je lezen op mijn blog: volhoudennu.wordpress.com

      Beantwoorden
  7. Eline Timmermans
    12 augustus 2014 at 23:09 (3 jaar ago)

    Zou het ook met boekweitmeel ipv roggemeel kunnen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      13 augustus 2014 at 21:34 (3 jaar ago)

      Hi Eline,

      Yep, boekweitmeel kan ook prima. Kan zijn dat de textuur dan iets anders wordt (dan op de foto), maar het zal zeker niet verkeerd smaken :-)!

      Beantwoorden
      • Eline Timmermans
        20 augustus 2014 at 11:35 (3 jaar ago)

        Hij is gelukt met boekweitmeel. Super, dankjewel!

        Beantwoorden
        • Focus On Foodies
          20 augustus 2014 at 21:11 (3 jaar ago)

          Fijn Eline, smaakt het ook lekker?

    • mariet backus
      18 augustus 2014 at 17:30 (3 jaar ago)

      ook boekweitmeel is heerlijk

      Beantwoorden
  8. mariet backus
    18 augustus 2014 at 17:28 (3 jaar ago)

    Ik heb een glutevrij brood ik bak dit iedere week heerlijk.
    recept 450 gr. teffmeel je kunt ook half rijstmeel/ teffmeel
    4 eieren
    2 eetlepels wijnsteen bakpoeder
    beetje kokosbloem suiker hoeft niet/ mag
    verschillende noten zaden
    230cl water of soja melk
    flinke lepel kokos olie om te bakken of frituren.

    dit alles mengen in een kom met de mixer [haken] zo’n 20 minten
    brood bakvorm bekleden met bakpapier.
    deeg in de bakvorm doen en dan 30min in voorverwarmde ove op 80 graden celsius.
    daarna nog 60 min. op 180 graden celsius.

    smakelijk
    groetjes mariet

    Beantwoorden
  9. mariet backus
    18 augustus 2014 at 17:29 (3 jaar ago)

    sorry je hoeft geen 20 min te mixen maar 10 min.

    Beantwoorden
  10. agnes74
    31 augustus 2014 at 11:55 (3 jaar ago)

    Lijkt me leuk en lekker om een keer te maken. Al.een het rijzen…..de erwarming is og niet aan en bij mij in huis is het geen 25 graden. Hoe laat je het deeg dan goed rijzen?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      31 augustus 2014 at 21:04 (3 jaar ago)

      Hi Agnes,
      Inderdaad zoals Margot ook al aangaf: oven op de laagste stand (50 graden bij mij) en deur open laten staan. Het is niet ideaal, maar werkt prima :-).

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  11. Dyonne Knuist
    20 september 2014 at 15:38 (3 jaar ago)

    Kan de lijnzaad ook vervangen worden?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      21 september 2014 at 12:07 (3 jaar ago)

      Lijnzaad zorgt voor structuur in het brood. Je kunt het wel weglaten, maar het kan zijn dat het brood dan brokkeliger wordt.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  12. Carine
    27 september 2014 at 22:04 (3 jaar ago)

    Als ik het goed begrijp laat je het brood maar 1x rijzen. Bij andere recepten zie ik steeds 2x. Rijst het dan nog als je het in de oven steekt, want het ziet er mooi uit op de foto.

    Beantwoorden
  13. Bettina
    18 oktober 2014 at 21:23 (3 jaar ago)

    Is de temperatuur van de oven voor hete lucht of gewone oven?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      18 oktober 2014 at 21:29 (3 jaar ago)

      Hi Bettina,
      Ik bak alles in een combimagnetron, een heteluchtoven.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  14. Dyonne Knuist
    27 oktober 2014 at 11:08 (3 jaar ago)

    Hallo ik heb wijnsteen bakpoeder gebruikt maar rijzen doet het niet. Weet iemand hier iets op?

    Alvast bedankt

    Gr. Dyonne

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      29 oktober 2014 at 10:58 (3 jaar ago)

      Hi Dyonne,
      Echt rijzen zal een brood ook niet doen met alleen wijnsteenzuur bakpoeder. Als je geen gist wilt/mag gebruiken, kun je het wellicht met zuurdesem proberen?

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  15. Karolijn
    2 december 2014 at 17:04 (3 jaar ago)

    Klinkt goed. Kan dit ook als je geen deegmixer met deeghaken hebt?

    Beantwoorden
  16. Samantha
    4 december 2014 at 22:08 (3 jaar ago)

    Hoi,
    Ga het brood zo in de oven doen, maar na recept volgn (alleen geen lijnzaad) is het niet onder de vochtige doek gaan rijzen… Vandaag lekker warm in huis graad of 22-23 dus daar zal t toch niet aan moeten liggen…(???)

    Bewoon in de oven doen zo of mislukt t dan zeker?

    Groetjes Samantha

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      6 december 2014 at 11:53 (3 jaar ago)

      Hi Samantha,
      Het moet wel iets warmer zijn, je kunt het een volgende keer dan beter even naast de verwarming zetten voor extra warmte. Het lijnzaad zorgt er wel voor dat het qua structuur iets dikker wordt, maar het zou toch wel wat gerezen moeten zijn. Geen idee wat er niet goed is gegaan helaas, ik denk dus dat het niet warm genoeg is geweest voor het brood om te rijzen. Vind het heel vervelend! Je kunt het rijzen volgende keer ook proberen in een oven op 50 graden met open deur.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  17. Samantha
    4 december 2014 at 23:25 (3 jaar ago)

    Net gebakken in oven…na 45min niks (!!!) gerezen…
    Na totaal 60min…nog steeds NIKS!!
    Wat heb ik fout gedaan???
    Help wil t zo graag proberen…

    Beantwoorden
    • terryn Marie-Rose
      28 december 2014 at 14:22 (3 jaar ago)

      Zout in aanrakingmet gist? Ik doe gist en suiker in het water en als laatste zout bovenop

      Beantwoorden
  18. Caroline S
    13 januari 2015 at 13:46 (2 jaar ago)

    Ik wil binnenkort dit brood gaan bakken maar wil graag weten wat de inhoud is van de vorm die je hiervoor hebt gebruikt.

    Beantwoorden
  19. Margriet
    10 februari 2015 at 13:12 (2 jaar ago)

    Hoe groot is de cakevorm? Ik heb laatst een speltbrood gebakken in een te grote cakevorm.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
      11 februari 2015 at 09:38 (2 jaar ago)

      Hi Margriet,
      Oh dat durf ik niet te zeggen; het staat er niet op en ik heb geen meetlint. Niet al te groot in ieder geval. Op zich maakt de maat ook niet uit, alleen bij een groter cakeblik wordt het brood erg plat.

      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  20. Suus
    11 februari 2015 at 15:25 (2 jaar ago)

    Ik heb net dit brood gemaakt. Alleen kon ik in de supermarkt geen roggemeel krijgen, dus heb ik dat vervangen door gewoon speltmeel. Verder nog wat sesamzaad toegevoegd. Verder me helemaal aan je recept gehouden. Wauw! Eindelijk is een zelfgemaakt brood me gelukt. Heerlijk krokante korst en mooi gaar van binnen. Mmm.
    Dankjewel voor je recept!!

    Beantwoorden
  21. Suus
    12 februari 2015 at 09:25 (2 jaar ago)

    Hoe kun je het brood bewaren?
    Ik heb hem gisterenmiddag gebakken, maar de korst is erg zacht geworden. De binnenkant is nog gewoon erg lekker.
    Zal hem straks voordat ik hem weer eet even in de oven zetten.
    Maar hoe voorkom je dit?

    Beantwoorden
  22. Gineke
    1 maart 2015 at 09:15 (2 jaar ago)

    Heeeeeerlijk ik heb hem ook gemaakt, had echter alleen lijnzaad in huis …..nu staat hij in de oven incl. Zonnepitjes . Ik gebruik verse gist. Dankjewel voor dit heerlijke recept!!!!

    Beantwoorden
  23. Liesbeth
    8 maart 2016 at 14:34 (1 jaar ago)

    op zich wel gelukt, maar te flauw…
    ik vind het moeilijk hoeveel een snuf zout is…

    Beantwoorden
  24. marijregelt
    11 maart 2016 at 14:04 (1 jaar ago)

    Ik heb de broodbakmachine van mijn moeder geleend. Kan ik al deze ingrediënten in de machine doen met hetzelfde resultaat?

    Dankjewel alvast

    Beantwoorden
  25. Regine
    26 september 2016 at 14:16 (9 maanden ago)

    Zonet een speltbrood proberen te bakken in de broodbakmachine . Gewoon basic programma vier uur maar brood is ingezakt. Was nochtans goed gerezen tijdens het programma. Ik heb 240 g speltmeel, 224 g speltbloem, 290g water, 6 g droge gist , beetje honing, zout en olijfolie toegevoegd. Kan iemand mij wat raad geven ?

    Beantwoorden

Geef een reactie